ΑΚΟΝΙΣΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ, ΝΑ ΣΦΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μάτια σας για να βλέπετε, τότε θα τα χρειαστείτε για να κλάψετε


Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Επιχειρεί να «ανοίξει την πόρτα» στα μεταλλαγμένα η Κομισιόν

Με Δούρειο Ίππο
Οι Πράσινοι καταγγέλλουν επιχειρηματικά συμφέροντα και προειδοποιούν με πρόταση μομφής
Την πρόθεση της Κομισιόν να προχωρήσει στην έγκριση καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένης ποικιλίας καλαμποκιού, ανακοίνωσε ο επίτροπος για την υγεία και την πολιτική καταναλωτών, Τόνιο Μποργκ, με την ομάδα των Πρασίνων στο ευρωκοινοβούλιο να καταγγέλλουν τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να διαμηνύουν πως σε περίπτωση που υλοποιηθεί η ανακοίνωση του Μποργκ θα καταθέσουν πρόταση μομφής.

«Παρά την  απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, στην οποία ένας αριθμός ρεκόρ κρατών-μελών της ΕΕ αντιτάχθηκε στην προτεινόμενη έγκριση της ποικιλίας γενετικά τροποποιημένου αραβόσιτου 1507, - αν και δεν συγκεντρώθηκε η αυξημένη πλειοψηφία που απαιτούνταν για την απόρριψη- ο ευρωπαίος Επίτροπος  για την υγεία και την πολιτική καταναλωτών, Τόνιο Μποργκ, δήλωσε ότι η Επιτροπή θα προχωρήσει ούτως ή άλλως», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Πράσινοι.

«Αυτό δεν θα περάσει, δεν θα αφήσουμε την Κομισιόν μερικούς μήνες πριν τη λήξη της θητείας της να ανοίξει την πόρτα στα μεταλλαγμένα», διαμηνύουν. Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πρασίνων, δήλωσε πως «αποτελεί πρωτοφανή αντιδημοκρατική κίνηση η επιμονή της να δώσει έγκριση σε μια γενετικά τροποποιημένη ποικιλία, στην οποία αντιτίθεται η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της Ευρώπης, των ευρωβουλευτών και των κυβερνήσεων».

«Η εξόφθαλμη παρέμβαση εξωθεσμικών επιχειρηματικών συμφερόντων που επιδιώκουν να εξαναγκάσουν τα μέλη της Κομισιόν σε μια βαθιά αντιδημοκρατική κίνηση πρέπει να καταδικαστεί όχι μόνο για λόγους περιβαλλοντικούς ή υγείας αλλά και δημοκρατίας», πρόσθεσε ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων.

Ο Ντάνιελ Κον Μπεντίτ, συμπρόεδρος των Πρασίνων, τόνισε πως «τυχόν έγκριση της εν λόγω γενετικά τροποποιημένης ποικιλίας, παρά τη σαφή αντίθεση στο Συμβούλιο και στο Ευρωκοινοβούλιο, θα επιδείξει μια περιφρόνηση για τη δημοκρατική διαδικασία από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πολύ περισσότερο, όταν είναι γνωστή η αποφασιστική αντίθεση της κοινής γνώμης στους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς στην Ευρώπη».

«Το θέμα αυτό αποτελεί δοκιμασία για την ευρωπαϊκή δημοκρατία και, αν η Επιτροπή επιδιώξει πεισματικά την έγκριση του γενετικά τροποποιημένου αραβόσιτου 1507, οι Πράσινοι θα καταθέσουν πρόταση μομφής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο [1]», σημείωσε το ηγετικό στέλεχος των Οικολόγων Πρασίνων.

Η συμπρόεδρος των Πράσινων Ρεβέκκα Χαρμς συνέχισε: «Υπάρχει ισχυρή και δημόσια αντίθεση στην έγκριση της εν λόγω γενετικά τροποποιημένης ποικιλίας καλαμποκιού. Αντίθεση εξέφρασαν στο Συμβούλιο οι 19 κυβερνήσεις των κρατών μελών που αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία του πληθυσμού της ΕΕ ενώ 4 απείχαν».

«Η απόφαση αυτή έρχεται λίγες μόλις εβδομάδες μετά την υπερψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο, με πλειοψηφία δύο τρίτων, ψηφίσματος κατά της έγκρισης της καλλιέργειας. Θα ήταν, λοιπόν, κυνικό εκ μέρους της Επιτροπής να προχωρήσει και να εγκρίνει για καλλιέργεια τη ΓΤ ποικιλία αραβόσιτου 1507. Καλούμε την Κομισιόν να αναγνωρίσει αυτή την πραγματικότητα και να αποσύρει την πρότασή της,  αλλιώς θα αντιμετωπίσει  πρόταση μομφής. Η διαδικασία της ΕΕ για την έγκριση των ΓΤΟ είναι σαφές ότι είναι ακατάλληλη για τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε. Δεν πρέπει να προχωρήσει η σημερινή Κομισιόν σε περαιτέρω εγκρίσεις μέχρι η διαδικασία να αναθεωρηθεί και να ληφθεί υπόψη η συνεχής και νόμιμη αντίθεση σε αυτή την αμφιλεγόμενη τεχνολογία», ανέφερε.

1. Μια πρόταση μομφής μπορεί να ξεκινήσει από το ένα δέκατο των μελών που απαρτίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (δηλαδή 77 ευρωβουλευτές) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου