ΑΚΟΝΙΣΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ, ΝΑ ΣΦΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μάτια σας για να βλέπετε, τότε θα τα χρειαστείτε για να κλάψετε


Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Αφιερωμένο στον κ. Σαμάρα: Η αλαζονεία προηγείται της πτώσης.

Του Σταμάτη Στεφανάκου
 eleutherosnaskeftesai
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ είναι απίστευτα εκτός πραγματικότητας ή σκόπιμα παραπλανητικές.
Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι η τρόικα ΗΔΗ απαιτεί την διαχείριση του  ΤΑΙΠΕΔ και τα κεφάλαια του ΕΣΠΑ να περάσουν κάτω από τον έλεγχο τους γιατί είναι αναποτελεσματική η διακυβέρνηση. Αντιγράφω από το άρθρο:
«Με τη διαφορά ότι η διαχείριση των χρηματοδοτικών πόρων θα παρακάμπτει διακριτικά το ελληνικό Δημόσιο και θα παρεμβαίνει άμεσα στην επιλογή και χρηματοδότηση της επενδυτικής δραστηριότητας μέσω των γερμανικών ταμιευτηρίων που βρίσκονται υπό ίδρυση στην ελληνική επαρχία και της αναπτυξιακής τράπεζας (ιδρύματος), της οποίας η συγκρότηση βρίσκεται υπό συζήτηση.» (Α)

Το… success story της ΔΕΘ τέλειωσε ήδη. Όσον αφορά τις δηλώσεις; Είναι αερολογίες ολκής.
Γιατί ;
Μια οικονομία που είναι σε μόνιμη ύφεση για χρόνια με αποσυντονισμένες ή καταστραμμένες τις βασικές υποδομές της, δεν μπορεί να εισέρθει σε ανάπτυξη χωρίς να περάσει μέσα από μια εξαιρετικά μακριά και επώδυνη διαδικασία. Πολλοί κλάδοι της οικονομίας αυτή την στιγμή είναι διαλυμένοι ή κατακερματισμένοι σε σημείο που συμμετοχή τους στην οικονομία να είναι αμελητέα. 
Η υπερφορολόγηση έχει απομυζήσει κάθε ρευστότητα από την αγορά.
Η πρόβλεψη για την ανεργία είναι ότι θα φτάσει κατά τον ΟΟΣΑ το 28% το 2014 και κατά την ΓΣΕΕ το 31,5 % .  Συμφώνα με εκτιμήσεις θα χρειαστεί μια εικοσαετία για να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Και για να δείτε την κενότητα των επιχειρημάτων του ειδικά στον τομέα της εργασίας, σκεφτείτε ότι η κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη που η ύφεση είναι μόνο  3,8% αντί 4,6%. Για το 2014 οι προβλέψεις λένε ότι με κάποιο μαγικό και ανεξιχνίαστο τρόπο θα μεταπηδήσουμε στο 0,6% ανάπτυξη. Δεν λένε όμως πως.
Εκτός αυτού προσθέστε και άλλους ανέργους πχ ΕΡΤ, καθηγητές και ευθύνεται για την μεγέθυνση του προβλήματος  και στον ιδιωτικό τομέα. Γενικά για κάθε δυο απολύσεις στο δημόσιο περιμένετε τουλάχιστον να έχετε άλλη μια στον ιδιωτικό, λόγω μείωσης της κατανάλωσης. Αυτό το υπολογίζει κανείς στην κυβέρνηση;
Τι η κυβέρνηση δεν λέει;
Τα ακόλουθα:
Α)  Λόγω της ανεργίας τα ασφαλιστικά ταμεία παρουσιάζουν και θα παρουσιάσουν ακόμα μεγαλύτερο έλλειμμα, το όποιο θα οδηγήσει και σε νέες περικοπές συντάξεων όπως και σε νέα δάνεια.
Β) Ο καταναλωτικός δείκτης είναι αρνητικός στο -6,3%, η βελτίωση από το -8,3% του πρώτου τριμήνου ενδέχεται να έχει προκληθεί από την τουριστική κίνηση. (1 )
Γ)Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, έχει αναθεωρήσει διεθνώς,  προς το χειρότερο της εκτιμήσεις  του για το 2013 και το 2014.(2)
Επομένως από πού προκύπτει ότι «θα» δώσει παροχές; Από πού θα βρει τα λεφτά; Από το άδειο   δημόσιο ταμείο;  Ή θα πάψει να πληρώνει τις δόσεις στους δανειστές μας;
Η ανακεφαλαίωση των τραπεζών είναι προβληματική.  Επομένως δεν θα πρέπει να μας ξαφνιάζει η δήλωση του  επικεφαλή προϋπολογισμού της γερμανικής βουλής N.Bathlie που δηλώνει :
«Στα μέσα του 2014 θα μπορέσουμε να εκτιμήσουμε αν υπάρχει νέα ανάγκη χρηματοδότησης της Ελλάδας - και αν ναι, τι ύψους», δηλώνει και χαρακτηρίζει τα νούμερα που συζητούνται τώρα ως «εκτιμήσεις», καθώς "ακόμη δεν υπάρχει μια σαφή ένδειξη πώς πάνε οι ιδιωτικοποιήσεις στην χώρα
αλλά και τι απόδοση έχουν τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση.»( 3)
Τώρα το τμήμα της ομιλίας που αναφέρεται : “εφαρμόζονται σαρωτικές μεταρρυθμίσεις, σπάνε καρτέλ, ανοίγουν κλειστά επαγγέλματα, η χώρα γίνεται ελκυστική με τον νέο επενδυτικό νόμο, αντιμετωπίζεται η γραφειοκρατία, μπαίνει τάξη στα δημόσια νοσοκομεία, στο σύστημα προμηθειών του δημοσίου, στα ασφαλιστικά ταμεία”, είναι αξιομνημόνευτη η χρήση αριστερής ορολογίας και αριστερού συντακτικού, πασπαλισμένη με χρεωκρατικές και νεοφιλελεύθερες αερολογίες. Άσε που έχουμε ξανακούσει τις γνωστές πλέον παραμύθες , λίγο πριν νέα μέτρα προκαλέσουν ακόμα περισσότερη οικονομική ασφυξία..
Ειδικά η αναφορά για το σπάσιμο των καρτέλ , προκαλεί θυμηδία. Έχει διαλύσει τους μικρομεσαίους  επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες και έχει το θράσος να μιλάει για τα  καρτέλ; Παραδίδει την χώρα βορά στα αρπακτικά και την ξεπουλάει μπιτ παρά  τα πάντα και έχει την αναίδεια να μιλάει;
Εντελώς αίολη  είναι και η δήλωση ότι «βγαίνουμε από την μνημονική εποχή αν πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα». Δηλαδή, θα πάψουν να ισχύουν τα μνημόνια; Προφανώς όχι. Θα πάψει η χώρα να είναι χρεωμένη; Ούτε. Αρά; Αρά άλλο ένα πυροτέχνημα. Ακυρώνεται από τις πρακτικές  που έχει ακολουθήσει ο πρωθυπουργός, και οι «συνεργάτες» του ή μάλλον τα αφεντικά του, τρόικα και ΔΝΤ.
Ζητάει χρόνο ο πρωθυπουργός για να προχωρήσει τις αλλαγές, αλλά αυτό που τονίζει είναι ότι , « Δεν θα είμαστε αγνώμονες προς τους ένστολους» . Δηλαδή για τους γιατρούς, τους εκπαιδευτικούς, τους  δημόσιους και ιδιωτικούς υπάλληλους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους μικρομεσαίους; Τους συνταξιούχους; Τους άνεργους;  Αυτούς που έχουν πληρώσει βάναυσα την κρίση και τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ;  Τίποτα; Μόνο ένας κλάδος;  Και συμπτωματικά αυτός που εφαρμόζει την καταστολή;
Μήπως πρέπει να θυμηθούμε τι έλεγε ο κ. Σαμαράς το 2010- 2011; Για να καταλάβουμε και την αξιοπιστία του ,  και για να μην παθαίνουμε και αμνησία. Μήπως μίλαγε για «ξεπούλημα», μήπως δεν έλεγε ότι εφαρμόζεται η «λάθος συνταγή στην οικονομία»;
Τι έκανε;  Το ζούμε.
Οι εκτιμήσεις που μπορεί να κάνει κάποιος για τις δηλώσεις του στην ΔΕΘ είναι οι ακόλουθες:
Α)Ξέρουν ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Β) Ξέρουν ότι η οικονομία είναι στο αέρα και απλά τα πράγματα θα γίνουν κατά πολύ χειρότερα, λόγω ότι είναι υποχρεωμένοι προκειμένου να είναι συνεπής με ότι έχουν υπογράψει,  να πάρουν και άλλα μέτρα που θα επιδεινώσουν ταχύτατα την κατάσταση.
Γ) Υπολογίζουν σε ξέσπασμα του κόσμου και ο μόνος τρόπος να το σταματήσουν θα είναι με ακραία καταστολή. Πράγμα που μπορεί και να είναι αδύνατο γιατί πολλούς λόγους.
Δ) Ακόμα και αν κάποιοι δείκτες είναι θετικοί όπως πχ στον τουρισμό αυτό δεν συνεπάγεται ότι όλα αυτά τα ωραία στα οποία αναφέρεται ο πρωθυπουργός,  αφενός γιατί απλά η οικονομία δεν είναι μόνο  ο τουρισμός και αφετέρου είναι εποχικός!  Εδώ προσθέστε ότι οι μονάδες που δούλεψαν δεν ήταν οι μικρές αλλά οι μεγάλες της λογικής  του all-inclusive.
Με δυο λόγια: ξέρει ότι , ότι -και να λέει η προπαγάνδα και ο ίδιος -μετράει μήνες αν όχι μέρες,  και ο φόβος του αυτή την φορά μυρίζει έντονα, για αυτό και οι υποσχέσεις, για αυτό και οι έμμεσες απειλές , για αυτό και οι «επιτυχίες» οι ανύπαρκτες.
Αυτός ο πρωθυπουργός όπως και οι προκάτοχοι του θα μείνουν στην ιστορία ως καταστροφείς του τόπου.
s.stefanakos@gmail.com

(1) Νέα συρρίκνωση της κατανάλωσης (6,3%) (www.enet.gr)

 (2) «SOS» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου - «Παρά την οικονομική ανάκαμψη, το εμπόριο επιβραδύνεται» - Επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το 2013 και το 2014 - Τροχοπέδη ο… προστατευτισμός - Τουλάχιστον 700 νέοι περιορισμοί σε μόλις 5 χρόνια (www.banikingnews.gr)

(3)N. Barthle (CDU): Οχι σε νέο haircut του ελληνικού χρέους και σε επιπλέον χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών - Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας χρηματοδοτικής βοήθειας στην Αθήνα εφόσον πλήρη τις προϋποθέσεις (www.bankingnews.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου