ΑΚΟΝΙΣΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ, ΝΑ ΣΦΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μάτια σας για να βλέπετε, τότε θα τα χρειαστείτε για να κλάψετε


Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Γερμανικός Τύπος: Ο Τσίπρας απομονώνει τη Γερμανία στο δρόμο για τον συμβιβασμό

Η μετεκλογική «εκστρατεία» επαφών του Αλέξη Τσίπρα και των επιφανών στελεχών της νέας κυβέρνησης με Ευρωπαίους ηγέτες αλλά και αξιωματούχους, απασχολεί τον γερμανικό Τύπο. Τα γερμανικά δημοσιεύματα αλλάζουν ρότα σταδιακά και δείχνουν την κατεύθυνση της εξεύρεσης μίας κοινά αποδεκτής λύσης για το ελληνικό ζήτημα. Επισημαίνουν επίσης την «απομόνωση» της Γερμανίας τη στιγμή που όλη η Ευρώπη φαίνεται να μιλάει με την ελληνική κυβέρνηση.

Η έντυπη έκδοση του Spiegel, που κυκλοφορεί στο εξώφυλλο της με τον Αλέξη Τσίπρας, αφιερώνει πολλές σελίδες του στην Ελλάδα και σημειώνει στο κύριο σχόλιο του ότι «η Άγκελα Μέρκελ και ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να βρουν έναν συμβιβασμό». Φιλοξενεί επίσης συνέντευξη του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, με τίτλο: «Δεν πρέπει να φοβάστε».

«Η Αθήνα χρειάζεται μια ελάφρυνση» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Berliner Zeitung, η οποία αναφέρει ότι το ποσό των επιτοκίων «είναι τεράστιο για μια χώρα της οποίας η οικονομία έχει καταστραφεί στο μεγαλύτερο μέρος της και πλήττεται από ανθρωπιστική κρίση».

Ένα βήμα παρακάτω πάει η Frankfurter Rundschau, η οποία σε σχόλιο της με τον τίτλο «Το παραμύθι της βοήθειας», υποστηρίζει ότι οι πιστώσεις προς την Ελλάδα δεν ήταν ποτέ ανιδιοτελείς. «Η γερμανική κυβέρνηση τις υπερασπίστηκε πάντα με το επιχείρημα ότι ωφελούν τη γερμανική οικονομία. Μέσω της “βοήθειας” προς την Ελλάδα προστατεύθηκαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από μεγάλες ζημίες. Και δεύτερον βοήθησε την σταθερότητα της Ευρωζώνης και κατ’ επέκταση την γερμανική οικονομία. Οι πιστώσεις δεν δόθηκαν για να προφυλάξουν την Ελλάδα, αλλά για να προστατεύσουν τους πιστωτές από τις συνέπειες μιας τέτοιας χρεοκοπίας», γράφει.

«Η Ε.Ε. διερευνά τις δυνατότητες για έναν συμβιβασμό με την Αθήνα», γράφει σε πρωτοσέλιδο άρθρο της η Frankfurter Allgemeine Zeitung, το οποίο ανάμεσα σε άλλα, αναφέρεται και στην πρόταση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να αντικατασταθεί η τρόικα από μια άλλη μορφή συνεργασίας.

Τέλος, η βερολινέζικη Welt σημειώνει πως ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας απομονώνει την Γερμανία. «Ο Τσίπρας είναι τη Δευτέρα στην Κύπρο, την Τρίτη στην Ιταλία και συναντάται με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι. Έχουν προγραμματιστεί επισκέψεις για τις Βρυξέλλες, το Λονδίνο και το Παρίσι. Μόνο μια χώρα παρακάμπτει η ελληνική κυβέρνηση: τη Γερμανία. Φαίνεται σαν όλοι στην Ευρώπη να μιλάνε με τη νέα ελληνική κυβέρνηση – μόνο οι Γερμανοί είναι εκτός και μοιάζουν απομονωμένοι».

Διαβάστε επίσης:
Bloomberg: Γιατί η Μέρκελ αποφεύγει τον Τσίπρα

πηγή:

http://tvxs.gr/news/eyropi-eop/germanikos-typos-o-tsipras-apomononei-tin-germania-sto-dromo-gia-ton-symbibasmo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου