ΑΚΟΝΙΣΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ, ΝΑ ΣΦΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μάτια σας για να βλέπετε, τότε θα τα χρειαστείτε για να κλάψετε


Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Κρούγκμαν: Γιατί η Ελλάδα είναι σε χειρότερη θέση από το Πουέρτο Ρίκο

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα είναι σε χειρότερη θέση από το Πουέρτο Ρίκο, που την Παρασκευή ανακοίνωσε ότι θα αθετήσει την πληρωμή ενός ομολόγου διατυπώνει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν. «Είναι η Ελλάδα της Αμερικής; Οχι, δεν είναι. Και είναι σημαντικό να καταλάβουμε γιατί», αναφέρει χαρακτηριστικά σε άρθρο του στους New York Times.

«Το Πουέρτο Ρίκο είναι στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή. Όμως, παρότι η οικονομία του έχει σημειώσει σημαντική πτώση, ο πληθυσμός του- παρότι επλήγη, δεν υπέφερε τίποτα σαν τις καταστροφές που βλέπουμε στην Ευρώπη. Για παράδειγμα κοιτάξτε την κατά κεφαλήν κατανάλωση, που μειώθηκε κατά 30% στην Ελλάδα, αλλά στην πραγματικότητα συνέχισε να αυξάνεται στο Πουέρτο Ρίκο. Γιατί σίγησαν οι ανθρώπινες συνέπειες των οικονομικών προβλημάτων;», διερωτάται ο Κρούγκμαν.

«Η βασική απάντηση είναι πως το Πουέρτο Ρίκο αποτελεί μέρος της δημοσιονομικής ένωσης των ΗΠΑ. Όταν η οικονομία του άρχισε να παραπαίει, οι πληρωμές προς την Ουάσιγκτον έπεσαν, αλλά τα έσοδα από την Ουάσιγκτον- Κοινωνική Ασφάλιση, υγειονομική περίθαλψη και πολλά ακόμη- στην πραγματικότητα αυξήθηκαν. Οπότε, το Πουέρτο Ρίκο αυτόματα έλαβε βοήθεια σε κλίμακα πέρα από οτιδήποτε θα μπορούσε να φανταστεί κανείς στην Ευρώπη», εξηγεί ο Αμερικανός οικονομολόγος.

enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου