ΑΚΟΝΙΣΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ, ΝΑ ΣΦΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μάτια σας για να βλέπετε, τότε θα τα χρειαστείτε για να κλάψετε


Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Κοκτέιλ-μολότοφ «σκάει» στον ευρω-Νότο...

Εκτός ελέγχου βγαίνει η φωτιά που έχει ανάψει στον άξονα του ευρω-Νότου, καθώς η οικονομική κρίση επιδεινώνεται σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία (και Ιρλανδία), δίνοντας τη σκυτάλη στην...
πολιτική κρίση που ταλανίζει τους κυβερνητικούς σχηματισμούς υπό την πίεση των κοινωνικών αντιστάσεων.
Στην Ελλάδα το θερμόμετρο ανεβαίνει μετά τον “ανασχηματισμό” της δικομματικής συγκυβέρνησης και την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ με αφορμή την υπόθεση της ΕΡΤ, που άναψε τις σπίθες. Η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου-μαμούθ μετά τη συμφωνία Σαμαρά-Βενιζέλου με τη τρόικα, ανεβάζει στα κάγκελα και τους εργαζόμενους σε δήμους και σχολεία που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.
Μετά τη φιτιλιά που άναψε η κατάρρευση της τρικομματικής κυβέρνησης στην Ελλάδα, στη σκιά των αποτυχημένων “προγραμμάτων προσαρμογής”, ήρθαν νέες.
Σαμαράς (χαιρετά Ρόμπαϊ), Μέρκελ και Ολάντ στο Βερολίνο Η πολιτική αστάθεια στην Πορτογαλία από τις παραιτήσεις των υπουργών Οικονομικών και Εξωτερικών και η προσπάθεια “ανασχηματισμού”... αλά ελληνικά και στο βάθος νέο μνημόνιο. Η υποβάθμιση της Ιταλίας από την S&P που κάνει την κυβέρνηση Λέττα να τρίζει. Η κυβερνητική κρίση στην Ισπανία που πρακαλεί το κουβάρι των αποκαλύψεων για “20 χρόνια μίζες” στο αδελφό κόμμα της ΝΔ, το Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Ραχόι.
 
Ισπανία

Στα γρανάζια της πολιτικής κρίσης βρίσκεται το κόμμα του Ραχόι, το Λαϊκό Κόμα που ηγείται της κεντροδεξίας κυβέρνησης στην Ισπανία. «Παίρναμε μίζες για 20 χρόνια» παραδέχθηκε ο πρώην ταμίας του κόμματος του Ραχόι, βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για δωροδοκιές, όταν η ανεργία των νέων είναι άνω του 60%, όπως και στην Ελλάδα.
Η εφημερίδα El Mundo δημοσίευσε τα μυστικά των παράνομων πληρωμών κοινοποιώντας χειρόγραφα λογιστικών εγγραφών –αφού τα παρέδωσε στο Ανώτατο Δικαστήριο– του μυστικού παράνομου ταμείου του Λαϊκού Κόμματος (αδελφού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας στην Ισπανία) που σπαράσσεται από το σκάνδαλο δωροδοκιών (κυρίως μεγαλο-κατασκευαστών) προς ηγετικά στελέχη και του σημερινού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.
Οι «καπνισμένες κάννες» του σκανδάλου με τις μίζες τσουρουφλίζουν την κεντροδεξιά κυβέρνηση Ραχόι, καθώς η οικονομία κατρακυλά όλο και πιο βαθιά στην ύφεση. Η αποκάλυψη ότι ο Λουίς Μπάρθενας, πρώην ταμίας του κυβερνώντος δεξιού Λαϊκού Κόμματος, βρέθηκε (σε μια «ισπανική λίστα Λαγκάρντ») με 22 εκατ. ευρώ σε λογαριασμούς του στην Ελβετία προκαλεί πολιτικό σεισμό.
Πολυάριθμα στελέχη του Λαϊκού Κόμματος, ανάμεσά τους και ο πρωθυπουργός, φέρονται ότι λάμβαναν σε μηνιαία βάση πληρωμές από το ταμείο αυτό, έγραψε την Τρίτη η Ελ Μούντο, δημοσιεύοντας έγχρωμες φωτοτυπίες των λογιστικών εγγραφών που τηρούσε ο πρώην ταμίας του κόμματος Λουίς Μπάρθενας.
Τον Ιανουάριο φέτος η εφημερίδα El País είχε δημοσιεύσει ένα μέρος των χειρόγραφων αυτών λογαριασμών που τηρούσε επί δύο δεκαετίες ο πρώην ταμίας του Λαϊκού Κόμματος, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις σχετικά με το φαινόμενο της πολιτικής διαφθοράς κι εξοργίζοντας τους Ισπανούς που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της μακρόχρονης ύφεσης, της υψηλής ανεργίας και των περικοπών των δημοσίων δαπανών.
«Τα αυθεντικά αρχεία του Μπάρθενας δείχνουν ότι ο Ραχόι λάμβανε παράνομες πληρωμές στη διάρκεια τουλάχιστον των τριών ετών (1997, 1998 και 1999) που ήταν υπουργός της κυβέρνησης του Χοσέ Μαρία Αθνάρ», έγραψε η κεντροδεξιά εφημερίδα Ελ Μούντο σήμερα.
Οι ισπανικές αρχές διεξάγουν από τα τέλη του Ιανουαρίου έρευνα για να διαλευκάνουν την υπόθεση του μυστικού ταμείου που φέρεται να λειτουργούσε το Λαϊκό Κόμμα. Η Ελ Μούντο ανέφερε ότι παρέδωσε τις χειρόγραφες λογιστικές εγγραφές στην δικαιοσύνη χθες Δευτέρα, μερικές ώρες αφού περιήλθαν στην κατοχή της.
Φωτογραφία: REUTERS / Susana Vera Η Ελ Παΐς, που είχε δημοσιεύσει φωτοτυπίες των εγγραφών αυτών τον Ιανουάριο, είχε υπολογίσει πως ο Ραχόι λάμβανε 25.200 ευρώ το χρόνο από τα χρήματα που έδιναν επιχειρηματίες στο μυστικό ταμείο. Η Ελ Μούντο στο σημερινό της φύλλο γράφει ότι το 1998 ο Ραχόι είχε λάβει 25.242 ευρώ, πέραν του υπουργικού μισθού, κάτι που είναι παράνομο στην Ισπανία.
 
Πορτογαλία
 
Η Πορτογαλία οδεύει σε δεύτερο μνημόνιο, μετά την "αποτυχία" των εφαρμοζόμενων πολιτικών λιτότητας, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη χώρα.
"Η Πορτογαλία έχει ανάγκη να διαπραγματευτεί ένα νέο πρόγραμμα", δήλωσε ο Αντόνιου Ζουζέ Σεγούρου, καλώντας να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές ώστε να αναδειχθεί νέα ισχυρή κυβέρνηση για να διεξάγει τις διαπραγματεύσεις για μια νέα δανειακή σύμβαση.
Ο Σεγούρου έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ανίμπαλ Καβάκου Σίλβα, ο οποίος είχε σήμερα συναντήσεις με τους ηγέτες των κομμάτων της βουλής μετά την πολιτική κρίση που ώθησε την κυβέρνηση στα όρια της κατάρρευσής της την περασμένη εβδομάδα.
Η κρίση ξέσπασε μετά την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Πάουλου Πόρτας, του επικεφαλής του κόμματος που αποτελεί τον ήσσονα εταίρο στη συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρου Πάσους Κουέλιου, μία ημέρα μετά την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Βίτορ Γκάσπαρ.
Ο Πόρτας, ο οποίος είχε επικρίνει τις δημοσιονομικές περικοπές που επιβάλλονται βάσει των όρων του μνημονίου δανεισμού της Πορτογαλίας με 78 δισεκ. ευρώ από την διεθνή τρόικα των πιστωτών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) το 2011, διορίστηκε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αρμόδιος για τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής από τον Κουέλιου, που έτσι έσωσε την κυβέρνησή του.
Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο, ο Πόρτας είπε ότι η κυβέρνηση της Πορτογαλίας πρέπει τώρα να λάβει έναν "δεύτερο κύκλο [μέτρων] ώστε να τονωθούν η οικονομία, οι επιχειρήσεις και η δημιουργία θέσεων εργασίας".
Ο Ζόρζε Μορέιρα ντα Σίλβα του κεντροδεξιού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος του Κουέλιου είπε πως η ηγεσία του θεωρεί "προτεραιότητα" την αποφυγή ενός νέου προγράμματος διεθνούς χρηματοοικονομικής στήριξης.
«Δεν είμαστε υπεύθυνοι για την κρίση! Οχι στην τρόικα». Από τις πρόσφατες διαδηλώσεις των Πορτογάλων στη Λισαβόνα (φωτ. Ass. Press) Η ισπανική εφημερίδα Ελ Παΐς είχε αναφέρει πρόσφατα πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει ένα νέο πρόγραμμα για την Πορτογαλία, χωρίς την ανάμιξη του ΔΝΤ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέψευσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη τέτοιες διαπραγματεύσεις.
Η οικονομία της Πορτογαλίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2% και πλέον του ΑΕΠ της φέτος, ενώ η ανεργία έχει αυξηθεί πλήττοντας σχεδόν το 18%, επίπεδο που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.
 
Ιταλία

Πιο βαθιά στην «τρύπα» μπαίνει η Ιταλία. O διεθνής οίκος αξιολόγησης S&P υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα, καθώς η ιταλική οικονομία αποτελεί το μεγαλύτερο βαρίδι στην ύφεση της ευρωζώνης όπως σημειώνει η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ που ρίχνει τον πήχυ για την παγκόσμια ανάπτυξη.«Η επιλογή του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας έχει ξεπεραστεί από τα νέα δεδομένα», είπαν πηγές του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών στο πρακτορείο ειδήσεων Ansa.
Η ενέργεια αυτή «αντανακλά την άποψή μας περί περαιτέρω επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών της Ιταλίας, έπειτα από μια δεκαετία πραγματικής μεταβολής του ΑΕΠ της κατά μέσον όρο -0,04%», όπως ανέφερε ο οίκος σε ανακοίνωσή του από το Λονδίνο.
«Η υποβάθμιση αυτή δεν λαμβάνει υπόψη τις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης Λέτα και βασίζεται μόνο σε στοιχεία του παρελθόντος», είπαν οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών αυτές.
Το πρωί ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Φαμπρίτσιο Σακομάνι, σε νέα σύσκεψη με τους εταίρους που υποστηρίζουν την κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα (Δημοκρατικό Κόμμα, Λαός της Ελευθερίας, Επιλογή Πολιτών) θα προσπαθήσει να βρει μια λύση στο θέμα του φόρου ιδιοκατοίκησης.
Πρόκειται να αποφασιστεί η ολική του κατάργηση, ή η υιοθέτηση μιας συμβιβαστικής λύσης που θα μπορούσε να εστιασθεί στην υιοθέτηση ενός αφορολόγητου ορίου, ανάλογα με την αντικειμενική αξία του ακινήτου.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζήτησε πρόσφατα την διατήρηση του συγκεκριμένου φόρου, υπενθυμίζοντας ότι «έχει επιβληθεί και στις υπόλοιπες χώρες και εγγυάται την εφαρμογή της αρχή της ίσης κατανομής των φορολογικών βαρών».
 
Ιρλανδία
 
Η Πορτογαλία θεωρούνταν παράδειγμα χώρας που έχει ενταχθεί σε «πρόγραμμα διάσωσης» και κάνει όλες τις «σωστές κινήσεις». Ομως, αποδείχθηκε άλλη μια νεοφιλελεύθερη φαντασίωση, όπως και στην Ιρλανδία που κατρακυλά ξανά στην ύφεση.
Στην Ιρλανδία το ΑΕΠ κατά το α' τρίμηνο του 2013 συρρικνώθηκε σχεδόν 1% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της πτώσης των εξαγωγών, ενώ οι τράπεζες χρειάζονται επιπλέον 16 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το ΔΝΤ, με τα «κόκκινα δάνεια» στο 12% του συνόλου.
Αν όλα τα παραπάνω συνδυαστούν με τις τελευταίες προβλέψεις του ΔΝΤ για περαιτέρω επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας που αποτυπώνεται στα στοιχεία της παραγωγής, των επενδύσεων και της απασχόλησης, σε Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Κίνα, η παγκόσμια αστάθεια εντείνεται αντί να αναχαιτίζεται παρά τον πακτωλό τυπωμένου χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες.
Την ώρα, μάλιστα, που οι κοινωνίες ανθίστανται, από τη Μαδρίτη, τη Λισαβόνα και την Αθήνα, έως το Κάιρο και την Ισταμπούλ.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου