ΑΚΟΝΙΣΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ, ΝΑ ΣΦΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μάτια σας για να βλέπετε, τότε θα τα χρειαστείτε για να κλάψετε


Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Κληρονομιά εξαπάτησης

Πηγή: "Εφημερίδα των Συντακτών"

Τα όρια της πολιτικής απάτης αγγίζουν οι πρακτικές της προηγούμενης κυβέρνησης στην προσπάθειά της να αποκρύψει την πραγματική κατάσταση σε μείζονα οικονομικά ζητήματα, καθοριστικά για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Στην πιο κρίσιμη και οριακή φάση των συζητήσεων με τους «θεσμούς» αποκαλύπτονται μία προς μία οι «μαύρες τρύπες» και οι παγίδες που έστησε φεύγοντας η συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ.

Το πρωτογενές πλεόνασμα, στο οποίο είχαν επενδυθεί πολλές από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της σημερινής κυβέρνησης, αποδείχτηκε άνθρακας, αφού ο πρώτος έλεγχος των τεχνικών κλιμακίων δείχνει έλλειμμα στον λογαριασμό του πρωτογενούς 2,15 δισ. ευρώ. Συνεπώς όχι μόνο δεν επιτεύχθηκε ο στόχος του 1,5% του ΑΕΠ και πόσο μάλλον του 3% που ισχυριζόταν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. Οι προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης βρίσκονται στον αέρα, ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος να χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για να καλυφθούν οι απαιτήσεις. Δεν είναι καθόλου άσχετη η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη από το Κόμο της Ιταλίας, ότι δεν αποκλείεται αναστολή ορισμένων από τις προεκλογικές δεσμεύσεις.

Δεν είναι όμως μόνο η κοροϊδία με το πρωτογενές πλεόνασμα. Η συμπαιγνία για την απόκρυψη των νέων αυξήσεων στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος μέσω του Ειδικού Τέλους Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) δεν έχει προηγούμενο. Οι αυξήσεις, που αποφασίστηκαν από τον περασμένο Δεκέμβριο, αποκαλύφθηκαν μόλις την Παρασκευή, προκαλώντας την εύλογη «έκρηξη» της κυβέρνησης και την υπόσχεση ότι θα επιστρατευτεί κάθε πρόσφορο μέσο για να ακυρωθούν. Και μόνο το στοιχείο ότι από την καθιέρωση του τέλους ΑΠΕ το 2011 μέχρι σήμερα τα νοικοκυριά επιβαρύνθηκαν με αυξήσεις ύψους 9.053% (!) δείχνει την επιδρομή στις τσέπες των φορολογουμένων.

Την ίδια στιγμή οι παραλείψεις στην προετοιμασία του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, ο νόμος για το οποίο ψηφίστηκε την τελευταία στιγμή -μέσα Δεκεμβρίου 2014- με αποτέλεσμα να εκκρεμούν εφαρμοστικές διατάξεις, μας φέρνουν μπροστά στον κίνδυνο να καθυστερήσει η ροή κονδυλίων στη χειμαζόμενη πραγματική οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου