ΑΚΟΝΙΣΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ, ΝΑ ΣΦΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μάτια σας για να βλέπετε, τότε θα τα χρειαστείτε για να κλάψετε


Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Οι δανειστές μπλοκάρουν τον έλεγχο σε λίστες και φακέλους

Την ώρα που η κυβέρνηση έχει επενδύσει πολιτικά στην πάταξη της διαφθοράς, της διαπλοκής και της φοροδιαφυγής, οι διεθνείς πιστωτές της χώρας πραγματοποιούν οργανωμένο «σαμποτάζ» στον έλεγχο των καυτών φακέλων που εκκρεμούν, με αιχμή του δόρατος την περίφημη λίστα Λαγκάρντ.

Οπως αποκάλυψε...
χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, οι δανειστές, διά των τεχνικών κλιμακίων τους, εμφανίζονται σφόδρα αρνητικοί στο να δοθεί νομοθετικά παράταση στις ανέλεγκτες ή υπό εξέλιξη υποθέσεις που χειρίζονται οι ελεγκτικές αρχές, μεταξύ των οποίων και η λίστα Λαγκάρντ, την ώρα που γνωρίζουν ότι οι περισσότερες παραγράφονται οριστικά στο τέλος του έτους.

Το γεγονός αυτό προκαλεί εύλογα ερωτήματα για τον ρόλο των κλιμακίων των δανειστών, οι οποίοι για άλλη μια φορά εμφανίζονται πρόθυμοι να δεχτούν περικοπές σε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα ή «τυφλές» αυξήσεις φόρων, αλλά ταυτόχρονα βάζουν φρένο στον έλεγχο των «μεγάλων ψαριών» που δυνητικά μπορούν να αποφέρουν εκατομμύρια στο δημόσιο ταμείο, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη και το αίσθημα δικαιοσύνης στην κοινή γνώμη.

Σύμφωνα τον κ. Αλεξιάδη, η κυβέρνηση μετά την ψήφιση του νέου Μνημονίου τον Αύγουστο είναι δεσμευμένη και δεν μπορεί να νομοθετήσει μονομερώς, χωρίς την έγκριση της πρώην τρόικας και νυν κουαρτέτου.

Οπως είπε, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις και διαπραγματεύσεις, ωστόσο τα τεχνικά κλιμάκια εμφανίζονται διστακτικά για τα οφέλη ακόμη μιας παράτασης, δεδομένου ότι εκκρεμούν πάνω από 11.000 φορολογικές υποθέσεις προς έλεγχο και η ελληνική διοίκηση είναι πρακτικά αδύνατον να τις ελέγξει όλες.

Ειδικά για τη λίστα Λαγκάρντ επισήμανε ότι αφορά κατά κύριο λόγο το φορολογικό έτος 2000 και έχει ήδη λάβει αρκετές παρατάσεις, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το αν ελέγχονται και οι μηδενικοί λογαριασμοί, ο αν. υπουργός σημείωσε ότι μπορεί το τελικό υπόλοιπο να εμφανίζεται μηδενικό, αλλά συχνά προηγούνται μεταφορές εκατομμυρίων που πρέπει να διερευνηθούν.

Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι ο ίδιος ο Τρ. Αλεξιάδης, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα, είχε δεσμευτεί ότι οι 11.500 εκκρεμείς υποθέσεις θα παραταθούν για ακόμη έναν χρόνο έως το τέλος του 2016.

Είχε αναφέρει ακόμη ότι εντός του 2016 θα ολοκληρωθεί και ο έλεγχος στη λίστα Λαγκάρντ, καθώς μπαίνει «τέλος στην ασυλία και τις ειδικές μεταχειρίσεις». Η λίστα των 2.062 ονομάτων φυσικών και νομικών προσώπων παρελήφθη από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών το 2010, αλλά σύμφωνα με τη νομοθεσία παραγράφεται στις 31.12.2015. Μέχρι σήμερα, έχει ξεκινήσει ο έλεγχος σε 481 υποθέσεις, αλλά έχει ολοκληρωθεί σε μόλις 136 από τις 2.062.
efsyn.gr
 «Γι' αυτό τον λόγο λοιπόν η καθυστέρηση απο τους ΣαμαροΒενιζέλους»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου