ΑΚΟΝΙΣΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ, ΝΑ ΣΦΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μάτια σας για να βλέπετε, τότε θα τα χρειαστείτε για να κλάψετε


Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Μας κάνουν τραπέζι με μεταλλαγμένα



Ο πρώην ΥΠΕΚΑ άνοιξε διάπλατα τον δρόμο τους για την Ε.Ε.

Έναν χρόνο μετά, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που χαρακτήριζαν τον πάλαι ποτέ υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη, «υπουργό Μεταλλαγμένων», δικαιώνονται πανηγυρικά αφού ελέω της πολιτικής που υπερασπίστηκε με νύχια και με δόντια η Ε.Ε. άνοιξε διάπλατα την πόρτα των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στην Ευρώπη, παρά μάλιστα την ισχυρότατη αντίδραση των Ευρωπαίων πολιτών.

Και τώρα η ελληνική κυβέρνηση, όπως και όλες οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών, πρέπει, εάν δεν θέλουν τα μεταλλαγμένα στη χώρα τους, να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες κόντρα στην περί του αντιθέτου άποψη της Κομισιόν και των πολυεθνικών της βιοτεχνολογίας.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η Κομισιόν στις 24 Απριλίου και μόλις δυο ημέρες μετά το πράσινο φως που έδωσε η ίδια για την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αποφάσισε την κυκλοφορία στην ευρωπαϊκή αγορά 19 γενετικά τροποποιημένων οργανισμών!

Για να καταλάβουμε το μέγεθος, αρκεί να αναφέρουμε ότι μέχρι σήμερα η Ε.Ε. είχε εγκρίνει μόλις τέσσερις ποικιλίες μεταλλαγμένων σπόρων, εκ των οποίων μάλιστα οι δυο είχαν εγκαταλειφθεί.

Με τη νέα, όμως, ευρωπαϊκή νομοθεσία που καθιστά επί της ουσίας τα κράτη - μέλη πρακτικά αδύναμα να απαγορεύσουν στο έδαφός τους τα μεταλλαγμένα, ενέκρινε μέσα σε μια μέρα 19 γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, εκ των οποίων οι 11 είναι της πολυεθνικής Monsanto – όπως ποικιλίες σόγιας, αραβοσίτου και βαμβακιού – και οι υπόλοιπες 8 της αμερικανικής εταιρείας Dupont και των γερμανικών ομίλων Bayer και BASF.

Όπως επισημαίνει η περιβαλλοντική οργάνωση Φίλοι της Φύσης (Naturefriends Greece), από τα γενετικά προϊόντα που εγκρίθηκαν για 10 χρόνια, τα δυο είναι άνθη (γαρίφαλα) και τα δεκαεπτά πρώτες ύλες με προορισμό τη διατροφική αλυσίδα (ανθρώπινη ή ζωική διατροφή), και συγκεκριμένα δέκα ποικιλίες καλαμποκιού, σόγιας, βαμβακιού και ελαιοκράμβης.

Παράλληλα, η Επιτροπή ενέκρινε για δέκα ακόμα χρόνια την άδεια επτά γενετικά τροποποιημένων φυτών, των οποίων η κυκλοφορία είχε επιτραπεί τα προηγούμενα χρόνια, ανεβάζοντας έτσι το σύνολο των μεταλλαγμένων προϊόντων που έχει επιτραπεί να εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε πενήντα οκτώ.

Νομοθεσία - «παγίδα»


Η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία παρουσιάζεται από την Κομισιόν ως προοδευτική και δίκαιη αφού δίνει σε κάθε κράτος-μέλος το δικαίωμα να αποφασίσει για το εάν θα έχει ή όχι μεταλλαγμένες καλλιέργειες στο έδαφός του.

Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι οι νέες προβλέψεις είναι ένα ισχυρό μήνυμα στους πολίτες ότι η Ευρώπη λαμβάνει υπόψη της τις ανησυχίες τους, οι οποίες μπορεί να διαφέρουν από τη μία χώρα στην άλλη.

Μόνο που η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική αφού είναι μύθος ότι οι νέες προβλέψεις παρέχουν στα κράτη - μέλη μεγαλύτερη ελευθερία να περιορίζουν ή να απαγορεύουν στην επικράτειά τους τη χρήση εγκεκριμένων από την Ε.Ε. γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στα τρόφιμα και στις ζωοτροφές.

Και αυτό γιατί, εάν ένα μεταλλαγμένο προϊόν εγκριθεί από την Κομισιόν, ένα κράτος - μέλος, για να το απαγορεύσει στο έδαφός του:

◆ Θα πρέπει να αιτιολογήσει ότι τα μέτρα βάσει των οποίων δεν επιτρέπει τη χρήση του συγκεκριμένου ΓΤΟ στην τροφική αλυσίδα του είναι σύμφωνα με το δίκαιο της Ε.Ε.

◆ Το εν λόγω δίκαιο (σ.σ.: της Ε.Ε.) περιλαμβάνει τις αρχές της εσωτερικής αγοράς και τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ε.Ε., των οποίων οι υποχρεώσεις της Ε.Ε. στο πλαίσιο του ΠΟΕ (Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου) είναι αναπόσπαστο μέρος.

◆ Η απαγόρευση της χρήσης ενός εγκεκριμένου από την Ε.Ε. ΓΤΟ πρέπει να βασίζεται σε νόμιμους λόγους διαφορετικούς από αυτούς που αξιολογήθηκαν σε επίπεδο Ε.Ε., δηλαδή την επικινδυνότητα για την υγεία του ανθρώπου ή των ζώων ή για το περιβάλλον.

Για να το κάνουμε λιανά, ένα κράτος - μέλος, για να απαγορεύσει ένα μεταλλαγμένο προϊόν στο έδαφός του, δεν μπορεί να επικαλεστεί την προστασία της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος και του ζωικού κεφαλαίου. Και επίσης δεν θα πρέπει να αφήνει έστω και υποψία ότι με την απαγόρευση καταστρατηγούνται οι αρχές της ελεύθερης αγοράς και οι προβλέψεις που απορρέουν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Οι προϋποθέσεις αυτές, όμως, καθιστούν στην πραγματικότητα μια εθνική απαγόρευση μεταλλαγμένων, πρακτικά, από δύσκολη έως αδύνατη.

Όπως επισημαίνει η οργάνωση Φίλοι της Φύσης, με τον τρόπο αυτόν η εθνική κυριαρχία των κρατών - μελών της Ε.Ε. καθίσταται περισσότερο ευάλωτη από ποτέ «στις νομικές διεκδικήσεις των αδηφάγων πολυεθνικών εταιρειών που παράγουν και διακινούν γενετικά τροποποιημένα προϊόντα, ενώ ουσιαστικά καθίσταται αδύνατη η αποτροπή της διακίνησης και κατανάλωσης τέτοιων προϊόντων, εξαιτίας της κοινοτικής αρχής της ελεύθερης διακίνησης προϊόντων εντός της Ε.Ε.».

Το παζλ της μεταλλαγμένης Ευρώπης αναμένεται να συμπληρωθεί – μετά τη μαζική έγκριση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών από την Κομισιόν καθώς και τη δραστική αλλαγή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας – με τις προβλέψεις τής υπό διαπραγμάτευση Συμφωνίας Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Συνεργασίας (ΤTIP) ΗΠΑ και Ε.Ε., κεντρικό θέμα της οποίας αποτελεί η κατάργηση των ευρωπαϊκών κανονισμών για την ασφάλεια των τροφίμων και ειδικότερα οι περιορισμοί που αφορούν τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ), τα φυτοφάρμακα, το βοδινό κρέας με ορμόνες και τις αυξητικές ουσίες.

Το Ποντίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου