ΑΚΟΝΙΣΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ, ΝΑ ΣΦΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μάτια σας για να βλέπετε, τότε θα τα χρειαστείτε για να κλάψετε


Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Η Γερμανία κήρυξε «πόλεμο» στην Ελλάδα μέσω ΕΚΤ

Λίγες ώρες μετά την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης Αθήνας – Βερολίνου η «ανεξάρτητη» ΕΚΤ αποφάσισε να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα ανακοινώνοντας ότι δεν θα δέχεται πλέον ως ενέχυρα τα ελληνικά ομόλογα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν στη διάθεσή τους μόνο το μηχανισμό του ELA για την άντληση ρευστότητας, ο οποίος ελέγχεται και πάλι από την ΕΚΤ.

Ακολουθώντας την κλασσική ρήση “κάντε την οικονομία να ουρλιάξει” η ΕΚΤ επιχειρεί να στραγγαλίσει την ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στέλνοντας ένα μήνυμα στην Αθήνα.

Αυτά περί της “ανεξαρτησίας” της ΕΚΤ και της “ασφάλειας” που προσφέρει η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

B9Bx12dIQAEdbtw

Για αρκετούς αναλυτές που παρατηρούν την τελευταία ώρα τις εξελίξεις που πυροδότησε η απόφαση στις διεθνείς χρηματαγορές η απόφαση ή τουλάχιστον η απειλή ενός Grexit, από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, φαντάζει πλέον ως η καλύτερη επιλογή.

 

Όπως εξηγεί και το Bloomberg η απόφαση δεν πρέπει θεωρητικά να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες δεν εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από ελληνικά ομόλογα ενώ κάθε περιορισμός ρευστότητας μπορεί να αντισταθμιστεί από τον μηχανισμό του ELA.

Τα πρόβλημα, εκτός από το ενδεχόμενο να χαθεί ολοκληρωτικά η αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος, είναι το τεράστιο πολιτικό κόστος της απόφασης.

πηγή:

http://info-war.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου