ΑΚΟΝΙΣΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ, ΝΑ ΣΦΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μάτια σας για να βλέπετε, τότε θα τα χρειαστείτε για να κλάψετε


Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Σιν: Μην υποτιμάτε τον Βαρουφάκη

Ο Hans-Werner Sinn είναι καθηγητής Οικονομικών και Δημόσιων Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, και πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, που είναι γνωμοδοτικό όργανο του γερμανικού υπουργείου οικονομίας. Αν εμείς κατηγορούμε την Μέρκελ και τον Σόιμπλε ότι παίζουν στις διαπραγματεύσεις τους ρόλους του καλού και του κακού μπάτσου αντιστοίχως, ο κ. καθηγητής διατείνεται ότι το ίδιο κάνουν και οι Τσίπρας, Βαρουφάκης. Στη θεωρία των παιγνίων γνωρίζουμε, λέει, ότι ένα σχέδιο Α δεν είναι ποτέ αρκετό. Κάποιος πρέπει επίσης να αναπτύξει και να υποβάλει ένα αξιόπιστο σχέδιο Β - την σιωπηρή απειλή που οδηγεί προς τα εμπρός τις διαπραγματεύσεις- και αυτός είναι Γιάνης Βαρουφάκης. Ο υπουργός Οικονομικών το γνωρίζει αυτό πολύ καλά και εργάζεται για το Σχέδιο Β (μια πιθανή έξοδο από την ευρωζώνη), ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπηρετεί το Σχέδιο Α (παράταση για τη συμφωνία του δανείου στην Ελλάδα, και την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του bailout). Κατά μία έννοια, λέει ο Σιν, παίζουν το κλασικό παιχνίδι του «καλός μπάτσος/κακός μπάτσος» - και, μέχρι στιγμής, το κάνουν με μεγάλη αποτελεσματικότητα.
Το σχέδιο B περιλαμβάνει δύο βασικά στοιχεία. Κατ 'αρχάς, έχουμε μία κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ της χώρας και των πιστωτών της και οι πολίτες στην Ελλάδα πιστεύουν ότι δραπετεύουν από μία μεγάλη αδικία, εμπιστευόμενοι την κυβέρνησή τους κατά τη δύσκολη περίοδο που θα ακολουθήσει την έξοδο από την ευρωζώνη.
Δεύτερον, η ελληνική κυβέρνηση είναι η κινητήρια δύναμη για το σχέδιο Β με μία πιθανή εισαγωγή ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων, αλλά κάτι τέτοιο θα αποδυνάμωνε τη διαπραγματευτική θέση της.
[…]
Πολλοί άνθρωποι στην Ευρώπη φαίνεται να πιστεύουν ότι ο Βαρουφάκης, ένας έμπειρος στο θεωρητικό παιχνίδι, αλλά ένας πολιτικά νεοφώτιστος, δεν ξέρει πώς να παίξει τα χαρτιά που κρατάει. Αυτοί που το πιστεύουν αυτό θα πρέπει να το ξανασκεφτούν, λέει ο σύμβουλος του Σόιμπλε, πριν η Ελλάδα απομακρυνθεί…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου