ΑΚΟΝΙΣΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ, ΝΑ ΣΦΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μάτια σας για να βλέπετε, τότε θα τα χρειαστείτε για να κλάψετε


Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Μάθημα δικαίου και ψυχραιμίας από τον Γ.Κατρούγκαλο

Αντιμέτωπος σχεδόν με το σύνολο του πάνελ που είχε στήσει το Mega για να προωθήσει τη θεωρία των δυο άκρων και την «καταδίκη της βίας απ’όπου και αν προέρχεται» βρέθηκε ο συνταγματολόγος Γ.Κατρούγκαλος.
 Χωρίς να χάσει ούτε στιγμή την ψυχραιμία του, παρ’ όλο το λεκτικό λιντσάρισμα που επιχειρήθηκε απ’ όλους σχεδόν τους καλεσμένους της εκπομπής πρωτοστατούντος του παρουσιαστή της, ο Γ. Κατρούγκαλος, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, με εντελώς μειλίχιο τρόπο και τεκμηριωμένα επιχειρήματα έβαλε τα πράγματα στην θέση τους σχετικά με όλη αυτή την μπουρδολογία που ακούμε αυτές της μέρες για την βία.

Το βίντεο που παραθέτουμε είναι σχετικά μεγάλο –διαρκεί 15 λεπτά- αλλά αξίζει πιστεύουμε να το παρακολουθήσετε και πάνω απ΄ όλα να «θαυμάσετε» την αντίδραση που εισέπραξε από «διανοούμενος» αλλά και από τον Μιχελάκη της Ν.Δ όπως και από τον Πάγκαλο.

Σε εμφανή αμηχανία ο Πρετεντέρης συνεργούσε ώστε ο Γ. Κατρούγκαλος να μην μπορεί να ολοκληρώσει την άποψη του, επιτρέποντας να τον διακόπτουν συνέχεια.
 Οι απαντήσεις του αποτελούν μάθημα για κάθε πολίτη.
 τα κύρια σημεία

~ Πρώτα από όλα πρέπει να αποφύγουμε τον εννοιολογικό αχταρμά να χρησιμοποιούμε τον ίδιο όρο “βία”, για την δολοφονική επέμβαση της Χρυσής Αυγής στην καθημερινή ζωή της χώρας, τη δολοφονία του Πάυλου Φύσσα, για το γιαούρτωμα του κ. Πάγκαλου και για μία μαχητική διαδήλωση. Αυτά τα τρία πράγματα δεν είναι ούτε φαινομενολογικά ούτε από πλευράς ουσίας ίδια. Λέω το αυτονόητο, ότι το μαχαίρωμα του Παύλου Φύσσα δεν είναι της ίδιας τάξης μέγεθος με τη συμβολική βία που μπορεί να έχει το γιαούρτωμα ενός πολιτικού και πολύ περισσότερο μία μαχητική διαδήλωση.

~ Να θυμίσω ότι το ίδιο το Σύνταγμά μας επιβάλλει ή επιτρέπει τη βία όταν για παράδειγμα επιχειρείται κατάλυση του πολιτεύματος. Επίσης, το ίδιο το Σύνταγμά μας επιτρέπει την ανυπακοή στους νόμους που δεν είναι σύμφωνοι με το Σύνταγμα.

~ Γιατί λέμε ότι καταδικάζουμε τη βία από όπου και αν προέρχεται; Δεν είναι βία η νομιμοποιημένη βία της αστυνομίας όταν διαλύει με χημικά μία διαδήλωση; Άρα, όταν λέμε ότι καταδικάζουμε τη βία από όπου και αν προέρχεται, έχουμε εξαιρέσεις.

~ Όταν χρησιμοποιούμε τον όρο “βία” για αυτό που γίνεται στο πανεπιστήμιο ή όταν έχουμε μία μαχητική διαδήλωση, εκεί κάνουμε μία ιδεολογική αλχημεία. Βαφτίζουμε “βία” την έκφραση ενός δικαιώματος, δηλαδή το να αντιστεκόμαστε στην καταπίεση.
Οι περισσότεροι από το πάνελ είναι φυσικά γνωστοί στο ευρύ κοινό και δεν χρειάζονται συστάσεις. Σκεφτήκαμε όμως να θυμίσουμε δυο καταγγελίες που είχαν γίνει για τον πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης με τίτλο Ο πρ. πρύτανης Γρυσπολάκης ξανακτυπά με τους μπράβους του στο Πολ. Κρήτης
Επίσης ένα κείμενο που έδειχνε ότι και ο ίδιος μπορεί να κατηγορηθεί για όσα σήμερα καταμαρτυρά στους αντιπάλους του μας έρχεται από το 1998 και την εφημερίδα Κύρηκας.  «Μια χούφτα χουλιγκάνων μ’ επικεφαλής τον καθηγητή Γρυσπολάκη έκανε γυαλιά-καρφιά πάλι το Πολυτεχνείο…Πέντε καθηγητές (μέλη ΔΕΠ) σε αγαστή συνεργασία ορμούν και μπουκάρουν. Διακρίνεται ο τωρινός [2000] αντιπρύτανης και πανταχού παρών στις τότε κινητοποιήσεις κ. Γρυσπολάκης. Κάνει την εμφάνισή του την κατάλληλη στιγμή για να δρέψει τις δάφνες του αγωνιστή. »
 Πηγή Video: tsak-giorgis.blogspot.gr/

Όταν ο Πρετεντέρης πέταγε μπουκάλια σε διαιτητές και έλεγε ότι αυτή η βία είναι «εθιμική»

Ποιος δεν θυμάται άραγε τον δημοσιογράφο... υπέρμαχο της "θεωρίας των δύο άκρων" και... σφοδρό πολέμιο της βίας Γιάννη Πρετεντέρη τον Ιανουάριο του 1997, μετά τη λήξη του αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Άρη να εκσφενδονίζει στον διαιτητή ένα μπουκάλι με νερό;

Διαβάστε τώρα πως είχε απαντήσει ο κ. Πρετεντέρης για το περιστατικό «Eνα ολόκληρο γήπεδο κόχλαζε, φώναζε και πέταγε μπουκάλια εκείνη τη στιγμή. Eύλογο είναι κι' εσύ ν' αντιδράσεις με τον ίδιο τρόπο... εθιμικά. Δεν καταλαβαίνω γιατί γίνεται θέμα. Οποιος δεν έχει πάει γήπεδο, δεν μπορεί να καταλάβει τι συμβαίνει αυτές τις στιγμές. Οταν νιώθεις ότι αδικείσαι, αντιδράς με όποιον τρόπο βρίσκεις πρόσφορο εκείνη τη στιγμή». 

Σήμερα, ο Πρετεντέρης τα "γυρνάει". Στην χθεσινή του εκπομπή, στην ψύχραιμη και επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη περί βίας, ο Γιάννης Πρετεντέρης, εν μέσω κραυγών από απαξιωμένα πρόσωπα όπως ο Πάγκαλος και η Σώτη Τριανταφύλλου, αναφερόμενος στα όσα είπε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου κ. Γιώργος Κατρούγκαλος αντέδρασε κάνοντας λόγο για "νόμο της Ζούγκλας", όχι βέβαια σε ότι αφορά στον χώρο που γνωρίζει καλά, όπως είναι τα γήπεδα, αλλά για τους κοινωνικούς αγώνες και την αντίδραση της κοινωνίας σε επιβαλλόμενες επιβλαβείς πολιτικές για το κοινωνικό σύνολο.

Δείτε το βίντεο με την "εθιμική βία" του κυρίου Πρετεντέρη  και ο κάθε ένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.



 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου