ΑΚΟΝΙΣΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ, ΝΑ ΣΦΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μάτια σας για να βλέπετε, τότε θα τα χρειαστείτε για να κλάψετε


Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Χάρισαν μια έδρα στη Χρυσή αυγή

  Συριζα=26,57% και 6 έδρες                          ΧΑ=9,39% και 3 έδρες
...Μέσα στα πανηγυρια που κατέλαβε τον ΣΥΡΙΖΑ και την προσπάθεια της κυβέρνησης να «ανασχηματίσει» την ήττα της στις ευρωεκλογές πέρασε μάλλον απαρατήρητο το λάθος που ανέδειξαν οι κάλπες. Το γεγονός δηλαδή ότι τόσο η Χρυσή Αυγή όσο και το ΚΚΕ κέρδισαν από μία επιπλέον έδρα χωρίς να τις δικαιούνται (!), γιατί

απλούστατα ο εκλογικός νόμος έχει ένα καραμπινάτο σφάλμα, το οποίο το υπουργείο Εσωτερικών αρνήθηκε να διορθώσει, παρά το γεγονός ότι το είχαν επισημάνει σε ανύποπτο χρόνο διακεκριμένοι εκλογολόγοι.

Το λάθος αυτό το οποίο είχε αναδείξει η «Κ» ήδη από τον Δεκέμβριο μπορεί κανείς να το διακρίνει χωρίς να είναι ειδικός. Το εκλογικό μέτρο των ευρωεκλογών, δηλαδή το ποσοστό που διασφαλίζει μία έδρα σε κάθε κόμμα, ήταν την Κυριακή το 4,76% και προκύπτει από τη διαίρεση του 100 διά των 21 βουλευτών που εκλέξαμε. Πώς, λοιπόν, η Χρυσή Αυγή χωρίς καν να έχει περάσει δύο φορές το εκλογικό μέτρο (συγκέντρωσε 9,4%) εξέλεξε τρεις βουλευτές;


Ακριβώς αυτήν τη στρέβλωση είχαν προβλέψει ως πιθανή οι εκλογολόγοι, ζητώντας από την κυβέρνηση να τη διορθώσει. Το ενδεχόμενο δηλαδή 1-2 έδρες να μοιραστούν τυχαία, στρεβλώνοντας την αντιπροσωπευτικότητα.

Αν αναρωτιέστε ποιο είναι αυτό το λάθος, η απάντηση βρίσκεται στο όριο του 3% που προστέθηκε στο εκλογικό σύστημα το 1994. Ο νομοθέτης τότε θα έπρεπε να εξαιρέσει από τον υπολογισμό της διανομής των εδρών τα πολύ μικρά κόμματα που ούτως άλλως δεν θα τις δικαιούνταν. Αλλά από αμέλειά του δεν το έπραξε, με συνέπεια να υπάρχει ο κίνδυνος να δοθούν μερικές έδρες εντελώς τυχαία!

Για να καταλάβει κανείς τι συνέβη την προηγούμενη Κυριακή αρκεί να σας παρουσιάσουμε τον τρόπο που μοιράστηκαν οι έδρες. Στην πρώτη κατανομή που «μοιράζει» έδρες σε όσους έχουν περάσει το εκλογικό μέτρο ή πολλαπλάσιά του, ο ΣΥΡΙΖΑ διασφάλισε πέντε έδρες, η Ν.Δ. τέσσερις, και από μία η Χ.Α., το «Ποτάμι», η «Ελιά» και το ΚΚΕ. (Οι ΑΝΕΛ δεν πήραν έδρα διότι υπολείπονταν του 4,76%). Ετσι για τη δεύτερη κατανομή περίσσεψαν 8 έδρες, με τη Χ.Α. να είναι το μόνο κόμμα που κέρδισε μία, ακριβώς λόγω του λάθους του συστήματος το οποίο μειώνει το εκλογικό μέτρο, συνυπολογίζοντας και τα εκτός Ευρωβουλής μικρά κόμματα. Στην δε τρίτη κατανομή έμειναν πλέον επτά έδρες κι ο νόμος λέει ότι προηγούνται τα κόμματα που δεν έχουν λάβει έδρα στη δεύτερη. Καθώς όμως επτά ήταν τα κόμματα που μπήκαν στην Ευρωβουλή, ξαναπήρε μία και η Χ.Α., καθώς δεν υπήρχε άλλη νομοθετική πρόβλεψη!

Το πρόβλημα, όπως προαναφέρθηκε, δεν εστιάζεται μόνον στη Χ.Α. Αν το υπουργείο Εσωτερικών διόρθωνε το λάθος και εφαρμοζόταν απλή αναλογική -όπως ισχύει και στους βουλευτές επικρατείας- μία έδρα λιγότερη θα είχε και το ΚΚΕ. Ποιοι θα έπαιρναν τις δύο αυτές χαριστικές έδρες; Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. Γι’ αυτό και είναι τραγική ειρωνεία η πληροφορία -αν ισχύει- ότι ο κ. Μιχελάκης δεν άλλαξε τον νόμο ύστερα από αίτημα του ΠΑΣΟΚ, που νόμιζε ότι μπορεί να ωφεληθεί από το λάθος του συστήματος. Κατά τα λοιπά θα είχε ενδιαφέρον να μας πει η συγκυβέρνηση, αν εκ του αποτελέσματος δικαιώνεται, αφού με τη σταυροδοσία στις ευρωεκλογές δεν επανεξελέγη ούτε ένας από τους ευρωβουλευτές που είχε η χώρα σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τον τόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου