ΑΚΟΝΙΣΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ, ΝΑ ΣΦΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μάτια σας για να βλέπετε, τότε θα τα χρειαστείτε για να κλάψετε


Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Γιατί ο Σαμαράς πυροβόλησε τα πόδια του με την ΕΡΤ

Του trolletariou
Τρεις ημέρες μετά το τηλεοπτικό μανιφέστο διαφάνειας του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου, για το λουκέτο στην ΕΡΤ οι αντιδράσεις στο εγχώριο και διεθνές επίπεδο κλιμακώνονται. Με εξαίρεση την φίλα προσκείμενη στη Μέρκελ, Handelsblatt, η συντρηπτική πλειοψηφία του διεθνούς Τύπου κάνει λόγο για μεγάλο λάθος του Σαμαρά, επισημαίνοντας κοντολογίς ότι πρόκειται για απολυταρχική απόφαση και παραβίαση του Συντάγματος που παραπέμπει σε ολοκληρωτικά καθεστώτα.
Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα της εκδήλωσης για τους επιχειρηματίες της χρονιάς επαναλάμβανε με περίσσια τεστοστερόνη να τρέχει από τα μπατζάκια του, ότι «δεν μασάει» και ότι θα βάλει τέλος στο πελατειακό καθεστώς της δημόσιας τηλεόρασης (τραγική ειρωνία η παρουσία ορισμένων κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών στις πρώτες σειρές). Στο καθεστώς που ο ίδιος και οι πραιτωριανοί του, Σίμος Κεδίκογλου και ο Γιώργος Μουρούτης, γκρέμισαν και έχτισαν στα μέτρα τους από την πρώτη ημέρα που ήρθαν στην εξουσία. Αλήθεια, θα αντιμετωπίσει με την ίδια πυγμή και τα ίδια cojonas και το πελατειακό κράτος του Μουσείου της Ακρόπολης; Το έχω μεγάλη απορία…
Αλλά να επιστρέψουμε στην ουσία. Ο πρωθυπουργός βρίσκεται αυτή τη στιγμή εν μέσω ενός κυκλώνα, που μετά βίας επιχειρούν να καλύψουν υπό το πέπλο του καταρρέοντος success story το Μαξίμου και τα «αντικειμενικά» ΜΜΕ δίνοντας βήμα στο ασφαλές και φιλικό τους περιβάλλον.
Γιατί όμως το πολυδιαφημισμένο success story τείνει να μετατραπεί σε my greek drama (για να είμαστε και επίκαιροι);
Οι αποκρατικοποιήσεις, που θα αποτελούσαν μετά τις «διαρθρωτικές αλλαγές» τον ακρογωνιαίο λίθο της δημοσιονομικής προσαρμογής και της υποτιθέμενης επανάκαμψης της χώρας, πάνε… άκλαυτες. Στην περίπτωση του ΟΠΑΠ οι νέοι ιδιοκτήτες του απειλούν με αγωγές να τινάξουν στον αέρα τη συμφωνία εξαιτίας των «βαριδίων» που φρόντισε να συμβολαιοποιήσει η διοίκηση του πριν την αποκρατικοποίηση, προς όφελος της Ιντραλοτ του Σωκράτη Κόκκαλη. Το «καράβι λεφτά» που υποσχέθηκε ο αμετροεπής κ. Σταυρίδης έχει προσαράξει κάπου μεταξύ Τσεχίας και Ροσινιόλ και ουδείς γνωρίζει πότε και αν θα ξανασαλπάρει. Η σίγουρη ΔΕΠΑ που όλοι θεωρούσαν δεδομένο ότι οδεύει στα χέρια της Gazprom έμεινε αμανάτι στην κυβέρνηση. Οι διαρροές αποδίδουν το στραπάτσο στα μεγάλα χρέη ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών που βάρυναν την Επιχείρηση. Κανείς ωστόσο δεν ασχολήθηκε ενδελεχώς με τους όρους που φημολογείται ότι επιχειρούσαν να επιβάλλουν οι Ρώσοι, οι οποίοι προσπαθούσαν να δεσμεύσουν όλους τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς με βαριά δεκαετή κλειστά συμβόλαια, προεξοφλώντας ουσιαστικά τεράστια υπερκέρδη εις βάρος των εγχώριων παραγωγών ενέργειας. Με λίγα λόγια, οι Ρώσοι φέρονται να ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να δέσει χειροπόδαρα επιχειρηματίες όπως ο Μπόμπολας και ο Μυτιληναίος. Κάτι τέτοιο ξεπερνούσε τις… αρμοδιότητες του κ. Σαμαρά, καθώς θα σηματοδοτούσε την απαρχή ενός ανένδοτου αγώνα μέχρι να τον… εκπαραθυρώσουν. Τέλος, την ώρα που άπαντες προσπαθούσαν να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει με την ΕΡΤ, το νέο φιάσκο με την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ πέρασε στα ψιλά…
Με λίγα λόγια τα νούμερα για μία ακόμη φορά δεν βγαίνουν. Το κυβερνητικό επιτελείο έπρεπε πάση θυσία να βρει έναν τρόπο να διασκεδάσει τις διεθνείς εντυπώσεις, πριν ξεκινήσουν οι δηλώσεις ευρωπαίων εταίρων για αναποτελεσματικότητα – ή απροθυμία – της ελληνικής κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, καθώς ένας τέτοιος διάλογος θα γκρέμιζε σα χάρτινο πύργο την επίπλαστη επερχόμενη ευημερία που ευαγγελίζεται το Μαξίμου. Η σπασμωδική κίνηση λοιπόν του Σαμαρά λειτουργεί αφενός ως ένας ιδανικός αποδιοπομπαίος τράγος, αφετέρου επιχειρεί να στείλει ένα σαφές μήνυμα σιδηράς πυγμής και σιγουριάς ότι «δεν υπολογίζουμε πολιτικό κόστος και παρά τις αντιξοότητες θα κάνουμε ότι μας πείτε».
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο να ψάχνουν να βρουν από που θα καλύψουν τα δημοσιονομικά κενά που προκύπτουν σε σχέση με τις δεσμεύσεις τους προς την τρόικα και τους δανειστές. Το φθινόπωρο έρχονται νέα μέτρα, ενδεχόμενο που τρομοκρατεί την τρικομματική, καθώς και τα τρία κόμματα διατυμπανίζουν ότι τώρα που διαβιούμε το… Grevovery δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές και νέα μέτρα. Το πυροτέχνημα για την ΕΡΤ, για το οποίο σύμφωνα με τις δηλώσεις Κεδίκογλου στο Βήμα fm, οι κυβερνητικοί εταίροι ήταν ενήμεροι εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα αποτελεί έναν ιδανικό μανδύα για τον αφόρητο πονοκέφαλο των νέων μέτρων και προσφέρει πεδίο εκτόνωσης της κυβερνητικής κρίσης. Ο Σαμαράς πλέον, αφού δημιούργησε μία μπόρα, ξεχάστηκαν ορισμένα «προβληματάκια» και έστειλε μήνυμα στο εξωτερικό, ετοιμάζεται να ανακρούσει πρύμναν, ενώ ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ έκαναν το κομμάτι τους και θα μπορούν στο μέλλον να επικαλούνται την τραβεστί ενδοκυβερνητική αντιπολίτευση για την σωτηρία της ΕΡΤ.
Δυστυχώς όμως για όλους μας, πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου τη Δευτέρα δεν θα τεθούν επί τάπητος μόνο οι απολύσεις 2700 συναδέλφων της ΕΡΤ, αλλά και η εκ νέου αφαίμαξή μας…
Υ.Γ. Τα τρομολαγνικά σενάρια για να πειστούμε ότι είναι τα τελευταία μέτρα αλλιώς θα κατέβει ο Εωσφόρος στην Ελλάδα μπορείτε να τα περιμένετε από αρχές Σεπτέμβρη. Καλές διακοπές!
ahairlessape

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου