ΑΚΟΝΙΣΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ, ΝΑ ΣΦΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μάτια σας για να βλέπετε, τότε θα τα χρειαστείτε για να κλάψετε


Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Λόλα, να ένα μήλο

Καρτερός Θανάσης

Αν παρακολουθήσει κανείς τη «σκέψη του Μητσοτάκη» -το βάζω σε εισαγωγικά, γιατί ούτε για σκέψη ακριβώς πρόκειται, ούτε και...
του Μητσοτάκη ακριβώς είναι- θα καταλάβει ότι αυτός εμπορεύεται συστηματικά μια αφέλεια πρώτης δημοτικού: Λόλα, να ένα μήλο. Όσα προφέρει και προσφέρει, δηλαδή, είναι τόσο απλά, ώστε να αισθάνεσαι σχεδόν συγκινημένος. Έτσι κάνεις και τα κόβεις στο χαμηλό κλαδί τους, που λέει ο λόγος. Ο εκλογές είναι κακές, αλλά ο Τσίπρας είναι χειρότερος. Άρα εκλογές. Οι δανειστές αγριεύουν επειδή δεν πιστεύουν τον ψεύτη Τσίπρα. Εγώ λέω αλήθεια. Άρα, Εγώ. Οι φόροι είναι κακοί και θα τους κόψω. Άρα, Εγώ. Τέτοια κι άλλα παρόμοια, με την ίδια μονολεκτική απλότητα: Εγώ.

Ο Μητσοτάκης όμως έχει τρία πτυχία ξένων πανεπιστημίων. Έχει θητεύσει ως ανώτερος σύμβουλος σε κρατική τράπεζα. Έχει καθίσει σε υπουργικές καρέκλες. Έχει εκλεγεί αρχηγός της Δεξιάς. Άρα, ακούγοντάς τον, προβληματίζεσαι για τη Λόλα του. Και καταλήγεις σε δυο πιθανές εκδοχές. Πρώτον, παρά το παγόνι βιογραφικό, τόσο του κόβει. Δεν μπορεί πάνω από την πρώτη δημοτικού, όσα λεφτά κι αν ξόδεψε ο μπαμπάς γι’ αυτόν. Ή, δεύτερον, μπορεί να σκεφτεί και λίγο πιο σύνθετα, αλλά προτιμά, με τη συνδρομή των ειδικών της επικοινωνιακής σπάτουλας, τον εύκολο δρόμο. Αντί να κάθεται να φυτεύει, να ποτίζει, να σκαλίζει τη μηλιά, προσφέρει ένα μήλο χάρτινο. Εγώ αλήθειες, ο Τσίπρας ψέματα. Λόλα, να ένα μήλο.

Λόλα, να ένα μήλο, ενώ η χώρα καίγεται, το ΔΝΤ εκβιάζει, ο Σόιμπλε πιέζει, η οικονομία δοκιμάζεται στη νέα περιπέτεια της αξιολόγησης, το προσφυγικό κακοφορμίζει, δεν είναι όμως για χαμόγελα νηπιαγωγείου. Διότι η εποχή της αθωότητας έχει παρέλθει. Για όλους. Και η συνταγή Μητσοτάκη είναι ίδια ακριβώς με τη συνταγή κάθε δεξιού λαϊκιστή. Από τη μια το Κακό -ο Τσίπρας. Από την άλλη το Καλό -ο ίδιος. Και τελικώς το μήλο, προσφορά στη Λόλα, χωρίς αυτή να κάνει κανέναν κόπο. Ποια σύνθετη κατάσταση, ποιες πιέσεις, ποιες ανάγκες, ποιοι συσχετισμοί; Εκλογές - Κυριάκος - μήλο. Ωραιότατο. Μόνο που παραβλέπει ότι η Λόλα δεν είναι πια στην πρώτη δημοτικού. Έχει ήδη τα πτυχία τριών Μνημονίων.

Συνεπώς, δεν θα του φταίει κανείς όταν, όπως με την παρέα της μηλόπιτας του Σαμαρά, του έρθει το μήλο από τη Λόλα κατακέφαλα... 


avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου