ΑΚΟΝΙΣΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ, ΝΑ ΣΦΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μάτια σας για να βλέπετε, τότε θα τα χρειαστείτε για να κλάψετε


Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Πολύ σύντομα οι τράπεζες θα ανήκουν στο λαό!

Η σταδιακή απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ξεκίνησε για ναπιστοποιήσει όχι την διάσωση της χώρας αλλά ένα κρεσέντο απληστίας σε βάρος του Λαού και έθνους.

Κανείς από τους κυβερνώντες δεν νοιάζεται για τα συμφέροντα του απλού συμπολίτη μας πάρα μόνο για τις τράπεζες. Έτσι τους έδωσαν λεφτά για να τις διασώσουν, τους έδωσαν και άλλες τράπεζες για να δυναμώσουν, υπέβαλαν τον λαό μας σε θυσίες για να πάρουν τις δόσεις των τραπεζών και στο τέλος τους δίνουν και τα σπίτια του κοσμάκη.

Είναι πια σαφές πως…το μοντέλο διάσωσης της πατρίδας μας δεν περιλαμβάνει τους πολίτες οι οποίοι είναι και οι μόνοι που κάνουν συνεχώς “θυσίες”! Είναι πια σαφές ότι πολύ σύντομα τράπεζες θα ανήκουν στο λαό ο οποίος θα έχει το ηθικό πλεονέκτημα και θα τις πάρει για να σώσει τα σπίτια του.

Του Γιάννη Παπαϊωάννου

Η σταδιακή απελευθέρωση των πλειστηριασμών είναι το σημείο χωρίς επιστροφή και σε αυτή φαίνεται ότι προχωρά το αρμόδιο τμήμα εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης, υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας για αναστολή του μέτρου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης Θ. Σκορδά, επιχειρείται μερική αναστολή των πλειστηριασμών από το 2014 βάσει κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων.

Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Mega χθες, εξήγησε ότι κυρίαρχο ρόλο θα έχουν παράγοντες όπως αν ο δανειολήπτης είναι άνεργος ή πολύτεκνος, πόσα χρόνια το ακίνητο προστατεύεται από την υπάρχουσα νομοθεσία και η αντικειμενική του αξία.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο του «παγώματος» των πλειστηριασμών ισχύει από το 2008 και ανανεώνεται κάθε χρόνο. Άλλα κριτήρια, σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί να είναι το ύψος του δανείου, βάσει του οποίου έγινε η αγορά, τα εισοδήματα του δανειολήπτη κ.λπ.

Πάντως, κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης ξεκαθάριζαν χθες ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση και ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των ακινήτων που έχουν «παγώσει» κάνουν λόγο για περίπου 200 χιλιάδες ακίνητα, ενώ τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι 2 στα 10 δάνεια δεν εξυπηρετούνται.

«Προειδοποιητικές βολές»

Ήδη πάντως, η συζήτηση για άρση της αναστολής πλειστηριασμών έχει αρχίσει να προκαλεί πολιτικές αντιδράσεις, ακόμα και από βουλευτές της συγκυβέρνησης.

Κατηγορηματική ήταν, σε δηλώσεις της στον Realfm, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη: «Δεν υπάρχει πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Αυτό σας το λέω για σίγουρα γιατί δεν είναι μέτρο. Να σας πω τι γίνεται. Το κράτος διατηρεί το δικαίωμα κατάσχεσης πρώτης κατοικίας για να μη χάσει το δικαίωμά του. Πλειστηριασμός απαγορεύεται με νόμο που ψηφίσαμε μέσα στη Βουλή και τον οποίο θα ξαναψηφίσουμε. Δεν το συζητώ αυτό, δεν μιλάω για πλειστηριασμό».

Στην επισήμανση ότι η συζήτηση έχει ανοίξει από τους αρμόδιους υπουργούς η κ. Βούλτεψη  απάντησε χαρακτηριστικά: «Δεν πάν’ να το συζητάνε. Αυτό δεν θα γίνει. Μπορούν να το συζητούν όσο θέλουν».

«Δεν θα κουραστούμε, να λέμε στους ξεκούραστους τεχνοκράτες ότι πλειστηριασμούς πρώτη κατοικία δεν θα γίνει δεκτός από την παρούσα Βουλή», διεμύνησε από την πλερά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Στουρνάρα στο πρακτορείο Reuters περί «κουρασμένων βουλευτών», αλλά και τη συζήτηση που άνοιξε με τις δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης Θ. Σκορδά για την άρση αναστολής πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας..

«Την ίδια στιγμή που ο μη εκλεγμένος υπουργός Οικονομικών προσβάλλει τους εκλεγμένους βουλευτές μιλώντας για κόπωση, η συγκυβέρνηση με εντολή της τρόικας άρει την προστασία της πρώτης κατοικίας», ήταν το σχόλιο του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου.

«Οι πιέσεις της τρόικας για την άρση της αναστολής στο όνομα της μη περαιτέρω μείωσης της αξίας των ακινήτων από την ”υπερπροσφορά” σε καμιά περίπτωση δεν λαμβάνουν υπόψη το πραγματικό πρόβλημα δεκάδων χιλιάδων δανειοληπτών και τις ελληνικές ιδιομορφίες της ιδιοκατοίκησης», επισήμανε από την πλευρά τηςη Δημοκρατική Αριστερά.

Η ΔΗΜΑΡ υπενθυμίζει πως έχει καταθέσει σχετική τροπολογία, επαναλαμβάνοντας θέση της για την επέκταση της αναστολής τουλάχιστον για ολόκληρο το 2014.

Με τη σειρά του το ΚΚΕ σημειώνει ότι παραμένουν επίκαιρες οι προτάσεις νόμου που έχει καταθέσει για ‘τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά’ και την προστασία των ανέργων, «που μεταξύ άλλων προβλέπουν παύση κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών, αλλά και αναστολή κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας που ανήκει κατά κυριότητα στον άνεργο, καθ’ όλη τη διάρκεια της ανεργίας».

paganeli

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου