ΑΚΟΝΙΣΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ, ΝΑ ΣΦΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μάτια σας για να βλέπετε, τότε θα τα χρειαστείτε για να κλάψετε


Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Π. Κρούγκμαν: Το παιχνίδι Ελλάδας-Γερμανίας μπορεί να γίνει επικίνδυνο

Η στιγμή της αλήθειας τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη πλησιάζει σύμφωνα του διεθνούς φήμης οικονομολόγο Πωλ Κρούγκμαν μετά και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μην δεχτεί το ελληνικό δημόσιο χρέος ως εγγύηση για τα δάνεια.

Η Γερμανία απαιτεί από την Ελλάδα να συνεχίσει κανονικά να πληρώνει τα χρέη της στο ακέραιο εφαρμόζοντας τα σκληρά μέτρα λιτότητας. Μάλιστα αν δεν το κάνει αυτό, θα σταματήσει η κεντρική τράπεζα να παρέχει στήριξη στις ελληνικές τράπεζες, σχολιάζει ο βραβευμένος οικονομολόγος.

Ωστόσο, αν συμβεί κάτι τέτοιο, αυτό θα δημιουργούσε τεράστιους κινδύνους, όχι μόνο για την οικονομία της Ευρώπης, αλλά και σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό εγχείρημα, κατά τον Πωλ Κρούγκμα.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει και η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ. Από εκεί και πέρα, το χάος στην Ελλάδα θα μπορούσε να φέρει πολιτικό χάος, φέρνοντας στην επιφάνεια πολιτικές δυνάμεις που έχουν κερδίσει έδαφος από τη δεύτερη μεγάλη ύφεση που έχει χτυπήσει την Ευρώπη.

Μάλιστα, ο Κρούγμαν σχολιάζει και την αναφορά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη στην άνοδο της Χρυσής Αυγής.

Κατά τον οικονομολόγο λοιπόν, πρόκειται για μια επικίνδυνη αντιπαράθεση. Αλλά αυτό δεν ανατάσσεται στα πλαίσια της διπλωματίας, ως συνήθως. Κανείς δεν προτίθεται αυτή τη φορά να κάνει πίσω και όλα αυτά συμβαίνουν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία υποτίθεται ότι πράγματι προάγει την παραγωγική συνεργασία.

Πώς τα κατάφερε όμως η Ευρώπη να φτάσει σε αυτό το σημείο; Και πότε θα δοθεί ένα τέλος σε όλο αυτό;

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, η κρίση στην Ελλάδα, οφείλεται στο γεγονός πως οι ψηφοφόροι έπαψαν να πιστεύουν στις υποσχέσεις των πολιτικών τις οποίες τελικά δεν μπορούν αν εκπληρώσουν και καταλήγουν να οδηγούνται σε πολιτικές που στη συνέχεια προσποιούνται ότι δεν μπορούν να αποφύγουν.

Όπως εκτιμά ο Κρούγκμαν, η Ελλάδα βρήκε τον μπελά της για τον ανεύθυνο δανεισμό της και τώρα πληρώνει το τίμημα. Για όποιον γνωρίζει μαθηματικά, είναι αδύνατο η χώρα να καταφέρει να ξεπληρώσει όλο της το χρέος.

Δυστυχώς όμως οι Γερμανοί δεν το καταλαβαίνουν αυτό, συνεχίζει ο Κρούγκμαν, και το μόνο που κάνουν είναι να απαιτούν από την Ελλάδα να ξεπληρώσει τα χρέη της στο ακέραιο. Και τώρα που οι Έλληνες τους έδωσαν να καταλάβουν με τη ψήφο τους ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό, εκείνοι ακολουθούν τις ίδιες πολιτικές γραμμές, χωρίς καμία υποχώρηση.

Τι θα γίνει όμως αν οι Γερμανοί δεν καταλάβουν ποτέ τις ζημιές που έχει προκαλέσει η λιτότητα διερωτάται ο Πωλ Κρούγκμαν. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να ελπίζουμε ότι η κεντρική τράπεζα παίρνει θέση και δηλώνει ότι ο σωστός ρόλος του είναι να κάνει ό, τι μπορεί για να διασφαλίσει την οικονομία και τους δημοκρατικούς θεσμούς της Ευρώπης - όχι να ενεργεί ως συλλέκτης χρέους της Γερμανίας καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου