ΑΚΟΝΙΣΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ, ΝΑ ΣΦΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μάτια σας για να βλέπετε, τότε θα τα χρειαστείτε για να κλάψετε


Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Από success story σε success story ο τελευταίος να σβήσει τα φώτα …

του Κώστα Λαπαβίτσα

Μόλις δημοσιέυθηκαν τα τελευταία στοιχεία της Ελ.Στατ. για τη βιομηχανική παραγωγή και τη μεταποίηση, μηνός Μαρτίου 2014, τα οποία και παραθέτω:
εξέλιξη-του-γενικού-δείκτη-βιομηχανικής-παραγωγής-δείκτης-παραγωγής-μεταποιητικών-βιομηχανιών
Τα σχόλια περιττεύουν. Όχι μόνο δεν υπάρχει success story, αλλά η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 3,1% σε ετήσια βάση, χειρότερα από τη μείωση 1,5% την αντίστοιχη περίοδο του 2013.
Θα μου πείτε, μα μπορεί κανείς να κρίνει από τα στοιχεία ενός μηνός μόνο; Φυσικά όχι. Δεν έχετε λοιπόν παρά να δείτε τη γενικότερη πορεία, όπως αυτή απεικονίζεται στο διάγραμμα και η οποία δείχνει πτώση και στασιμότητα. Τίποτε άλλο.
Ο βιομηχανικός ιστός της Ελλάδας είναι βαρύτατα πληγωμένος και δεν πρόκειται να ανακάμψει με ευχολόγια, μείωση των μισθών και κωμικούς πανηγυρισμούς για το πρωτογενές πλεόνασμα. Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής εκ βάθρων, απαλλαγή από τη μνημονιακή μέγγενη, τόνωση της συνολικής ζήτησης, δημιουργία δημόσιων πιστωτικών φορέων, δημόσια παρέμβαση στην τεχνολογία και την εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού. Με δυό λόγια, ολική αλλαγή στη σχέση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με στόχο την τόνωση της παραγωγής και τη μείωση της ανεργίας. Υπάρχει πλούσια εμπειρία στα θέματα αυτά, αρκεί κανείς να θέλει να τη χρησιμοποιήσει και να μην αρκείται στις καταστροφικές συνταγές της Τρόικας και των εγχώριων διαχειριστών της οικονομικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια. Πάνω απ΄όλα όμως απαιτείται πολιτική αλλαγή και σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου