Καταγράφοντας τις συνέπειες του «θαυμαστού κόσμου» της «αγοράς»…
Η πείνα τσακίζει πέντε στα έξι παιδιά κάτω των δύο ετών σε αναπτυσσόμενες χώρες, με τα μισά από τα μωρά μεταξύ 6 και 23 μηνών να μην τρέφονται συχνά – δηλαδή καθημερινά – σύμφωνα με την UNICEF.
Εκτός από την ποσότητα, σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και με την ποιότητα της τροφής, με τον οργανισμό να σημειώνει ότι όποτε και όταν αυτά τα παιδιά τρώνε, κινδυνεύουν «από μη αναστρέψιμη διανοητική και σωματική βλάβη».
Οπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ, η διαδεδομένη έλλειψη στερεών τροφών και ποικιλίας στα συστατικά των τροφών στερούν τα παιδιά της ηλικίας αυτής από βασικά θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία όταν ο εγκέφαλός τους, τα κόκαλα και το σώμα τους που εξελίσσονται τα χρειάζονται περισσότερο, τόνισε ο οργανισμός.
Ακόμα και σε οικογένειες που ανήκουν σε υψηλό οικονομικό επίπεδο σε αναπτυσσόμενες χώρες, «πάρα πολλά» βρέφη και μικρά παιδιά παρουσιάζουν ελλείψεις, αποκάλυψε η UNICEF σε έκθεσή της που δημοσιεύεται με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Επισιτισμού στις 16 Οκτωβρίου.
Η βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας των γευμάτων μικρών παιδιών θα μπορούσε να σώσει 100.000 ζωές τον χρόνο, να μειώσει τα έξοδα υγείας και να «βελτιώσει την παραγωγικότητα κατά την ενήλικη ζωή», είπε ο οργανισμός.
Οι περιοχές με τις μεγαλύτερες ελλείψεις είναι η Νότια Ασία και η υποσαχάρια Αφρική, όπου τα παιδιά παρουσιάζουν την μεγαλύτερη υστέρηση σε ύψος, αναλογικά με την ηλικία τους.
Άλλο ένα ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι ένα τρίτο των παιδιών δεν τρέφονται με στέρεες τροφές από την συνιστώμενη ηλικία των έξι μηνών, ανέφερε ο οργανισμός. Το 2000, αυτό επηρέαζε τα μισά παιδιά της ηλικίας αυτής.
Τροφές άχρηστες από διατροφική άποψη, με υψηλό δείκτη λίπους, ζάχαρης και αλατιού αλλά χαμηλές σε ιχνοστοιχεία και πρωτείνες, εμφανίζονται όλο και πιο συχνά στη διατροφή των παιδιών, και σε πλούσιες και σε φτωχές χώρες ομοίως, τόνισε η Φρανς Μπεγκίν, ανώτατη σύμβουλος διατροφής της UNICEF στη Νέα Υόρκη,
Έρευνες στη Σενεγάλη, το Νεπάλ, την Τανζανία και την Καμπότζη δείχνουν ότι μεγάλος αριθμός παιδιών τρέφονται με ανθιυγιενά σνακ, κυρίως σε κωμοπόλεις και πόλεις, αλλά ακόμα και σε αγροτικές περιοχές, Τα τρόφιμα αυτά προωθούνται έντονα από εταιρείες σε πολλές χώρες, και οι γονείς δεν γνωρίζουν απαραίτητα ότι ζημιώνουν την υγεία των παιδιών τους, πρόσθεσε η Μπεγκίν.
Αποδεικνύοντας, για πολλοστή φορά, ότι ο καπιταλισμός κερδίζει και πάνω στα θύματα που προκαλεί. Ακόμη κι αν πρόκειται για παιδιά…
toperiodiko.gr
Η πείνα τσακίζει πέντε στα έξι παιδιά κάτω των δύο ετών σε αναπτυσσόμενες χώρες, με τα μισά από τα μωρά μεταξύ 6 και 23 μηνών να μην τρέφονται συχνά – δηλαδή καθημερινά – σύμφωνα με την UNICEF.
Εκτός από την ποσότητα, σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και με την ποιότητα της τροφής, με τον οργανισμό να σημειώνει ότι όποτε και όταν αυτά τα παιδιά τρώνε, κινδυνεύουν «από μη αναστρέψιμη διανοητική και σωματική βλάβη».
Οπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ, η διαδεδομένη έλλειψη στερεών τροφών και ποικιλίας στα συστατικά των τροφών στερούν τα παιδιά της ηλικίας αυτής από βασικά θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία όταν ο εγκέφαλός τους, τα κόκαλα και το σώμα τους που εξελίσσονται τα χρειάζονται περισσότερο, τόνισε ο οργανισμός.
Ακόμα και σε οικογένειες που ανήκουν σε υψηλό οικονομικό επίπεδο σε αναπτυσσόμενες χώρες, «πάρα πολλά» βρέφη και μικρά παιδιά παρουσιάζουν ελλείψεις, αποκάλυψε η UNICEF σε έκθεσή της που δημοσιεύεται με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Επισιτισμού στις 16 Οκτωβρίου.
Η βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας των γευμάτων μικρών παιδιών θα μπορούσε να σώσει 100.000 ζωές τον χρόνο, να μειώσει τα έξοδα υγείας και να «βελτιώσει την παραγωγικότητα κατά την ενήλικη ζωή», είπε ο οργανισμός.
Οι περιοχές με τις μεγαλύτερες ελλείψεις είναι η Νότια Ασία και η υποσαχάρια Αφρική, όπου τα παιδιά παρουσιάζουν την μεγαλύτερη υστέρηση σε ύψος, αναλογικά με την ηλικία τους.
Άλλο ένα ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι ένα τρίτο των παιδιών δεν τρέφονται με στέρεες τροφές από την συνιστώμενη ηλικία των έξι μηνών, ανέφερε ο οργανισμός. Το 2000, αυτό επηρέαζε τα μισά παιδιά της ηλικίας αυτής.
Τροφές άχρηστες από διατροφική άποψη, με υψηλό δείκτη λίπους, ζάχαρης και αλατιού αλλά χαμηλές σε ιχνοστοιχεία και πρωτείνες, εμφανίζονται όλο και πιο συχνά στη διατροφή των παιδιών, και σε πλούσιες και σε φτωχές χώρες ομοίως, τόνισε η Φρανς Μπεγκίν, ανώτατη σύμβουλος διατροφής της UNICEF στη Νέα Υόρκη,
Έρευνες στη Σενεγάλη, το Νεπάλ, την Τανζανία και την Καμπότζη δείχνουν ότι μεγάλος αριθμός παιδιών τρέφονται με ανθιυγιενά σνακ, κυρίως σε κωμοπόλεις και πόλεις, αλλά ακόμα και σε αγροτικές περιοχές, Τα τρόφιμα αυτά προωθούνται έντονα από εταιρείες σε πολλές χώρες, και οι γονείς δεν γνωρίζουν απαραίτητα ότι ζημιώνουν την υγεία των παιδιών τους, πρόσθεσε η Μπεγκίν.
Αποδεικνύοντας, για πολλοστή φορά, ότι ο καπιταλισμός κερδίζει και πάνω στα θύματα που προκαλεί. Ακόμη κι αν πρόκειται για παιδιά…
toperiodiko.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου