ΑΚΟΝΙΣΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ, ΝΑ ΣΦΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μάτια σας για να βλέπετε, τότε θα τα χρειαστείτε για να κλάψετε


Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

New York Times: ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σώσει την Ευρώπη

“Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σώσει την Ελλάδα” είναι ο τίτλος άρθρου των σημερινών New York Times που συνυπογράφουν ο Γιάννης Βαρουφάκης και ο διάσημος συνάδελφος του καθηγητής Τζέιμς Γκάλμπρειθ. Γραμμένο με αφορμή το λουκέτο στην ΕΡΤ, το άρθρο αναφέρεται στην κρίση στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη, για να καταλήξει στο συμπέρασμα: “ ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι η καλύτερη ελπίδα της Ευρώπης”.
'' H κρίση θα μπορούσε να φέρει την αριστερή αντιπολίτευση στην εξουσία, κάτι που δεν θα είναι κακό για την Ευρώπη ή τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι πολιτικές που εφαρμόζονται σήμερα στην περιφέρεια της Ευρώπης βαθαίνουν την κρίση, απειλώντας την ευρωπαική συνοχή και την ανάπτυξη. Μια ελληνιή κυβέρνηση που απορρίπτει αυτή την αυτοκαταστροφική πολιτική περισσότερο θα βοηθήσει παρά θα κάνει κακό. 
Λόγω της κρίσης στην Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να γίνει πρωθυπουργός, συνεχίζει το άρθρο. “Αν τα καταφέρει, δεν θα απειληθούν ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ ή να διώξει τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις. Φυσικά, η αμερικανική συνενοχή στην ελληνική δικτατορία του 1967-1974 δεν έχει ξεχαστεί. Και είναι φυσιολογικό κάθε ελληνική κυβέρνηση να διαφωνεί ως ένα βαθμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σχετικά με τη Μέση Ανατολή. Αλλά το πρόβλημα της Ελλάδας είναι σήμερα η Ευρώπη και ο κ.Τσίπρας δεν θέλει να ξεκινήσει διαμάχες με τις ΗΠΑ.
Το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό τομέα θα έβλεπε με τρόμο μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά οι τράπεζες και τα hedge funds γνωρίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους κατέχουν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενώ το υπόλοιπο κρατούν επενδυτές γιατί γνωρίζουν ότι θα αποπληρωθεί. Το μεγάλο κεφάλαιο αναρωτιέται τι θα συμβεί σε άλλες χώρες, αν ένα αριστερό κόμμα κερδίσει στην Ελλάδα. Πρόκειται για φυσιολογική αντίδραση των τραπεζιτών. Αλλά θα αποτελούσε στρατηγική αδυναμία της αμερικανικής κυβέρνησης, αν υιοθετούσε μια ανάλογη στάση."

 http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου