ΑΚΟΝΙΣΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ, ΝΑ ΣΦΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μάτια σας για να βλέπετε, τότε θα τα χρειαστείτε για να κλάψετε


Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Τι θα συνέβαινε αν αποκτούσε Τρόικα και η Γερμανία;

ΦΠΑ, κλειστά, επαγγέλματα, ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις. Αυτά που ζητάει η Τρόικα στην Ελλάδα, δεν τα έχει κάνει ούτε η Γερμανία, αναφέρει το Spiegel.

Με ένα απολαυστικό ρεπορτάζ του, το περιοδικό Spiegel τρολάρει ανοιχτά την πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης, παρουσιάζοντας αναλυτικά τι θα ζητούσε η τρόικα αν ερχόταν στο Βερολίνο. 
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, οι περισσότερες απαιτήσεις που θα είχε, περιλαμβάνονται... ήδη στο τρίτο ελληνικό πακέτο που συζητείται την Τετάρτη στη Μπουντεσταγκ, αλλά η Γερμανία δεν εφαρμόζει. 
Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στα εξής θέματα: 
Εξίσωση συντελεστών ΦΠΑ: Οι Έλληνες το αποφάσισαν, στη Γερμανία υπάρχει ακόμα μειωμένος ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. 
Άνιση επιβάρυνση φτωχών και πλουσίων: Φτωχοί και μεσαία στρώματα στη Γερμανία πληρώνουν περισσότερα σε σχέση με άλλες βιομηχανικές χώρες, ενώ οι πλούσιοι λιγότερα. 
Ενίσχυση ανταγωνισμού: Στην Ελλάδα π.χ. απελευθερώνεται η πώληση Μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ωστόσο "αν η τρόικα ερχόταν στη Γερμανία, θα διαπίστωνε ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις εμποδίστηκαν από τους Γερμανούς φαρμακοποιούς". 
Κλειστά επαγγέλματα: Οι Γερμανοί βιοτέχνες αντιδρούν στο άνοιγμα προτάσσοντας την υψηλή ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών, όμως αν υπήρχε τρόικα, "ο Τύπος του εξωτερικού θα έβγαινε με τίτλους: "Οι Γερμανοί υπερασπίζονται ένα μεσαιωνικό σύστημα επαγγελμάτων". 
Ιδιωτικοποιήσεις: Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Γερμανία ήδη από τη δεκαετία του '90 προχώρησε σε ιδιωτικοποιήσεις βασικών τομέων της οικονομίας (τηλεπικοινωνίες, ταχυδρομεία), όμως το Δημόσιο ακόμη κατέχει σημαντικό ποσοστό στις εταιρείες αυτές. Η Τρόικα θα απαιτούσε την πώληση αυτών των ποσοστών. 
Αεροδρόμια: Την ώρα που η Ελλάδα αποφασίζει την παραχώρηση 14 περιφερειακών αεροδρομίων, στη Γερμανία δεκάδες περιφερειακά αεροδρόμια που φτιάχτηκαν με λεφτά των γερμανών φορολογουμένων παραμένουν αναξιοποίητα, ενώ το περιοδικό φέρνει ως παράδειγμα το αεροδρόμιο του Kassel - Calden, στο οποίο απογειώνονται κατά μέσο όρο 0,86 αεροπλάνα την ημέρα. "Η Τρόικα θα απαιτούσε το κλείσιμό τους".
Ασφαλιστικό: "Μαζικές διαδηλώσεις θα προκαλούσε η κατάργηση των συντάξεων για τις μητέρες και συνταξιοδότηση στα 63".
"Την τελική επανάσταση θα προκαλούσε μία συγκεκριμένη απαίτηση της Τρόικας: το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Μαγαζάτορες θα έφταναν διαμαρτυρόμενοι μέχρι το ξενοδοχεία της Τρόικας φωνάζοντας "έξω οι κατακτητές". Το περιοδικό σημειώνει ωστόσο ότι "για ιστορικούς λόγους θα αποφεύγονταν πλακάτ όπως στην Ελλάδα με τους αγκυλωτούς σταυρούς". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου