ΑΚΟΝΙΣΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ, ΝΑ ΣΦΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μάτια σας για να βλέπετε, τότε θα τα χρειαστείτε για να κλάψετε


Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Η φυλακή της ελεύθερης επιλογής




Γιορτινές μέρες που είναι ,στο κέντρο του Λονδίνου έξω από το κατάστημα της γνωστής εταιρίας με σήμα την τεράστια σιαγόνα , την διάσημη άκακη σιαγόνα αλλά ιδιαίτερα αρπαχτική , όταν κάποιο θύμα της φτάσει μπροστά στο ταμείο προβάλλοντας στους υπάλληλους τις περίεργες σεξουαλικές δικαιολογίες του και τις ανούσιες νυχτερινές εξάψεις της αφραγκίας του, λίγο προτού τον στείλουν οι τετραγωνισμένοι μπράβοι της στο διάολο ,το πλήθος ξεκίνησε να σχηματίζει τεράστιες ουρές μια εβδομάδα πιο πριν.
Δεν υπήρχε περίπτωση κάποιος πελάτης της εταιρείας να χάσει μια τέτοια παγκόσμια πρωτιά. Βρέξει χιονίσει ,ακόμα και με ανέμους πολλών μποφόρ ,ο πελάτης της εταιρίας είναι για πάντα ο πιστός πελάτης της εταιρίας. Επώνυμος όταν οι δουλειές του πάνε καλά και ανώνυμος ,όταν οι δουλειές του πάνε σκατά .Καταναλωτής -ιδιοκτήτης του γαμάτου κινητού τηλεφώνου που χάρη σε αυτό αναγνωρίζει τα όρια της ελευθερίας του και χάρη σ’ αυτό ,αναγνωρίζεται και πεθαίνει ήσυχος στο κοιμητήριο της φιλειρηνικής κωμόπολης με τις νοικοκυρεμένες αυλές .
Από ψηλά το αχόρταγο πλήθος της εταιρίας, μοιάζει σαν ένα πολύχρωμο φίδι τυλιγμένο ασφυχτικά γύρω από τα οικοδομικά τετράγωνα του λονδρέζικου κέντρου. Όσο πλησιάζει η ημέρα απελευθέρωσης της συσκευής στο εμπόριο ,τόσο η σπείρα του πλήθους σφίγγει περισσότερο τη λαβή της γύρω από τα οικοδομικά τετράγωνα με απίστευτη μανία και πιο συγκεκριμένα, γύρω από το καταθλιπτικό μεταμοντέρνο κατάστημα της εταιρίας .Η όλη φάση μοιάζει με καλά κινηματογραφημένη αφασία, από αυτές που συζητιούνται για μέρες στα καφέ της πρώτης ανθρωπότητας, μέχρι τα προϊόντα της εταιρίας , να καταλήξουν άχρηστα σκουπίδια στις χωματερές της τρίτης ανθρωπότητας ,αμέσως μετά την κυκλοφορία του επόμενου μοντέλου.
Ένα τρελό πανηγύρι για ηλικίες που κυμαίνονται από τα δεκαοχτώ μέχρι και κάτι που τελειώνει σε τελειωμένο οχτώ ,στην πλειοψηφία τους φοράνε γυαλιά χωρίς να έχουν κάποιο οφθαλμολογικό πρόβλημα. Τα φοράνε γιατί το επιβάλει μια καινούρια μόδα. Ανοιγοκλείνουν τα στοματά τους μπροστά στις κάμερες στα φανερά, αλλά στα κρυφά αγωνιούν να επιδείξουν , εκτός από την μεγαλειώδη υπόστασή τους και τα επίσης μοδάτα ρούχα που αγόρασαν σε τιμή ευκαιρίας από τα γνωστά πολυκαταστήματα με τις τρέλες ευκαιρίες πληρωμής σε σαράντα δόσεις άτοκα.
Αυτός κυρίες και κύριοι είναι ο νέος κόσμος , όπου τα παιδιά του κυρίου τάδε ,δεν χρειάζεται να σπάσουν βιτρίνες ούτε να κάψουν τα χριστουγεννιάτικα δεντρά της πλατείας για να αλλάξουν κάτι σ’ αυτόν .Τους φτάνει μόνο να πιστέψουν στις θαυματουργές δυνατότητες της καινούριας συσκευής που από στιγμή σε στιγμή θα γίνει δικιά τους.
Κόσμος πολύς φαίνεται να έχει ταξιδεύει από διάφορα σημεία του πλανήτη για να παραστεί στο γεγονός. Αεροπορικές εταιρίες με τα οικονομικά πακέτα προσφορών τους ,βοήθησαν ώστε το ταξίδι να είναι όσο το δυνατόν πιο προσιτό για τις μεγάλες μάζες. Ξενοδοχεία για όσους δεν είχαν σκοπό να κατασκηνώσουν στο δρόμο ,ετοίμασαν συμφέρουσες διανυκτερεύσεις με πρωινό που δεν ήταν να χάσει κανείς .
Ανάμεσα στον κόσμο βρίσκονται και κάμποσοι σε ηλικία μελλοντικής αυτοκτονίας όταν οι αγορές αποφασίσουν να δώσουν το οκ. Κάποιοι δυστυχώς αγνόησαν το σπουδαίο αυτό γεγονός και πήδηξαν απ’ το μπαλκόνι τους τις προηγούμενες ημέρες. Υπάρχουν και άτομα που πάνω στη φούρια τους ,δεν θυμούνται αν έκλεισαν τη βρύση του μπάνιου, ή αν έσβησαν το μάτι της κουζίνας.
Από τις παχιές τζαμαρίες των διπλανών κτιρίων ακούγονται πολλά :σκάσε πουτάνα ,γαμώτο ,άντε γαμήσου ρε μαλάκα .Μικρές καθημερινές ιστορίες λες και είναι βαλτές από την αντίπαλη μισητή εταιρία ώστε να αμαυρώσουν το γεγονός.
Στον κόσμο που έμπλεξε η νέα γενιά , είτε θα μονολογεί καταπληκτικές ατάκες στα σόσιαλ μίντια ,είτε θα παίρνει συνεχώς τηλέφωνα χωρίς να καταλαβαίνει το γιατί ,με την ελπίδα κάποια μέρα να βρεθεί στην απέναντι γραμμή κάποιος χριστιανός να δώσει μια γαμημένη απάντηση. Κι αν δε βρεθεί κανείς τότε τι γίνεται;Τζάμπα πήγαν τα προγράμματα των ατελείωτων αιώνων ομιλίας;
Ευτυχώς η γενιά αυτή δεν χρειάστηκε να παλέψει με τανκ ,ούτε έφαγε, ή θα φάει τεχνολογικά προηγμένους όλμους στο κεφάλι. Της αρκεί ένα «σε χρειάζομαι απόψε το βράδυ» για επανέλθει η ημερήσια γαλήνη στα αποδεκτά επίπεδα ρομαντικής μετριότητας.
Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούν τέτοια εποχή λίγο πριν τις γιορτές στο Λονδίνο,δεν πτόησαν το αποφασισμένο πλήθος. Άνθρωποι εργαζόμενοι πηγαινοέρχονται μέσα στο κρύο και ανθρώπινες ψυχές, περιμένουν τρέμοντας στα αντίσκηνά τους .Ψυχές τόσο ενδιαφέρουσες που άμα τις στύψεις μπορεί να βγάλεις και κάνα δύο δακρύβρεχτα best sellers για την παραλία . Αμα τις σκάψεις βαθιά, σίγουρα θα ανακαλύψεις αυτό που δεν τόλμησες να φανερώσεις ποτέ στους γύρω σου:έναν ακόμη μαλάκα απ’ αυτούς που επαναστατούν δυο μήνες μετά την κυκλοφορία της συσκευής στο εμπόριο και όχι τους κατευθείαν μαλάκες αγοραστές.
Το θέαμα με τα αντίσκηνα χύμα στο δρόμο, προσέλκυσε από μικροπωλητές μέχρι πολυεθνικές ,οργανώσεις για τα δικαιώματα του καταναλωτή, πανεπιστήμια , τηλεοπτικούς σταθμούς και ερευνητικά κέντρα .Την παρέα συμπλήρωσε και η απαραίτητη κρατική καταστολή .Οι ελεύθεροι σκοπευτές κατέλαβαν όλες τις γύρω ταράτσες και οι σωματικοί έλεγχοι ξεπέρασαν τα όρια και της πιο αποκρουστικής δικτατορίας .Μολονότι η αστυνομία σε συνεργασία με την δημοτική την μυστική την αντιτρομοκρατική την κατασκοπευτική την εγκληματολογική τον στρατό τις ειδικές δυνάμεις προστασίας πολιτεύματος και τις ειδικές δυνάμεις καταστολής του πλήθους, έκλεισαν όλους τους γύρω δρόμους και απαγόρευσαν αυστηρώς την κυκλοφορία στο κέντρο ,κανένας μα κανένας πολίτης δεν διαμαρτυρήθηκε για την ταλαιπωρία .H ελεύθερη επιλογή έχει και τα μειονεκτήματά της .
«Κάποιος να σας απαλλάξει από την δυστυχία» φώναξε μια κουρασμένη υπάλληλος από τα μεγάφωνα εννοώντας φυσικά:μπείτε στη σειρά σας παρακαλώ ,λίγο πριν ανοίξουν οι πόρτες και γίνει το αδιαχώρητο.
«Μην σφαχτείτε ρε μαλακισμένα» παραίνεσε η ευγενέστατη πωλήτρια, εννοώντας :σε τι μπορώ να σας εξυπηρετήσω κύριε;.
Και όλοι μαζί σαν μια αγαπημένη οικογένεια χαμογέλασαν γιατί στον κόσμο αυτό είναι υποχρεωμένοι να γελάνε κοιτώντας κατάματα  τον απέναντι καθρέφτη .
Ο παγκόσμιος ντόρος του τελευταίου έτους βοήθησε όσο τίποτα άλλο στον σχηματισμό του πολύχρωμου αδιαχώρητου. Δεν υπήρξε οικονομικός αναλυτής ,τεχνολογικό σάϊτ , δελτιο ειδήσεων, περιοδικό που να μην είχε εκθειάσει το νέο τεχνολογικό θαύμα του εικοστού πρώτου αιώνα. Εκατοντάδες διαδικτυακοί επαγγελματίες με μανικιούρ- έτοιμοι να πάθουν απανωτούς νευρικούς κλονισμούς, αν τύχει και υποψιαστούν τον αργό χρόνο απόκρισης κάποιου smartphone (σκέψου να βρίσκεσαι σ’ ένα πάρτι και να θες να ανεβάσεις γρήγορα καμιά εκατοστή φώτο στα σοσιαλ μιντια και το ρημάδι το κινητό να σε καθυστερεί!)-αποκάλυψαν μερικές λαχταριστές λεπτομέρειες στο αδηφάγο κοινό τους χωρίς να φοβούνται καθόλου τα πνευματικά δικαιώματα.
Η εταιρία ,έφτασε τα προηγούμενα χρόνια την τεχνολογία των κινητών και την μανία των καταναλωτών στα ύψη. Πιο δυνατά πιο λεπτά πιο αξιόπιστα πιο εξυπηρετικά πιο γρήγορα πιο ποθητά πιο γαμάτα πιο εμφανίσιμα. Όλα αυτά τα εκρηκτικά χαρακτηριστικά ήταν αρκετά για να της χαρίσουν δισεκατομμύρια κερδών και ουρές ξεπαγιασμένων οπαδών, έξω από τα καταστήματά της.
Ένα κινητό στα μέτρα του καθένα και ο κανένας στα μέτρα της εταιρίας που ξοδεύει δισεκατομμύρια για να ράψει το κινητό στα μέτρα του καθένα. Η δουλειά του κανένα να γίνεται κι αν δε γίνεται ,κι αν τελικά όλα αυτά είναι παραμύθια ,φτάνει που που ο κανένας θα νιώσει την χαρά να παραβρεθεί στο γεγονός πρώτος ,φτάνει που θα το αγοράσει πρώτος, φτάνει που θα ξετυλίξει την συσκευασία πρώτος ,φτάνει που και ο τελευταίος κανένας θα αισθανθεί την ηδονή ως ο πρώτος καθένας .
Χρόνο με το χρόνο, μοντέλο με το μοντέλο, έτσι φτάσαμε σε αυτήν την γενιά η οποία υπόσχεται να φέρει ξανά την επανάσταση. Ποια είναι αυτή η επανάσταση που ο πλανήτης ετοιμάζεται να κάνει ξανά sold out;
«Ο Φαντομάς. Το πρώτο αόρατο κινητό με τεχνολογία εβδομηκοστής έκτης αίσθησης. Το κινητό που δεν το βλέπεις αλλά το αισθάνεσαι .Ένα κανονικό υποκατάστατο κάποιου ξεπερασμένου Θεού.
Τέρμα οι αναχρονιστικοί θεοί του παρελθόντος. Ο Φαντομάς είναι στο μυαλό σου από το πρωί μέχρι το βράδυ. Κοιμάσαι και ξυπνάς μαζί του .Τον έχεις συνεχώς δίπλα σου χωρίς να πιάνει πολύτιμο χώρο στα στενάχωρα όνειρά σου. Δεν μπορείς να τον αγγίξεις, γιατί σε αγγίζει διαρκώς αυτός.
Με το Φαντομά θα ταξιδέψεις σε μέρη άγνωστα,θα θυμηθείς τα ξένοιαστα παιδικά σου χρόνια,θα ξεφυλλίσεις τις άπειρες εικόνες που βρίσκονται θαμμένες στο οικογενειακό μπαούλο από την απροσδόκητη  γέννηση, στην προβλέψιμη ζωή και το προσδιορισμένο τέλος σου.
Θα γελάσεις και θα κλάψεις .Θα αναπολήσεις την πρώτη σου τραμπάλα ,την πρώτη σου σοκολάτα ,την πρώτη απαγόρευση του μπαμπά ,την αφόρητη υστερική τσιρίδα της μαμάς,την παλιά σου αγάπη,το επομενό σου χάδι. Θα νιώσεις ελεύθερος να πετάξεις οπουδήποτε μέσα και έξω από τα ασφυκτικά όρια που σε περιορίζουν . Θα μεταφερθείς εκεί που η φαντασία συναντάει την πίστη στις εξαιρετικές δυνατότητες σου.
Θα πιστέψεις στις δυνάμεις σου,θα ονειρευτείς ένα καλύτερο κόσμο χωρίς την δυσάρεστη θυμηδία του παρελθόντος . Καινούριοι πολιτισμοί αγωνιούν να ξεπεράσουν τους παλιούς. Καινούριες αναγκαιότητες κοιτάνε να πηδήξουν τις παλιές .
Θα βρεθείς σ ένα παραμυθένιο παγκόσμιο χωριό όπου λευκοί μαύροι κίτρινοι και κόκκινοι άνθρωποι με κατάλευκα χαμόγελα  αγκαλιάζονται αγαπημένοι ,σχηματίζοντας τεράστιες αλυσίδες σε μεγάλες πλατείες,σε ακόμη μεγαλύτερες πόλεις,σε απεριόριστα σύμπαντα , για να ανταλλάξουν μηνύματα και φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα ,πάντα φρεσκοπλυμένοι και πάντα γεμάτοι από ανάγκες που πρέπει να ικανοποιήσουν εδώ και τώρα.»
Ο εκτεθειμένος καταναλωτής στο λονδρέζικο κρύο ,προς στιγμήν αιφνιδιάστηκε. Περίμενε να πιάσει στα χέρια του κάτι παραπάνω από μια άδεια πολυτελή συσκευασία με ένα σημείωμα οδηγιών χρήσης. Αλλά χαλάλι. Κάτι γνωρίζει η εταιρία με τους χιλιάδες εκατομμυριούχους επιστήμονες περισσότερο απ’ αυτόν.
Μετά το Φαντομά το επόμενο μεγάλο project της εταιρίας, είναι το χάπι Life all inclusive που θα αχρηστεύσει και την ίδια την συσκευασία. Προσοχή δεν μοιάζει με το μπλε χάπι του matrix. Αν το καταναλώσεις δεν θα μάθεις την αλήθεια, αλλά θα βυθιστείς ακόμα περισσότερο στο ψέμα .
Χάρη στις καινοτόμες αυτές τεχνολογίες ,λογικό ήταν η μετοχή της εταιρίας να φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Προχωράνε οι ανάγκες της εταιρίας ,μαζί της εκτοξεύονται και οι ανάγκες των καταναλωτών.
noumero11888

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου