ΑΚΟΝΙΣΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ, ΝΑ ΣΦΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μάτια σας για να βλέπετε, τότε θα τα χρειαστείτε για να κλάψετε


Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Χωρίς εικόνα η Ελλάδα στο εξωτερικό...

...χωρίς πλουραλισμό στο εσωτερικό...
Η αξιολόγηση των καταστροφών που προκάλεσε το πραξικοπηματικό λουκέτο στην ΕΡΤ έχει μια πλευρά, εξίσου σημαντική με την οικονομική, η οποία δεν μπορεί να κοστολογηθεί.
Γιατί σχετίζεται άμεσα με την επίθεση στη...
δημοκρατία και τον πλουραλισμό. Οι επιπτώσεις από την εξαφάνιση του τηλεοπτικού σήματος της ΕΡΤ στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως είναι ανυπολόγιστες σε αυτό το μη οικονομικό, επίπεδο.
Με το λουκέτο στην ΕΡΤ έκλεισε μια φωνή ενημέρωσης που λειτουργούσε στο ελεγχόμενο πλαίσιο τήρησης της πολιτικής πολυφωνίας για όλα τα πολιτικά κόμματα. Η έλλειψη ουδέτερης, αποστασιοποιημένης πληροφόρησης για τις πολιτικές εξελίξεις, ανεξάρτητα από τον κυβερνητικό έλεγχο που ασκούσε ο αρμόδιος υπουργός στις διοικήσεις της ΕΡΤ, είναι τεσσερισήμισι μήνες μετά το λουκέτο, κάτι παραπάνω από αποκαλυπτική. Στην ενημέρωση και πληροφόρηση κυριαρχούν τα συμφέροντα –πολιτικά και οικονομικά- των ιδιοκτητών τηλεοπτικών καναλιών ενώ απουσιάζει η πραγματική κοινωνική ειδησεογραφία. Από την εσωτερική πληροφόρηση εξαφανίστηκε πλήρως η φωνή της Εκκλησίας αλλά και ο Πολιτισμός με την κατάργηση των ραδιοφωνικών προγραμμάτων, όπως το Τρίτο Πρόγραμμα ή ο Κόσμος. Στο εξωτερικό η ελληνική φωνή έσβησε παντελώς. Στα καλωδιακά δίκτυα των χωρών της Ευρώπης, της Αμερικής ή της Αυστραλίας τη θέση της ΕΡΤ έσπευσαν να πάρουν είτε ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια όπως ο ΑΝΤ1 ή τουρκικά όπως το  TRT στο Βέλγιο. Ελεύθερα χωρίς συνδρομή δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή η ελληνική γλώσσα πουθενά στον κόσμο, με εξαίρεση το πρόγραμμα του Euronews Greek που χρηματοδοτεί η Κομισιόν!
Στα σύνορα της χώρας στις παραμεθόριες περιοχές οι συχνότητες καταλήφθηκαν από τα ξένα τηλεοπτικά σήματα εξαιτίας της εξαφάνισης των σημάτων της ΕΡΤ. Οι γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία, η Βουλγαρία, η Ιταλία ή τα Σκόπια δεν χρειάστηκε να Κάνουν απολύτως τίποτε, τα έκανε όλα η ελληνική κυβέρνηση. Άφησε κενό το χώρο των συχνοτήτων με αποτέλεσμα να καλυφθεί από τα τηλεοπτικά δίκτυα των γειτονικών κρατών καθώς δεν υπάρχει το «εμπόδιο» της φωνής της ΕΡΤ.
Όλα τα παραπάνω είναι οι καταστροφές που δεν μπορεί να κοστολογήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να το προσφέρει στην τρόϊκα την οποία και χρησιμοποιεί ως «καραμέλα» για το λουκέτο στην ΕΡΤ στις 11 Ιουνίου. Είναι όμως καταστροφές που σχετίζονται με την καρδιά της καταπάτησης της δημοκρατίας, του πλουραλισμού και της ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα.

typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου