ΑΚΟΝΙΣΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ, ΝΑ ΣΦΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μάτια σας για να βλέπετε, τότε θα τα χρειαστείτε για να κλάψετε


Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Ο Τσίπρας λέει «Oχι» και πετά το γάντι στην Ευρώπη

Στο δίλημμα ανάμεσα στην… «κωλοτούμπα» της realpolitik και την λαϊκή εντολή, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε την πολιτική εντιμότητα. Ή, όπως έγραψε κι ο Guardian αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις, «ο Τσίπρας επέλεξε τους ανέργους έναντι των πιστωτών των 300 δισ. ευρώ».

Ο...ίδιος ο πρωθυπουργός το έθεσε με την ευθύτητα των ξεχασμένων αυτονόητων, από το βήμα της Βουλής: «Είμαστε», είπε, «κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας. Σε αυτό το Σύνταγμα ορκιστήκαμε, αυτό θα υπηρετήσουμε».

Το αποτέλεσμα ήταν μια ιστορική στιγμή πολιτικής συνέπειας μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο και μια νέα καταιγίδα στην Ευρώπη: Ο Ντάισελμπλουμ έστειλε άρον- άρον τους «σκληρούς» Βίζερ και Κοστέλο στην Αθήνα, η Νέα Δημοκρατία εκφράζει «βαθύ προβληματισμό για την διαπραγμάτευση» και τρεις στους… τρεις αναλυτές των διεθνών συστημικών media σπεύδουν να προεξοφλήσουν σενάρια Κύπρου με περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και άμεση απειλή Grexit.

«Εάν ο Τσίπρας δεν κρύβει κάποιον άσο στο μανίκι του, δύσκολα θα καταφέρει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ» τουϊτάρισε ο γνωστός αρθρογράφος του Reuters Hugo Dixon μετά τις προγραμματικές, προσθέτοντας ότι οι εξαγγελίες στη Βουλή θα οδηγήσουν τη χώρα σε εξάντληση της ρευστότητας και επιβολή περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Peter Spiegel των Financial Times προσαύξησε, στην ίδια γραμμή: «Ένα από τα κυριότερα μηνύματα που έστειλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ελληνική κυβέρνηση ήταν να μην κάνει μη αναστρέψιμες δηλώσεις από το βήμα της Βουλής, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις. Ο Έλληνας πρωθυπουργός το αγνόησε».

Και τρίτος στη σειρά ακολούθησε ο Simon Nixon της Wall Street Journal: «Εάν η Ελλάδα», έγραψε, «πρόκειται να κάνει στροφή 180 μοιρών, είναι σαφές ότι αυτό πλέον θα γίνει μόνον μετά από περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και υπό την άμεση απειλή του Grexit».

Το εάν το «μοντέλο Κύπρου» είναι, όντως, το νέο τελεσίγραφο που θα στείλει η Ευρώπη στην Ελλάδα θα φανεί μέσα στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες. Το δεδομένο, όμως, πλέον είναι πως η ελληνική κυβέρνηση πάει με σαφή και διακηρυγμένη – διά στόματος του πρωθυπουργού – θέση στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης και την σύνοδο κορυφής της Πέμπτης: Δεν θα ζητήσει επέκταση του τρέχοντος προγράμματος, προτείνει συμφωνία-γέφυρα και, στη συνέχεια, νέο πρόγραμμα με παράλληλη απομείωση του χρέους.

Και, όπως τουλάχιστον, διαβεβαίωσε χθες το βράδυ ο Γιάνης Βαρουφάκης, δεν μπλοφάρει με την στάση της αυτή: «Εμείς έχουμε ξεκάθαρες θέσεις. Παίζουμε με ανοιχτά χαρτιά, δεν κάνουμε καμία μπλόφα. Είναι στο χέρι των Ευρωπαίων τι θα κάνουν», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βουλή.

Τι προβλέπει η πρόταση Βαρουφάκη στο Eurogroup

Η «ξεκάθαρη θέση» που επικαλέστηκε ο κ. Βαρουφάκης δεν είναι άλλη από το σχέδιο που θα κομίσει στις 11 Φεβρουαρίου στο Eurogroup ο ίδιος – ένα σχέδιο, που πλέον έχει αποκρυσταλλωθεί πλήρως και συνοψίζεται ως εξής: Ενδιάμεση συμφωνία 4 μηνών (έως τον Ιούνιο), με χρηματοδοτική κάλυψη της χώρας έναντι πακέτου μεταρρυθμίσεων και δέσμευσης για μικρότερο μεν, αλλά σαφές πρωτογενές πλεόνασμα.

Το εν λόγω σχέδιο θα βασίζεται σε δύο πυλώνες, εκείνον του μεταρρυθμιστικού πακέτου κι εκείνον της δημοσιονομικής στρατηγικής.

Στο κεφάλαιο των μεταρρυθμίσεων θα αποτυπώνεται η ισχυρή δέσμευση της κυβέρνησης για ριζική αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης και αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής – πεδία, που θεωρούνται προνομιακά για την Αθήνα στη διαπραγμάτευση, καθώς αποτελούν πάγιο αίτημα των πιστωτών και ταυτόχρονα «μνημείο» αποτυχίας όλων των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων.

Στο σκέλος της δημοσιονομικής στρατηγικής, το σχέδιο προβλέπει δέσμευση για διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα, ήτοι κοντά στο 1% με 1% του ΑΕΠ για το 2015.

Σε αντάλλαγμα, η κυβέρνηση θα ζητήσει ένα «δίχτυ ασφαλείας» για τη χρηματοδότηση της χώρας έως τον Ιούνιο, που δεν θα προβλέπει όμως καμία περαιτέρω επιβάρυνση των εταίρων. Οι πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο δείχνουν ότι η Αθήνα θα επιμείνει στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού με την έκδοση πρόσθετων εντόκων γραμματίων και με την επιστροφή των κερδών των 1,9 δις ευρώ που είχαν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από την διακράτηση των ελληνικών ομολόγων. Και τα δύο αυτά αιτήματα έχουν απορριφθεί μέχρι στιγμής από την ΕΚΤ, όμως το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να τα επαναφέρει στο Eurogroup της Τετάρτης, όπου θα είναι παρών και ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Η διαπραγμάτευση, πάντως, διαγράφεται εξαιρετικά δύσκολη και κυβερνητικές πηγές θεωρούν δεδομένο πως η πλειοψηφία των εταίρων θα κορυφώσει την πίεση προς την Αθήνα για την υποβολή αιτήματος παράτασης του Μνημονίου. Με δεδομένο ότι ένα τέτοιο αίτημα αποκλείεται μετά και την κατηγορηματική θέση του πρωθυπουργού στις προγραμματικές δηλώσεις, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα προεξοφλεί ένα πολύ σκληρό δεκαήμερο. Πλην θεαματικού απροόπτου, δε, δεν αναμένει να υπάρξουν βήματα μπροστά πριν τουλάχιστον από το τακτικό Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου