ΑΚΟΝΙΣΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ, ΝΑ ΣΦΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μάτια σας για να βλέπετε, τότε θα τα χρειαστείτε για να κλάψετε


Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Κοίτα ποιος μιλάει

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια εκθεμελιώθηκε.

Γνωστό ιστορικό ανέκδοτο έχει ως εξής και διαδραματίζεται στο...
Παρίσι την περίοδο της ναζιστικής κατοχής. Γερμανός αξιωματικός παρατηρεί τον εμβληματικό πίνακα του Πικάσο, "Γκερνίκα", εμπνευσμένο από την καταστροφή της ομώνυμης μικρής ισπανικής πόλης από τα ναζιστικά αεροπλάνα κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου. "Εσείς το κάνατε αυτό;" ρωτά τον ζωγράφο, και αυτός του απαντά: "Όχι, εσείς".

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια εκθεμελιώθηκε. Υπέστη καταστροφή ανάλογη ενός παρατεταμένου πολέμου με νεκρούς που αυτοκτόνησαν, με πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να εκπατριστούν, με καταστροφή του ενός τετάρτου του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της, με αποεπένδυση, με ξεχαρβάλωμα του ήδη υποτυπώδους κράτους πρόνοιας που διέθετε.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, πέντε μήνες πριν από τις εκλογές, η ίδια η κυβέρνησή της αποφάσισε να παραδώσει καμένη γη προκειμένου, σε συνεργασία με τις κυρίαρχες δυνάμεις του εξωτερικού, να δημιουργήσει στην επόμενη κυβέρνηση κατάσταση οικονομικού και χρονικού στραγγαλισμού. Αυτό εκφράστηκε με δύο κινήσεις, αλληλοσυμπληρούμενες: Τον τραπεζικό στραγγαλισμό, τον οποίο ξεκίνησαν προσωπικά ο τ. πρωθυπουργός, οι σμπίροι του και τα μίντια μιλώντας για απόσυρση καταθέσεων και καταστροφή του τραπεζικού συστήματος. Και τη μεθόδευση ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος διαπραγματεύσεων -με ευτυχώς όχι προδιαγεγραμμένο, όπως φάνηκε, αποτέλεσμα.

Τα βασικά θέματα που απασχολούν σήμερα τη νέα κυβέρνηση δεν ανέκυψαν τώρα, αλλά ήταν δεδομένα ήδη από πέρυσι, με πρώτο και καλύτερο το περιβόητο χρηματοδοτικό κενό, το οποίο επιχειρούν τώρα να παρουσιάσουν ως κάτι που δημιουργήθηκε στον ένα μήνα διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και ωθεί, υποτίθεται -και για να εκπληρωθούν οι προσδοκίες των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου-, σε νέο δάνειο και υπογραφή νέου Μνημονίου.

Η φυλάκιση της χώρας σε νέο Μνημόνιο και η διαιώνιση της παγίδας χρέους δεν είναι κάτι που οι δανειστές θέλουν να αποφύγουν. Αυτό που θέλουν είναι η Ελλάδα να μην αντιδρά. Γι' αυτό ενοχλεί η κυβέρνηση Τσίπρα, που δεν "συμμορφώνεται". Με άλλα λόγια, η σημερινή δυσκολία δεν έτυχε, αλλά πέτυχε. Ο λαός το γνωρίζει και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους στηρίζει με πρωτοφανή ποσοστά τη νέα κυβέρνηση.

Αυτά, λοιπόν, που σήμερα ελεεινολογούν οι μόλις προ διμήνου κυβερνώντες δεν τα έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι ίδιοι, εν αγαστή συμπνοία με τους ομοϊδεάτες τους στο εξωτερικό. Απλώς, εάν η σημερινή κυβέρνηση δεν τα ξεσκεπάσει και, εν ευθέτω, δεν τα ανατρέψει, πολύ απλά θα τα χρεωθεί, κάτι που δεν συνέβη με τον Πικάσο...
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου