ΑΚΟΝΙΣΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ, ΝΑ ΣΦΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μάτια σας για να βλέπετε, τότε θα τα χρειαστείτε για να κλάψετε


Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Αυτή είναι η συνομιλία Βαρουφάκη για το plan B

Με την άδεια του Γιάνη Βαρουφάκη, το Επίσημο Φόρουμ των Νομισματικών και Οικονομικών Θεσμών (OMFIF) έδωσε στη δημοσιότητα τη συνομιλία του πρώην υπουργού Οικονομικών με συνομιλητές του από το Φόρουμ στην οποία περιγράφει κι εξηγεί το "Σχέδιο Β". Όπως εξηγεί ο Βαρουφάκης,  το σχέδιο είχε καταστρωθεί με εντολή του Αλέξη Τσίπρα αλλά ουδέποτε πήρε εντολή εφαρμογής.  Περιλάμβανε τη δημιουργία ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος μέσω του χακαρίσματος των ΑΦΜ των φορολογουμένων που θα επέτρεπε στην ελληνική κυβέρνηση να χειριστεί το κλείσιμο των τραπεζών κι ενδεχομένως να προχωρήσει ομαλά προς τη νέα δραχμή. 
Λίγη ώρα πριν από τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας ο Πίτερ Σπίγκελ με tweet είχε αναφέρει ότι ο τέως υπουργός Οικονομικών είχε δώσει τη συγκατάθεσή του προκειμένου η συνομιλία να δει το φως της δημοσιότητας.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και ακούστε όλη τη συνομιλία στα αγγλικά
Βαρουφάκης: Θα αρνηθώ ότι έδωσα εντολή για χακάρισμα αν αποκαλυφθεί το σχέδιο
Ακούστε στο ηχητικό της συνομιλίας (στο 8.21) την απάντηση του Γ. Βαρουφάκη στον συνομιλητή του ότι «θα αρνηθεί την εντολή για χακάρισμα αν αποκαλυφθεί» όταν αυτός του επισημαίνει ότι αυτά που λέει τα ακούνε και άλλοι.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο πρώην ΥΠΟΙΚ ξεκαθαρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε εντολή να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ, αλλά να διαπραγματευθεί με το Eurogroup και την ΕΚΤ για μια βιώσιμη λύση, με τη χώρα εντός ευρωζώνης.
Είναι δύσκολο, ωστόσο, σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη, όταν βρίσκεται εντός της νομισματικής ένωσης, να προετοιμάσεις ένα δημόσιο διάλογο για το ενδεχόμενο έξόδου από την ευρωζώνη, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις φτάσουν στο σημείο χωρίς επιστροφή.
Στη συνέχεια της συνομιλίας, με ημερομηνία 16 Ιουλίου (δέκα μέρες, δηλαδή, μετά την παραίτηση του κ. Βαρουφάκη από το θώκο του υπουργείου Οικονομικών), τίθεται το ερώτημα εάν τελικά η Ελλάδα είχε «plan B».
Ο κ. Βαρουφάκης ξεκινά την απάντησή του, λέγοντας ότι, πριν ακόμα τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας του είχε δώσει εντολή να εκπονήσει ένα εναλλακτικό σχέδιο.
Το σχέδιο αυτό, όπως ακούγεται να λέει ο κ. Βαρουφάκης, το επεξεργαζόταν μυστικά μία ομάδα πέντε ατόμων, ήδη από το Δεκέμβριο του 2014. Το δύσκολο, όπως εξηγεί, θα ήταν στη συνέχεια να πείσει ότι, από τα πέντε άτομα που το επεξεργάστηκαν, θα πρέπει να υπάρξουν 1.000 άτομα που να το εφαρμόσουν.
Περιγράφοντας τι σχεδίαζε, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των capital controls και της τραπεζικής αργίας και να δοθεί στον ελληνικό λαό η εμπιστοσύνη και η αίσθηση ότι υπάρχει σχέδιο, ο Γ. Βαρουφάκης αναλύει το πλάνο του για τη δημιουργία ενός παράλληλου συστήματος πληρωμών, για το οποίο θα χρησιμοποιούνταν τα ΑΦΜ των Ελλήνων πολιτών, μέσα από το σύστημα Taxis.
Δημιουργώντας «αναπληρωματικούς» λογαριασμούς, το κράτος θα είχε τη δυνατότητα να πληρώνει τις υποχρεώσεις του προς τρίτους -όπως, π.χ., έναν προμηθευτή νοσοκομείου, αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην ΥΠΟΙΚ-, χρησιμοποιώντας ένα παράλληλο, ψηφιακό νόμισμα, προκειμένου να είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του -πρόκειται, προφανώς, για τα περίφημα IOUs.
Το παράλληλο αυτό τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, θα επέτρεπε στην Ελλάδα να «αναπνεύσει», κατά το διάστημα που οι τράπεζές της θα έμεναν κλειστές.
Με στοιχεία από real.gr
Σχόλιο Α.Α.: Δεν μπορεί όλος ο πλανήτης, να έχει εναλλακτικά σχέδια για το Ελληνικό ζήτημα, και να μην έχει η ίδια η Ελλάδα τέτοιο ή τέτοια......Δεν ξέρουμε αν ήταν ένα αποτελεσματικό εναλλακτικό σχέδιο, αλλά γωρίζουμε ότι η "εναλλακτική" που λέγεται Μνημόνιο 3, είναι σίγουρα καταστροφική!
anemosantistasis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου