ΑΚΟΝΙΣΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ, ΝΑ ΣΦΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μάτια σας για να βλέπετε, τότε θα τα χρειαστείτε για να κλάψετε


Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Βαρουφάκης: Έλληνες και Γερμανοί δείχνουν ο ένας στον άλλο το… δάχτυλο


Βαρουφάκης: Έλληνες και Γερμανοί δείχνουν ο ένας στον άλλο το… δάχτυλο

Posted on 26 Μαρτίου 2015
0
| TVXS – TV Χωρίς Σύνορα

Την εκτίμηση ότι πέντε χρόνια μετά την πρώτη διάσωση της Ελλάδας η χώρα παραμένει σε κρίση και η εχθρότητα μεταξύ των Ευρωπαίων βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, με Έλληνες και Γερμανούς να δείχνουν το «δάχτυλο» ο ένας στον άλλο, κάνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Σε άρθρο του στο Project Syndicate που επιγράφεται «Αποκλιμακώνοντας την πολιτική πικρίας της Ευρώπης», παίρνοντας αφορμή από το βίντεο που τον εμφανίζει να κάνει την απρεπή χειρονομία, τονίζει ότι το «τοξικό παιχνίδι κατηγοριών» ευνοεί μόνο τους εχθρούς της Ευρώπης και προτρέπει στον επανασχεδιασμό μία νέας ευρωζώνης της ευημερίας.

Παίρνοντας αφορμή από τις αντιδράσεις που προκάλεσε το βίντεο που τον δείχνει σε ομιλία του στο Ζάγκρεμπ το 2013 να σηκώνει το μεσαίο του δάχτυλο αναφερόμενος στη Γερμανία, ο Γιάνης Βαρουφάκης γράφει: «Ενας Γερμανός παρουσιαστής τηλεοπτικού προγράμματος παρουσίασε πρόσφατα ένα επεξεργασμένο video μου -πριν γίνω υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας- στο οποίο εμφανίζομαι να δείχνω το δάχτυλο στη Γερμανία. Αυτά που ακολούθησαν δείχνουν τις πιθανές συνέπειες μίας δήθεν χειρονομίας, ιδιαίτερα σε καιρούς κρίσης. Όντως ο σαματάς που δημιουργήθηκε μετά την προβολή δεν θα είχε συμβεί πριν από την κρίση του 2008, η οποία εξέθεσε τα μειονεκτήματα της ευρωζώνης και έστρεψε υπερήφανες χώρες την μια ενάντια στην άλλη».
 
Όπως σημειώνει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, όταν στις αρχές του 2010 η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούσε πλέον να εξυπηρετήσει τα χρέη της στις γαλλικές, τις γερμανικές και τις ελληνικές τράπεζες, ο ίδιος ξεκίνησε εκστρατεία εναντίον της λήψης του νέου δανείου και σημειώνει ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε προχωρήσει, τότε, σε κούρεμα του χρέους της που βρίσκονταν στα χέρια ιδιωτών. Μάλιστα τονίζει ότι όχι μόνο οι Γερμανοί αλλά και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι θα έπρεπε να είχαν αρνηθεί να δώσουν χρήματα στην Ελλάδα, καθώς αυτά χρησιμοποιήθηκαν όχι για τη διάσωση της οικονομίας της χώρας αλλά για να σωθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα. «Πόσοι από τους ευρωπαίους φορολογούμενους γνωρίζουν ότι πάνω από το 90% των 240 δισ που δόθηκαν στην Ελλάδα πήγαν στις τράπεζες και όχι στο κράτος ή τον κόσμο;» γράγει χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης.
 
Σχολιάζοντας το επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των Ευρωπάιων εταίρων όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί στο περιβάλλον της κρίσης, ο υπουργός Οικονομικών τονίζει πως με την Ελλάδα να παραμένει μετά από 5 χρόνια σε κρίση «η εχθρότητα μεταξύ των Ευρωπαίων βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της, κυρίως με Έλληνες και Γερμανούς να έχουν βυθιστεί ηθικά, δείχνοντας ο ένας στον άλλο το δάχτυλο και παρουσιάζοντας ανοιχτό ανταγωνισμό».
 
«Αυτό το τοξικό παιχνίδι κατηγοριών ευνοεί τους εχθρούς της Ευρώπης», προειδοποιεί ο Γιάνης Βαρουφάκης. «Πρέπει να σταματήσει. Μόνο τότε η Ελλάδα – σαφώς με τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων της, τους οποίους επίσης ενδιαφέρει η ανάκαμψη της χώρας – θα μπορέσει να εφαρμόσει αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις και πολιτικές στήριξης της ανάπτυξης. Αυτό είναι απαραίτητο για να είναι σε θέση η Ελλάδα να εξοφλήσει τα χρέη της και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους πολίτες της», εκτιμά.
 
Ο υπουργός Οικονομικών κλείνει το άρθρο του κάνοντας μία προτροπή για το μέλλον της ευρωζώνης. «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να εργαστούν από κοινού για να επανασχεδιάσουν τη νομισματική ένωση, έτσι ώστε να υποστηρίζει την ευημερία για όλους, αντί να τροφοδοτεί την αμοιβαία δυσαρέσκεια». «Αυτό είναι ένα δύσκολο έργο. Όμως, με μια ισχυρή αίσθηση του σκοπού, μια κοινή προσέγγιση, και ίσως μια ή δύο θετικές χειρονομίες, αυτό μπορεί να επιτευχθεί», γράφει καταληκτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου