ΑΚΟΝΙΣΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ, ΝΑ ΣΦΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μάτια σας για να βλέπετε, τότε θα τα χρειαστείτε για να κλάψετε


Πέμπτη, 30 Απριλίου 2015

New Yorker: Oι αδιαμφισβήτητες αλήθειες Βαρουφάκη για το χρέος

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο «αιχμηρός θιασώτης της Θεωρίας των Παιγνίων», τέθηκε στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων, το... παίγνιο της κρίσης όμως δεν τέλειωσε. Διότι το παιχνίδι «είναι πολιτικό και «όχι οικονομικό» και διότι οι αλήθειες που λέει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είναι «αδιαμφισβήτητες».


Μ' αυτό το συμπέρασμα το New Yorker κάνει μια διαφορετική προσέγγιση της υπόθεσης Βαρουφάκη και της ευρωπαϊκής διαπραγμάτευσης και ο γνωστός αναλυτής του αμερικανικού περιοδικού Τζον Κάσιντι προειδοποιεί ότι εάν δεν αντιμετωπιστεί το θέμα του ελληνικού χρέους δεν θα υπάρξει και λύση του δράματος.

Ο Τζον Κάσιτνι, αφού παραθέτει το χρονικό του «ψαλιδίσματος» Βαρουφάκη, επισημαίνει ότι η κίνηση αυτή μπορεί βραχυπρόθεσμα να βοηθήσει και να κάνει σχετικά πιο εύκολο τον συμβιβασμό και για τις δύο πλευρές.

«Στη βάση», σημειώνει, «πως καμία πλευρά δεν θέλει να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, υποστηρίζω σταθερά πως θα υπάρξει μιας μορφής συμφωνία την ενδεκάτη ώρα. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει νομοθεσία μέσα από την οποία θα εφαρμόσει κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως οι αλλαγές στον ΦΠΑ και οι ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών και αεροδρομίων. Σε αντάλλαγμα, η Ευρώπη μπορεί να αφήσει στην άκρη, επί του παρόντος, ορισμένες απαιτήσεις όπως οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα και στα εργασιακά.

Αυτά τα ζητήματα, όμως, δεν πρόκειται να φύγουν, όπως δεν θα φύγει και η ελληνική χρηματοοικονομική κρίση. Σ' αυτή τη φάση, στην πραγματικότητα, η παρατεταμένη κόντρα για τα 7,2 δισ. δολάρια αρχίζει να μοιάζει με λεπτομέρεια. Μόλις έρθει ο Ιούνιος, οι δύο πλευρές θα πρέπει να καταλήξουν σε μια άλλη συμφωνία για την αναδιάρθρωση, ή την αναχρηματοδότηση του χρέους της Ελλάδας που συνολικά φθάνει στο 175% του ΑΕΠ της χώρας. Με βάση τα όσα είδαμε τους τελευταίους μήνες, οι πιθανότητες αυτές οι διαβουλεύσεις να καταλήξουν σε συμφωνία είναι ελάχιστες.

Εκείνο που χρειάζεται, όπως συμφωνούν οι περισσότεροι αντικειμενικοί αναλυτές, είναι μια μεγάλη διαγραφή χρεών κι ένα νέο πολιτικό μοντέλο που θα αποκαθιστά την οικονομική ανάπτυξη: Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο επιλύονται σχεδόν όλες οι κρίσεις κρατικού χρέους. Σ' αυτή την περίπτωση όμως, η διάσωση του 2010, η οποία αναθεωρήθηκε το 2012, δεν επέβαλε κούρεμα στους πιστωτές της Ελλάδα, οι οποίοι ήταν κυρίως μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί. Σχεδιασμένη από την τρόικα - την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ - η διάσωση είχε στόχο «να προστατεύσει τις γερμανικές, και κυρίως τις γαλλικές, τράπεζες από μια διαγραφή δανείων». (Αυτό δεν το λέει ο Βαρουφάκης, το λέει ο Καρλ Οττο Πελ, πρώην πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας).

Επιπροσθέτως, πέραν του ότι επιβάρυνε την Ελλάδα με ένα ασήκωτο φορτίο χρέους, η τρόικα ανάγκασε την κυβέρνηση της Αθήνας να περικόψει τις δαπάνες και να μειώσει θεαματικά το διογκούμενο δημοσιονομικό της έλλειμμα. Τους στόχους αυτούς τους πέτυχε, αλλά με τεράστιο κόστος για την υπόλοιπη ελληνική οικονομία. Ανάμεσα στο 2010 και το 2014, το ΑΕΠ μειώθηκε περίπου κατά 25% και η ανεργία ανέβηκε πάνω από το 25%. Η δάσωση έφερε την μεγάλη ύφεση στην Ελλάδα.

Για όσους παρακολουθούν την ελληνική υπόθεση, αυτή η ιστορία είναι γνωστή αλλά μοιάζει να επαναλαμβάνεται. Από τότε που ανέλαβε υπουργός Οικονομικών, Βαρουφάκης έδειξε να υποκύπτει σε ευσεβείς πόθους, στην κωλυσιεργία και στην αυτο-δραματοποίηση. Όμως τα επιχειρήματα που προέβαλε ο Βαρουφάκης για το ελληνικό δράμα και για τις καταστροφικές συνέπειες των πολιτικών λιτότητας που συνόδευσαν τα πακέτα διάσωσης του 2010 και του 2012 είναι αδιαμφισβήτητα.

Δυστυχώς, ούτε τώρα υπάρχουν ενδείξεις πως οι ηγέτες της ΕΕ είναι πρόθυμοι να αναγνωρίσουν αυτές τις αλήθειες, ένα πρόβλημα που τόνισε πολύ ξεκάθαρα πρόσφατα και ο οικονομολόγος του Μ.Ι.Τ. και πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου Αθανάσιος Ορφανίδης. Γιατί οι Ευρωπαίοι δείχνουν τόσο πείσμα; Δεν είναι ζήτημα μόνον λανθασμένης οικονομικής ανάλυσης, παρ' ότι υπάρχει και μια τέτοια πλευρά. Το βασικό πρόβλημα είναι πολιτικό. Έχοντας εξαναγκάσει τα υπόλοιπα κράτη-μέλη που πήραν πακέτα διάσωσης - Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος - να πιουν το φάρμακο της λιτότητας, οι θεσμοί της ΕΕ (και πολλές από τις κυβερνήσεις της) είναι πρόθυμες να κάνουν ο,τιδήποτε που θα φαινόταν ότι δίνει στην Ελλάδα, και ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ, μια ανάσα.

Ένας τρόπος για να υπερκεραστεί αυτό το πρόβλημα θα ήταν να υιοθετηθεί πλέον μια νέα πανευρωπαϊκή πολιτική που θα είχε ως στόχο τη μείωση της υπερχρέωσης, όπως είναι οι προτάσεις για επαναγορές χρέους που παρουσίασε πρόσφατα το Center for Economic Progress του Λονδίνου. Αντί να κινηθούν όμως προς αυτήν την κατεύθυνση, οι πολιτικές ηγεσίες των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης επιμένουν να υποκρίνονται πως η Ελλάδα θα καταφέρει στο τέλος να αποπληρώσει όλα τα χρέη της.

Εάν αυτή η αντιπαράθεση συνεχιστεί, ανεξαρτήτως με το τί θα συμβεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, είναι πιθανότατα απλά θέμα χρόνο το πότε η Ελλάδα θα αθετήσει κάποιες από τις υποχρεώσεις πληρωμών που έχει. Σ' αυτή την περίπτωση, οι επιλογές θα είναι είτε να κηρύξει χρεοκοπία και να πάει σε νέο νόμισμα ή να προσπαθήσει να χρεοκοπήσει χωρίς να εγκαταλείψει το ευρώ. Η πρώτη επιλογή θα περιλάμβανε μια ισχυρή δόση επώδυνων συνεπειών βραχυπρόθεσμα - περιορισμούς στις αναλήψεις από τις τράπεζες, ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων και, πιθανώς, εκτίναξη του πληθωρισμού.

Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, θα έδινε στην Ελλάδα τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την υποτίμηση ως δρόμο διαφυγής από την ύφεση και απόδρασης από τον κλοιό του χρέους. Η δεύτερη επιλογή θα ήταν περίπλοκη. Ένας από τους κορυφαίους ευρωπαίους οικονομολόγους, ο Charles Wyplosz του Centre for Economic Policy τονίζει ότι πολλά θα εξαρτηθούν τότε από το τι θα κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Εάν δεν δεσμευτεί, πριν κηρυχθεί χρεοκοπία, ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί ως πιστωτής έσχατης καταφυγής, τότε στην Ελλάδα θα υπάρξει bank run και, πιθανώς, πλήρης χρηματοοικονομική κατάρρευση.

Εάν αυτό ακούγεται πολύ σκληρό, είναι επειδή όντως είναι σκληρό. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια απαίσια κατάσταση. Και το γεγονός ότι παρακάμφθηκε ένας ενοχλητικός, αδέξιος πελάτης δεν το αλλάζει αυτό.
 www.tvxs.gr

Η ψείρα βγήκε στον γιακά!

Δεν είναι επίκαιρο, αλλά η γελοιότητα δεν έχει ημερομηνία λήξης:
     ''..η κυβέρνηση έχει κρίση νομιμοποίησης..'',
     ..απεφάνθη προ μηνός η Αυτού Χυδαιότης άρχων του PSI και μέγας Λεγάτος της καταστροφής!

     Αυτά Μπένυ μας όταν...
τα λες να προειδοποιείς πρώτα.
     Μεγάλοι άνθρωποι είμαστε, μπορεί να μας έρθει κανας στούφος απ' τα ξαφνικά γέλια! 

     Χθες όμως από κλόουν ξανάγινε επικίνδυνος: ''Αυτός (σημ.: εννοεί τον σημερινό πρωθυπουργό) που λειτουργούσε ως υπονομευτής του κύρους της κυβέρνησης (σημ.: εννοεί την συγκυβέρνηση των δωσιλόγων), της κυβέρνησης της νόμιμης, της συνταγματικής σε όλη τη διαπραγμάτευση πως πρέπει να χαρακτηριστεί; Πρέπει να χαρακτηριστεί κουκουλοφόρος εξωτερικού!''
     Εννοεί δηλαδή ο οιονεί υπόδικος, πως μόνον η κυβέρνηση του αίσχους ήταν νόμιμη και συνταγματική!
     Η κυβέρνηση που ψήφισε τον Ιανουάριο ο λαός δεν είναι συνταγματική! Ούτε νόμιμη! 

     Είδε ο τυχάρπαστος πως οι συνάδελφοί του οι ανθέλληνες της ''Ενωμένης Ευρώπης'' βαράνε με μανία την Ελλάδα για να γονατίσουν την κυβέρνηση,
     ..σου λέει: ''Ας πω κι εγώ τη μ@λακία μου, να εγγράψω μία υποθήκη για το μέλλον. Δεν ξέρεις τι γίνεται!''

     Με την διαφορά ότι το δικό σου μέλλον ώ χυδαιότατε, είναι προδιαγεγραμμένο:
     Σαλονικιός είσαι, δεν μπορεί, θα παίζεις καλό τάβλι!
     Να μάθεις και τον Άκη, εκεί που θα κάνετε παρέα. Για πολύ τζιτζιφιόγκο τον κόβουμε και δεν πρέπει να σκαμπάζει πολλά.

     Στο ίδρυμα (το σωφρονιστικό),
     ..θα έχετε μια ζωή μπροστά σας!...
mandatoforos.blogspot.gr

ΣΚΑΙ .... η φωνή του ανώνυμου Ευρωπαίου ¨εκβιαστή" Αξιωματούχου!!!

Γράφει ο Γιάννης Δ. Πρεβενιός

Βλέποντας το χθεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ αναρωτήθηκα για το που μπορεί να φτάσει ο Γκεμπελισμός και η δημοσιογραφική αλητεία αφού επί ένα δεκάλεπτο βομβάρδιζαν τους τηλεθεατές με τρομολαγνικά σενάρια για το μέλλον της χώρας μας αν η κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α δεν ικανοποιήσει τις παράλογες και οδυνηρές για τον λαό μας απαιτήσεις των Ευρωπαίων τοκογλύφων.

Η δημοσιογραφική τους λοιπόν αλητεία έγκειται στο ότι όλα αυτά τα "τρομακτικά" που μας έλεγαν δεν ήταν δηλώσεις κάποιου επωνύμου Ευρωπαίου αλλά απλά κάποιου Ευρωπαίου  ...... "Αξιωματούχου" τον οποίο στο συγκεκριμένο δεκάλεπτο επικαλέστηκαν πάνω από δεκαπέντε φορές!!! (το τελευταίο διάστημα το κάνουν σχεδόν κάθε βράδυ)

Βέβαια είναι γνωστό ότι στο συγκεκριμένο κανάλι η ιδιοκτησία αλλά και η δημοσιογραφική του ομάδα ανήκουν στους εγχώριους Ευρωπροσκυνημένους οι οποίοι λειτουργούν βάση σχεδίου με απώτερο σκοπό να επαναφέρουν στο πολιτικό προσκήνιο και στην εξουσία τους γνωστούς σαραντάχρονους ολετήρες της πατρίδας μας δηλ. αυτούς που τους χάρισαν τις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συχνότητες, τον φόρο από τις διαφημίσεις αλλά και που τους έδωσαν τα γνωστά θαλασσοδάνεια!

Το σίγουρο είναι ότι όλο αυτό το διαπλεκόμενο συνονθύλευμα δίνει τα "ρέστα" του προκειμένου να πέσει ή να κάνει και η νέα Κυβέρνηση κωλοτούμπα εις βάρος του λαού προς χάριν των γνωστών εγχώριων και ξένων νταβατζήδων οι οποίοι τον καταλήστευσαν και τον έφεραν στην σημερινή άθλια και οδυνηρή κατάσταση.

Κύριοι της κυβέρνησης αν δεν είστε μία από τα ίδια και έχετε "πραγματικά" την πρόθεση να "αντισταθείτε" στους Ευρωπαίους τοκογλύφους φροντίστε να "πατήσετε" έγκαιρα στο "κεφάλι" όλα αυτά τα εγχώρια “ερπετά” τα οποία καθημερινά μέσα από τα τηλεπαράθυρα τους χύνουν τόνους δηλητήριο στις ψυχές και στις καρδιές μας!
anemosantistasis

Αποκαλύπτονται.Θέλει πολιτικό αίμα το Eurogroup - Υποχώρηση θα σημάνει σφαγή

Αν κάνει πίσω ο Σύριζα σε μια κόκκινη γραμμή του όχι μόνο θα τον ταπεινώσουν πολιτικά αλλά θα του ζητήσουν να κάνει πίσω και σε άλλες κόκκινες γραμμές. Να μην τους εμπιστευτεί ο Τσίπρας και ας του υποσχεθούν ότι θα επέλθει συμφωνία απλά και μόνο με μια προσχηματική οπισθοχώρηση εκ μέρους του.


Από TVXS

Μ' ένα κυνικό τελεσίγραφο - ομολογία μέσω Reuters οι πιστωτές επιβεβαιώνουν τον πραγματικό πολιτικό (και όχι οικονομικό) στόχο της «επιχείρησης ασφυξία»: Δίνουν προθεσμία λίγων ημερών και καταθέτουν ως προϋπόθεση σημαντική την υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης είτε στο ασφαλιστικό, είτε στα εργασιακά επειδή «το Eurogroup θέλει να δει το πολιτικό κόστος να πληρώνεται». «Αν μας πουν ότι θέλουν αίμα στο σπαθί δεν θα κάνουμε πίσω», σχολίασε κυβερνητικός αξιωματούχος, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση «δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις κόκκινες γραμμές που έθεσε ο πρωθυπουργός».

«Δεν διαβλέπω πιθανή κατάληξη [σ.σ. των διαπραγματεύσεων] αν οι Έλληνες δεν κάνουν κάποια σημαντική κίνηση σε έναν, δύο ή τρεις τομείς», φέρεται να δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters προσθέτοντας: «Θα μπορούσαν να είναι οι συντάξεις ή η αγορά εργασίας, αλλά….θα πρέπει να πληρώσουν το πολιτικό κόστος. Το Eurogroup θέλει να δει αυτό το πολιτικό κόστος να πληρώνεται».

Το μήνυμα αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει, στην πιο κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης, ότι η πίεση των πιστωτών έχει καθαρά πολιτικά κίνητρα, που δεν είναι άλλα από το να ακυρώσουν τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης Τσίπρα και να «κουρέψουν» το πολιτικο της κεφαλαιο.

Το Reuters, επικαλούμενο πάντα ευρωπαίους αξιωματούχους, η Ελλάδα έχει μέρες και όχι εβδομάδες για να κλείσει τη συμφωνία με τους πιστωτές. «Η χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι βιώσιμη χωρίς ένα τρίτο πρόγραμμα, χωρίς επιπρόσθετη χρηματοδότηση» ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης. Το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί το αργότερο τον Μάιο, ώστε οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης να έχουν χρόνο να διασφαλίσουν την έγκριση του κοινοβουλίου. «Δεν μιλάμε πια για εβδομάδες, μιλάμε για ημέρες» είπε ο αξιωματούχος. Ωστόσο ο ίδιος σημείωσε πως ούτε η ελληνική κυβέρνηση αλλά ούτε οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να αρχίσουν να συζητούν ένα τέτοιο πρόγραμμα διάσωσης.

Το Reuters αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να παρουσιάσει μια λίστα μεταρρυθμίσεων που θα ικανοποιεί τους δανειστές σε μία συνάντηση μεταξύ αντιπροσώπων της Κομισιόν, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας (ESM) την Πέμπτη. Αλλά στα μάτια των δανειστών αυτό δεν είναι παρά μόνο η αρχή μιας κρίσιμης συζήτησης.

«Πιθανόν θα αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε μόνο από την επόμενη εβδομάδα εάν υπάρχει μια απτή πιθανότητα επιτυχίας ή όχι. Αυτό δε θα γίνει αύριο, όταν θα δούμε τη λίστα των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο αξιωματούχος. Κατά τον ίδιο, «στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούσε να υπάρξει κάποιο είδος ενδιάμεσης ανακοίνωσης στις 11 Μαίου και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως το τέλος Μαίου ή στις αρχές Ιουνίου».

Το Reuters προσθέτει πως μόλις οι υπουργοί Οικονομικών διακηρύξουν πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα συμφωνίας και άρα της εκταμίευσης της δόση, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει τα όρια για τα έντοκα που μπορούν να αγοράσουν οι ελληνικές τράπεζες. Αυτό θα χαλάρωνε άμεσα την χρηματοδοτική θέση της κυβέρνησης, δίνοντας της κάποιο περιθώριο για να διαπραγματευτεί τρίτο μνημόνιο.

Ομως, ο ευρωπαίος αξιωματούχος προειδοποίησε πως οι συζητήσεις για ένα τέτοιο πρόγραμμα θα ήταν ακόμα πιο δύσκολες από ότι για το τρέχον πρόγραμμα.
«Όλοι ξέρουν πως μια νέα συμφωνία θα απαιτούσε μια σημαντικά ποσότητα φρέσκου χρήματος και μείωση του χρέους, ίσως και τα δύο ή έναν συνδυασμό και τον δύο» ανέφερε ο αξιωματούχος. «Όλα όσα έχουν συζητήσει μέχρι τώρα είναι πολύ εύκολα σε σχέση με την επόμενη συζήτηση»
anemosantistasis

Μία madame αναντάμ παπαντάμ!...

 Κι όμως η θρυλική (πλέον) εκείνη πρώτη προσφώνηση του σημερινού πρωθυπουργού πριν γίνει πρωθυπουργός, προς την...
κυρία καγκελάριο:''Madame Merkel'' (!),
     ..υπήρξε σημειολογικά απόλυτα επιτυχής!

     Είναι γνωστό σε όλους πως στα παλιά εκείνα, κλασσικά μπ@@@δέλα, κουμάντο έκανε, και την τάξη επέβαλλε η Μαντάμ!
     Η  ''μαντάμ'', ή στα λαϊκά ελληνικά: ''τσατσά'' ήταν συνήθως η ίδια π@@@άνα εν αποστρατεία, που άνοιξε δικό της μαγαζί και έγινε αφεντικό.
     Μπορεί να ''δούλευε'' και η ίδια για το κέφι της μερικές φορές,
     ..το κύριο καθήκον της όμως ήταν να φροντίζει την τάξη, τις τιμές των ''κοριτσιών'', πότε και ποιο ''κορίτσι'' θα δουλεύει και ποιο θάχει ρεπό, την σχέση μεταξύ των ''κοριτσιών'' για ν' αποφεύγονται οι καυγάδες και οι ζήλιες, την προστασία τους από παλικαράδες και ''αγαπητικούς'', το ''επαγγελματικό'' ντύσιμό τους, ακόμα και το φαγητό τους.
     Τα ''κορίτσια'' δείχνανε αφοσίωση και πολλές φορές λατρεία προς το πρόσωπό της. 
     Το να μην πειθαρχήσει κάποια τις εντολές της και τις νουθεσίες της, ήταν τις περισσότερες φορές αιτία αποπομπής της από το ''σπίτι'', και υποβιβασμού της σε ''μία του δρόμου''! 
     Συνολικά η ''μαντάμ'', ή ''τσατσά'' ήταν η ψυχή, η μάνα, αλλά και ο κυρίαρχος του ''μαγαζιού''!
   
     Σε γενικές γραμμές ένα μπ@@@δέλο εκείνου του καιρού ήταν ένα πολύ ήσυχο, ασφαλές, ακόμη και αξιοπρεπές θα μπορούσε να πει κανείς, μέρος,
     ..δεν έπαυε όμως να είναι μπ@@@δέλο!

     Αν τώρα, σε όλα αυτά μπορεί κάποιος να διακρίνει κάποιες ομοιότητες μεταξύ κλασσικού μπ@@@δέλου, ''κοριτσιών'', και ''τσατσάς'',
     ..με την σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση, τις χώρες-μέλη, και την γερμανίδα καγκελάριο,
     ..είναι γιατί υπάρχει απόλυτη ταύτιση: 
     Η Ευρώπη δεν είναι πια παρά ένα μπ@@@δέλο σε μέγεθος ηπείρου!

     Τα ''κορίτσια'' της είναι στην πλήρη ευχέρεια του κάθε πελάτη-εταιρείας, ή πελάτη-''επενδυτή'', με ''τάξη'' όμως και ''ευπρέπεια'' (!),
     ..αρκεί να κονομάει η ''μαντάμ''!

     Η προσφώνηση εκείνη του κυρίου πρωθυπουργού,
     ..θα μείνει ιστορική,
     ..για την ιστορική της ακρίβεια!..
   
 mandatoforos.blogspot.gr

H αμαρτωλή ιστορία των τηλεοπτικών αδειών και η προφητική ομιλία του Κ.Στεφανόπουλου το 1989

                  20/11/1989: Το πρώτο δελτίο ειδήσεων του Μέγκα Τσάννελ.
                                       Εκφωνεί η Λιάνα Κανέλλη – Σχολιάζει ο Γιάννης Πρετεντέρης

Ώρα «κάθαρσης» στην πιο μεγάλη ίσως πολιτική και τηλεοπτική… αμαρτία των τελευταίων 26 χρόνων δείχνει η κυβέρνηση, με τις επικείμενες νομοθετικές ρυθμίσεις για την δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών και την φορολόγηση των τηλεοπτικών διαφημίσεων.
Από TVXS

Τα συνολικά έσοδα από τις δύο αυτές κινήσεις έχουν εκτιμηθεί στα 400 εκατομμύρια ευρώ - συγκεκριμένα, στον προϋπολογισμό προβλέπονται έσοδα 350 εκατομμυρίων από τις τηλεοπτικές άδειες και 50 εκατομμυρίων ευρώ από τη φορολόγηση των τηλεοπτικών διαφημίσεων.

Υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, την ανταπόκρισης και… συμμόρφωσης, καθώς οι καναλάρχες διαμηνύουν ήδη, δημοσίως και παρασκηνιακά, ότι «ουκ αν λάβεις παρά του μη (;) έχοντος». Η κυβέρνηση απαντά, με την ίδια ένταση, ότι αυτή τη φορά η μάχη δεν θα τελειώσει αναίμακτα και, κυρίως, ανέξοδα και όλα δείχνουν ότι ο πόλεμος μόλις τώρα ξεκινά.

Το «αναίμακτο» και «ανέξοδον» ήταν, όμως, η σταθερή και απαράβατη πεπατημένη του ιδιωτικού, τηλεοπτικού μας Jurassic Park από γεννήσεώς του για να φθάσει σήμερα να αριθμεί… 119 τηλεοπτικές επιχειρήσεις εθνικής, περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας, που στηρίζονται στο απόλυτο νομικό κενό.

Άδεια «περί δοκιμής τοπικού τηλεοπτικού σταθμού»…


Όλα ξεκίνησαν το περίφημο καλοκαίρι του 1989. Με την 4η παράγραφο του άρθρου 4 του νόμου 1866/89 περί «άδειας μη κρατικής τηλεοράσεως», οι εκδότες – οι οποίοι είχαν «εμπειρία και παράδοση στα μέσα ενημέρωσης» - έλαβαν το χρίσμα του προτιμητέου επενδυτή (άνευ… βασικής επένδυσης) για την παραχώρηση των δημόσιων συχνοτήτων που θα οδηγούσαν στα πρώτα ιδιωτικά κανάλια στην Ελλάδα.

«Μεταξύ των κριτηρίων για τη χορήγηση και ανανέωση της άδειας συνεκτιμώνται η πληρότητα και η ποιότητα του προγράμματος και η εμπειρία και παράδοση των μετόχων της εταιρείας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως επίσης και η ιδιότητα του οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης» ανέφερε η, ιστορική πλέον, παράγραφος 4.

Την πρώτη άδεια, που αφορούσε την «δοκιμή τοπικού τηλεοπτικού σταθμού» πήρε η εταιρία «Τηλέτυπος» - μια άδεια που υπέγραψαν στις 28 Αυγούστου του 1989 οι υπουργοί της κυβέρνησης Τζαννετάκη Αθανάσιος Κανελλόπουλος, Αντώνης Σαμαράς, Νίκος Κωνσταντόπουλος και Νίκος Γκελεστάθης.

Και κάπως έτσι εγεννήθη το Mega, που βγήκε στον αέρα το φθινόπωρο του 1989 με μετόχους τους Χρήστο Λαμπράκη, Βαρδή Βαρδινογιάννη, Γιώργο Μπόμπολα, Κίτσο Τεγόπουλο, και Αριστείδη Αλαφούζο. Την Πρωτοχρονιά του 1990 ακολούθησε on air και ο Antenna TV – το κανάλι που είχε σχεδιαστεί μέσα από τη συνεργασία του Μίνωα Κυριακού με τον εκδότη του Ελεύθερου Τύπου Αρη Βουδούρη και των εκδοτών της εφημερίδας «Πρώτη» Γιάννης Καλογρίτσα και του περιοδικού «Τηλέραμα» Γιάννη Πουρνάρα.

Η «προφητική» ομιλία του Κωστή Στεφανόπουλου


Η υπογραφή αυτής της πρώτης άδειας «δοκιμής» είχε προκαλέσει τον Σεπτέμβρη του 1989 μια – ενδεχομένως και προφητική – προειδοποίηση από τον τότε πρόεδρο της ΔΗΑΝΑ και μετέπειτα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, που κάλεσε την Βουλή «να παρέμβει για να μην δοθούν οι άδειες σε ανθρώπους επικίνδυνους». Είχε πει, επί λέξει, τότε από το βήμα της Βουλής: «Αξιότιμοι κύριοι συνάδελφοι, ό,τι και να κάνετε σ' αυτό το άρθρο, όπως και να το τροποποιήσετε, που δεν το τολμάτε, όπως και να αξιώσετε σύμφωνη γνώμη, που δεν θα την αξιώσετε, η κυβέρνηση θα δώσει τις άδειες. Ένας τρόπος και μόνον υπάρχει, να παρέμβει η Βουλή και να μη δοθούν οι άδειες σε ανθρώπους επικίνδυνους, να ψηφιστεί η διάταξη κατά την οποία απαγορεύεται στους εκδότες να χορηγούνται οι άδειες».

Και πρόσθεσε: «Εγώ δεν τους εχθρεύομαι ούτε ταξικές διαφορές έχω μαζί τους. Καμία. Με μερικούς δε εξ αυτών, ανταλλάσσω πολύ ευχαρίστως και χαιρετισμό. (...) «Και αν εγένεντο ήρωες στην υπόθεση Κοσκωτά (σημ. επρόκειτο για έναν απατεώνα τραπεζίτη που εκλεψε την τράπεζα και έγινε μεγαλοεκδότης, τη δράση του οποίου αποκάλυψε ο τύπος) και εγένεντο, και αποκαλύπτομαι για την ικανότητά τους αυτή, λόγω συμφέροντός τους. Και ξεκίνησαν, όχι υποθέτοντας τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, αλλά ότι πρόκειται περί χρημάτων της μαφίας. Τους ενόχλησε η μαφία. Κοιτάξτε πόσο ενοχλείται κανείς από τα όμοια».

Οι πρώτες «άδειες» από τον Σωτήρη Κούβελα


Η ομιλία Στεφανόπουλου, ωστόσο, ελάχιστους συγκίνησε, το τηλεοπτικό πάρτι άρχισε με τη λειτουργία δύο καναλιών σε πλήρες θεσμικό κενό και τρία χρόνια αργότερα, επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη, δόθηκαν πλέον, απευθείας, επτά «ειδικές άδειες» από τον τότε υπουργό Προεδρίας Σωτήρη Κούβελα.

Ονομάστηκαν «ειδικές άδειες για τη λειτουργία τηλεοπτικών σταθμών τοπικής εμβέλειας στην περιοχή Αττικής» καθώς και «ειδικές άδειες τεχνικής δικτύωσης για να αποκτήσουν εθνική εμβέλεια» και τις πήραν οι εταιρίες ΑΝΤΕΝΝΑ TV Α.Ε. ΑΝΤ-1, ΝΕΟ ΚΑΝΑΛΙ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ Α.Ε., NEW CHANNEL, ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΕ ΚΑΝΑΛΙ 29, ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΕ, ΞΕΝΙΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΑΕ SEVEN X, ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ CHANNEL.

Στο τέλος του ίδιου χρόνου, επί κυβερνήσεως πλέον Ανδρέα Παπανδρέου δόθηκαν άλλες πέντε άδειες - δύο εθνικής εμβέλειας και τρεις περιφερειακής.

Ο πρώτος διαγωνισμός για να δοθούν πια κανονικές άδειες επιχειρήθηκε το 1997, με την προκήρυξη επί υπουργίας Τύπου Δημήτρη Ρέππα 117 αδειών τηλεοπτικών σταθμών, εκ των οποίων οι 6 εθνικής εμβέλειας, 53 περιφερειακής και 58 τοπικής. Οι αριθμοί παραπέμπουν σε τηλεοπτική αγορά τουλάχιστον… αμερικανικού μεγέθους, με προσφορά και ζήτηση να σπάνε όλα τα ρεκόρ.

Εν τέλει κατατέθηκαν 160 φάκελοι, οι οποίοι έμειναν στα συρτάρια για μια πενταετία. Το 2002 ο διαγωνισμός απλά κηρύχθηκε άγονος από τον τότε υπουργό Τύπου Χρήστο Πρωτόπαππα και όλα τα κανάλια συνέχισαν να λειτουργούν κανονικά χωρίς κανένα πρόβλημα. Έναν χρόνο μετά ο κ. Πρωτόπαππας προκήρυξε νέο διαγωνισμό. Αυτή τη φορά κατατέθηκαν 15 φάκελοι, άρχισε η επεξεργασία τους, αλλά μετά ήρθαν οι εκλογές του 2004.

Άλλαξε η κυβέρνηση, άλλαξε η προσέγγιση στο ραδιοτηλεοπτικό ζήτημα, ο διαγωνισμός ξεχάστηκε και μετά ήρθαν ο… Μπαϊρακτάρης, οι «νταβατζήδες» και ο βασικός μέτοχος. (Πρόκειται για την περίφημη φράση που φέρεται να είπε ο τότε πρωθυπουργός Καραμανλής, πως δεν θα κάνουν κουμάντο στη χώρα 5 "νταβατζήδες" , εννοώντας τους 5 μεγαλοεκδότες και γι' αυτό πέρασε διάταξη ώστε να είναι φανερός ο βασικός μέτοχος κάθε καναλιού). Ο οποίος ηττήθηκε κατά κράτος από τους έχοντες την… «εμπειρία και παράδοση στα μέσα ενημέρωσης», έγινε light έως ανύπαρκτος, και κατέληξε στον γνωστό νόμο Ρουσόπουλου για τη «συγκέντρωση των ΜΜΕ, την αδειοδότηση των ηλεκτρονικών μέσων και τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή» - μια μετάβαση, που ήρε ουσιαστικά όλα τα ασυμβίβαστα. Και, ταυτόχρονα, άνοιξε και τον δρόμο για τα δώρα της «ψηφιακής εποχής» - δώρα, που επισφραγίσθηκαν με το μονοπώλιο της Digea (την εταιρία που έχει το μονοπώλιο στη διανομή του τηλεοπτικού σήματος στην Ελλάδα).

Η συνέχεια δεν θα παιχτεί επί της… οθόνης, αλλά στη Βουλή επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ και με αρμόδιο υπουργό Επικρατείας τον Νίκο Παππά.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Αρνήθηκε να πληρώσει μαύρο σουάπ του Σημίτη στην Deutsche Bank ο Βαρουφάκης! Να γιατί του επιτέθηκαν οι μπράβοι των Βρυξελλών!

ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΣ, ΝΑ ΨΑΧΝΕΤΕ ΤΟ ΧΡΗΜΑ…
Εντέλει η μαζική επίθεση που δέχθηκε ο Γιάννης Βαρουφάκης από τους μπράβους των Βρυξελλών αλλά και τα ντόπια υποκείμενα τους, είχε μια απλή, απλούστατη εξήγηση που ουτε ο ίδιος την κατάλαβε αμέσως.
Όλα ξεκίνησαν από τις συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων σχετικά με την ρευστότητα και τις υποχρεώσεις του Ελληνικού δημοσίου, όπου πρόεκυψε κάτι που έχει αποκαλύψει το Ολυμπία εδώ και καιρό: Η πληρωμή τόκων για ένα μαύρο σουάπ που είχε συνάψει ο Σημίτης ΑΠ’ ΕΥΘΕΙΑΣ με την Deutsche Bank για να εξοφληθούν Γερμανοί προμηθευτές του δημοσίου το 1999. Το σουάπ αυτό είχε μεταφερθεί νύχτα σε υποκατάστημα της Γερμανικής τράπεζας εκτός Ευρώπης και τα τοκοχρεωλύσια ερχόντουσαν με την μορφή «φιρμανιού» απ’ ευθείας στο Ελληνικό υπουργείο οικονομικών. Όπου βέβαια το πλήρωναν χωρίς κανέναν έλεγχο, οι συνεργατες του Σημίτη, που όλως τυχαίως …………..
……..
μονοπωλούσαν από το 2009 και μετά την καρέκλα. Ήτοι, Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλος, Στουρνάρας, Χαρδούβελης. Χωρίς να περνά από κανέναν ελεγκτικό μηχανισμό, στην κυριολεξία κατω από την μυτη της ΕΕ. Όπως ακριβώς έγινε με τα σουάπς της Goldman Sachs.
Μολις έγινε αντιληπτό από τους «θεσμούς» ότι οι εν λόγω υποχρεώσεις δεν θα πληρωνόντουσαν, αμέσως έπεσε «σύρμα» στην Γερμανία. Και εκεί άρχισαν πρώτα οι εκβιαστικές δηλώσεις Σόιμπλε για να ακολουθήσει το πρωτοφανές νταβατζηλίκι στον Βαρουφάκη, που πραγματικά θύμισε μπράβους τοκογλύφων.
Αυτή ήταν η αιτία, αφού το χρέος του Σημίτη μπορεί να εξοφληθεί νύχτα μόνον από Σαμαροβενιζέλους ή πανικόβλητους πολιτικούς. Και φυσικά από τους νεοφασίστες του Ποταμιού, που αποτελούν την πρωτη επιλογή των τοκογλύφων για συγκυβερνηση, ώστε να καλυφθούν τα εγκλήματα Σημίτη.
 anhsyxia.wordpress.com

Γιατί οι μπράβοι των Γερμανών επιτέθηκαν στον Βαρουφάκη.

Πρώτα και κύρια γιατί δεν είναι η συνέχεια των  Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλου, Στουρνάρα, Χαρδούβελη δεν είναι ένας από τους δικούς τους.

Και οι Γερμανοί έγιναν ....Τούρκοι όταν :

Αρνήθηκε να πληρωσει μαύρο σουαπ του Σημίτη στην Deutsche Bank 

Εντέλει η αφορμή για την μαζική επίθεση που δέχθηκε ο Γιάννης Βαρουφάκης από τους μπράβους των Βρυξελων αλλά και τα ντόπια υποκείμενα τους, είχε μια απλή, απλούστατη εξήγηση .

Όλα ξεκίνησαν από τις συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων σχετικά με την ρευστότητα και τις υποχρεώσεις του Ελληνικού δημοσίου, όπου προέκυψε  η πληρωμή τόκων για ένα μαύρο σουάπ που είχε συνάψει ο Σημίτης ΑΠ’ ΕΥΘΕΙΑΣ με την Deutsche Bank για να εξοφληθούν Γερμανοί προμηθευτές του δημοσίου το 1999. Το σουάπ αυτό είχε μεταφερθεί νύχτα σε υποκατάστημα της Γερμανικής τράπεζας εκτός Ευρώπης και τα τοκοχρεολύσια ερχόντουσαν με την μορφή «φιρμανιού» απ’ ευθείας στο Ελληνικό υπουργείο οικονομικών. Όπου βέβαια το πλήρωναν χωρίς κανέναν έλεγχο, οι συνεργατες του Σημίτη, που όλως τυχαίως μονοπωλούσαν από το 2009 και μετά την καρέκλα. Ήτοι, Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλος, Στουρνάρας, Χαρδούβελης. Χωρίς να περνά από κανέναν ελεγκτικό μηχανισμό, στην κυριολεξία κατω από την μυτη της ΕΕ. Όπως ακριβώς έγινε με τα σουάπς της Goldman Sachs.

Μόλις οι δανειστές κατάλαβαν ότι οι εν λόγω υποχρεώσεις δεν θα πληρωνόντουσαν, στη Γερμανία σήμανε... κόκκινος συναγερμός. Και εκεί άρχισαν πρώτα οι εκβιαστικές δηλώσεις Σόιμπλε για να ακολουθήσει ο πρωτοφανής πολιτικός «ξυλοδαρμός» και η λάσπη κατά του Βαρουφάκη.
Η ύπαρξη του εν λόγο swap αποδεικνύει ότι οι Γερμανοί δάνειζαν την κυβέρνηση Σημίτη για να πληρώνονται πάλι οι Γερμανοί!

Για να αντιληφθείτε το μέγεθος της υποκρισίας, τον Αύγουστο του 2012 η Deutsche Bank στέλνει επιστολή στο υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την πληρωμή των τόκων (!) του ομολόγου που κατέχει. Δηλαδή, την ίδια στιγμή που ομολογιούχοι, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και ΝΠΔΔ καταστράφηκαν από το PSI, η Γερμανική τράπεζα παραμένει αλώβητη, όπως και το χρέος της Ελλάδας προς αυτή.

Το συγκεκριμένο ομόλογο της Deutsche Bank, είναι δάνειο της κυβέρνησης Σημίτη το 1997, με ημερομηνία λήξης το 2017, μετά από 20 χρόνια δηλαδή. Η κυβέρνηση Σημίτη λοιπόν, πήρε ένα χρηματικό ποσό από την Γερμανική τράπεζα το οποίο διαχειρίστηκε στο ακέραιο, αλλά «χρέωσε» την αποπληρωμή του στην επόμενη γενιά.

Για όσους δεν κατάλαβαν, η κυβέρνηση Σημίτη δανείζεται το 1997, από Γερμανική τράπεζα το ποσό των 352 εκ. ευρώ, για να πληρώσει σε Γερμανική εταιρεία το ποσό των 400 εκ. ευρώ.
Απ΄όλα τα παραπάνω γίνεται πλέον προφανές για πιο λόγο ο Σόιμπλε και η νομενκλατούρα των Βρυξελλών έχουν τέτοιο μένος εναντίον του Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ παράλληλα εξηγείται και ο «τρόμος» του περιβάλλοντος Σημίτη για την εξεταστική επιτροπή που θα διαλευκάνει το πώς φτάσαμε στα μνημόνια.

Αυτή ήταν η αιτία, αφού το χρέος του Σημίτη μπορεί να εξοφληθεί νύχτα μόνον από Σαμαροβενιζέλους ή πανικόβλητους πολιτικούς. Και φυσικά από τους νεοφασίστες του Ποταμιού, που αποτελούν την πρωτη επιλογή των τοκογλύφων για συγκυβέρνηση, ώστε να καλυφθούν τα εγκλήματα Σημίτη.
ionath.blogspot.gr

Τετάρτη, 29 Απριλίου 2015

Αυτή είναι όλη η αλήθεια για το Eurogroup που ο Γιάνης Βαρουφάκης έγινε ρόμπα

barouf1-600x276
Ρεζίλι των σκυλιών έγινε στο Eurogroup της Ρίγας ο Γιάνης Βαρουφάκης, σύμφωνα με αποκλειστικά δημοσιεύματα των μεγαλύτερων και πιο έγκυρων μέσων ενημέρωσης του πλανήτη, φέρνοντας την Ελλάδα στη χειρότερη θέση της ιστορίας της από τότε που ξεκίνησε η παγκόσμια οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν έγινε μόνο αποδέκτης ύβρεων και υποτιμητικών σχολίων εντός της αίθουσας που συνεδρίασαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, αλλά κατάφερε να μετατραπεί στο μαύρο πρόβατο των παρευρισκομένων πριν και μετά την κρίσιμη συνεδρίαση.

Έτσι, όπως μετέδωσε το Reuters, τουλάχιστον τέσσερις υπουργοί οικονομικών γέμισαν τον γιακά του σακακιού του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με φαγουρόσκονη και δεκάδες μυρμήγκια, κάνοντας τον να τρέχει πάνω-κάτω τους διαδρόμους και να χαστουκίζει τον σβέρκο του σαν τον Διονύση Παπαγιανόπουλο στην ταινία “Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο”. Μάλιστα ο Γιάνης Βαρουφάκης εκσφενδόνισε καταλάθος μερικά μυρμήγκια στα κεφάλια των συναδέλφων του από Λετονία, Αυστρία και Γαλλία· κίνηση η οποία θεωρήθηκε από τους ίδιους ως μονομερής ενέργεια που παραβιάζει το καταστικό του Συμφώνου Σταθερότητας της Ευρωζώνης.

Όπως μετέδωσαν οι Financial Times και ο -πάντα έγκυρος δημοσιογράφος που κατέχει τη μοναδική αλήθεια- Πίτερ Σπίγκελ, δύο υπουργοί Οικονομικών είχαν τοποθετήσει μια φουσκωτή κλανιέρα στην καρέκλα του Γιάνη Βαρουφάκη λίγο πριν καθίσουν για να συζητήσουν το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον πλανήτη γη και στον γαλαξία. Μάλιστα, ο Έλληνας υπουργός δεν αντιλήφθηκε την κλανιέρα, με αποτέλεσμα -όπως λέει ο Πίτερ Σπίγκελ- να κάτσει με φόρα προκαλώντας τον χαρακτηριστικό θόρυβο της κλανιάς που δόνησε το δωμάτιο. Αμέσως ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας πετάχτηκε από τη θέση του και φώναξε “σε αυτόν τον κλανιάρη θα δώσουμε τα λεφτά των φορολογουμένων μας;”.

Όπως γράφει το περιοδικό Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση, τουλάχιστον οκτώ υπουργοί οικονομικών αποφάσισαν να δώσουν οριστικό τέλος στην επιδειξιομανία του Γιάνη Βαρουφάκη. Για να το πετύχουν αυτό, μετέτρεψαν τα στυλό τους σε φυσοκάλαμα και πετούσαν για ώρα στο κεφάλι του Γιάνη Βαρουφάκη σαλιωμένα χαρτάκια από σελίδες που είχε τυπωθεί πάνω τους η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της. Όπως, μάλιστα, λέει το Spiegel, ο Γιάνης Βαρουφάκης μάζεψε αυτά τα χαρτάκια και τα ξανακόλλησε μεταξύ τους για να τους δείξει ότι οι Έλληνες δεν είμαστε τεμπέληδες.

Σύμφωνα με την πλήρως ενημερωμένη γερμανική εφημερίδα FAZ, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε εκμυστηρευτεί στον Μάριο Ντράγκι τον καημό του που ο Γιάνης Βαρουφάκης ξυρίζει το κεφάλι του, γιατί είχε σκεφτεί να μασήσει δεκαοχτώ Big Babol και να τις κολλήσει στα μαλλιά του όταν θα τον συναντούσε έξω από την αίθουσα συνεδρίασης του Eurogroup. Τελικά αρκέστηκε απλώς στο να του καρφιτσώσει ένα χαρτί στην πλάτη που έλεγε “έχω να κάνω μπάνιο τρεις βδομάδες”.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί κι ένα αποκλειστικό δημοσίευμα των Times, σύμφωνα με το οποίο στην εκδρομή των υπουργών οικονομικών του Eurogroup στο λούνα πάρκ, όλοι τους ήταν συνεννοημένοι και χτύπαγαν μόνο το αμαξάκι του Γιάνη Βαρουφάκη στα συγκρουόμενα.

Φυσικά υπήρξαν κι άλλα παρόμοια περιστατικά σε αυτό το επεισοδιακό Eurogroup, τα οποία ελάχιστοι γνωρίζουν. Το συμπέρασμα όμως είναι πως όλα αυτά κατέδειξαν το βαρύ κλίμα που επικράτησε για τον ίδιο τον Γιάνη Βαρουφάκη και την κακόμοιρη την Ελλάδα μας, που εξακολουθεί να ρελιζεύεται στο εξωτερικό από έναν άνθρωπο που δεν κοιτάει την κλανιέρα στην καρέκλα του πριν κάτσει.
Πάντως, και προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, όλοι οι ξένοι δημοσιογράφοι που μετέφεραν τα συγκεκριμένα περιστατικά παραδέχτηκαν ότι δεν είναι όλοι οι Έλληνες κλανιάρηδες που ξύνονται συνέχεια σα να έχουν ψώρα και κάνουν μπάνιο κάθε τρεις βδομάδες· όμως αυτό δεν αρκεί για να σωθούν, εφόσον κρατούν ακόμη στη θέση του τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Μετά από όλα αυτά, είναι φυσιολογικό να αναμένουμε με αγωνία το τι θα κάνουν οι Ευρωπαίοι πρωθυπουργοί και πρόεδροι στον Αλέξη Τσίπρα, όταν ξαναμαζευτούν σε κάποια πόλη της Ευρώπης για να συζητήσουν για 34.354.696.038.237.214.848η φορά το ελληνικό πρόβλημα.

(Η ξεφτίλα των φανατισμένων ΜΜΕ δεν έχει όρια. Τουλάχιστον μας κάνουν να γελάμε και να σπάμε και λίγο πλάκα)
 polyfimoss.wordpress.com

Τσιρίζουν κιόλας σαν βιασμένες μωρές παρθένες
του Γ. Παπιδά στην Πλατεία


Πέντε χρόνια εξευτελισμού και οικονομικής εξαθλίωσης...

Πέντε χρόνια τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα να κουνάνε τα δάχτυλα στα βοθροκάναλα της γκεμπελικής προπαγάνδας και να σπέρνουν τον τρόμο στην κοινωνία..

Πέντε μαρτυρικά χρόνια που εξέβρασαν 1500.000 άνεργους στα αζήτητα, έκλεισαν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και έστειλαν στα συσσίτια χιλιάδες αξιοπρεπείς συνανθρώπους μας...

Ώσπου τον περασμένο Γενάρη στις εθνικές εκλογές ο λαός έστειλε αυτούς ακριβώς τους εκφραστές της καθημερινής του εξαθλίωσης στα αζήτητα της ιστορίας...

Κάθε άλλος ένοχος και αποτυχημένος στην θέση τους θα σιωπούσε και θα εξαφανιζόταν διακριτικά για να σώσει αν όχι το τομάρι του τουλάχιστον την αξιοπρέπεια του...
Θα έκανε ίσως και μια αυτοκριτική προσδοκώντας την λήθη της ιστορίας...

Αντ' αυτού τα θρασίμιa αυτά της πολιτικής ξεφτίλας αμετανόητα και ξεψαρωμένα επανακάμπτουν...


Τσιμπιόμαστε μήπως και δεν βλέπουνε καλά τα ματάκια μας όταν βλέπουμε τους διάφορους Αδωνηδες, Λοβερδους, Σαμαραδες και βενιζελους να ξεμυτίζουν από τα καβούκια τους και να ξανακουνάνε τα δάκτυλα...
Ορισμένοι τσιρίζουν κιόλας σαν βιασμένες μωρές παρθένες που δεν ξέρουν τίποτα για τον... φόνο...

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι φανερό ότι κάνει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ και σκληρές διαπραγματεύσεις με τους τοκογλύφους - δανειστές - εταίρους μη αποδεχόμενη να κάνει πίσω από τους βασικούς πυλώνες του προεκλογικού της προγράμματος..
Θα κριθεί λοιπόν όταν οι διαπραγματεύσεις αυτές φθάσουν στο τέλος τους είτε θετικά είτε αρνητικά...
Το ότι δεν κάνει πίσω από τις κόκκινες γραμμές της νομίζω ότι είναι θετικό ...

'Ολοι κρινόμαστε καθημερινά εκ του αποτελέσματος...

Έτσι και η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση θα κριθεί από το τελικό αποτέλεσμα των επίπονων , όπως φαίνεται από την διακύμανση τους , διαπραγματεύσεων...

Ας ξαναμπούν λοιπόν στα καβούκια τους οι ναιναίκοι και οι οσφυοκάμπτες της ιστορίας....

Είναι τουλάχιστον θράσος με μόλις 3 μήνες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να τσιρίζουν και να κωλοχτυπιούνται σαν υστερικοό αντί να λουφάζουν ελπίζοντας στο κοινωνικό έλεος για τα δεινά που επέφεραν σε ΟΛΟΥΣ....

Στο μεσοδιάστημα ας απαντήσουν έστω για μια φορά με εντιμότητα.

Δέχονται η όχι μείωση μισθών και συντάξεων ?
Δεχονται η όχι εργασιακό μεσαίωνα?
Δεχονται η όχι αύξηση φόρων και χαρατσιών ?
Δεχονται η όχι ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας ?
Δεχονται η όχι την γερμανική επικυριαρχία?

Δεν περιμένουμε απαντήσεις βέβαια ....
Απλά να το βουλώσουν επιτέλους...
anemosantistasis

Δραματική τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα-Μέρκελ

Tsipras Merkel 1
Δραματική ήταν η χτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, αφού οι γερμανικές εφημερίδες αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρας έμεινε κάγκελο με όσα του είπε η καγκελάριος.


Σύμφωνα με τις γερμανικές εφημερίδες, η Άνγκελα Μέρκελ είχε μόλις βγει από το μπάνιο όταν της τηλεφώνησε ο Αλέξης Τσίπρας, και τον παρακάλεσε να περιμένει να ρίξει κάτι πάνω της.

Αν και ο Αλέξης Τσίπρας είχε σκοπό να θέσει στην Άνγκελα Μέρκελ τα θέματα της διαπραγμάτευσης, η κυρία Μέρκελ δεν τον άφησε να πει κουβέντα.

Η Άνγκελα Μέρκελ είπε στον Αλέξη Τσίπρα πως η Γερμανία πάει κατά διαόλου και πως φοβάται για την τύχη της.

Πριν προλάβει να μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας, η Άνγκελα Μέρκελ του εξομολογήθηκε πως η Γερμανία πρέπει να βγει επειγόντως από την ευρωζώνη, αφού το ευρώ απέτυχε και δεν μπορεί να το κρύβει άλλο από τον γερμανικό λαό, που είναι κι αυτός χάπατο -όπως όλοι οι άλλοι λαοί- αλλά κάποια στιγμή θα καταλάβει τι παίζεται γιατί δεν θα έχει να πληρώσει το ρεύμα και να βάλει βενζίνη στη Mercedes.

Η Άνγκελα Μέρκελ παρακάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να μην βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, για να βγει πρώτη η Γερμανία και να σωθεί η ίδια.
 
Σε μια προσπάθεια να καλοπιάσει τον Αλέξη Τσίπρα, η Άνγκελα Μέρκελ του εξομολογήθηκε πως τον θαυμάζει και πως, όταν ήταν πιο νέα, ήταν κι αυτή αριστερή και δεν περίμενε πως θα καταντούσε στα 60 της να είναι μια μαριονέτα και πλασιέ της Siemens και των άλλων πολυεθνικών της Γερμανίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αφού ξεπέρασε την αρχική έκπληξη, είπε στην Άνγκελα Μέρκελ πως θα προσπαθήσει να την βοηθήσει και της υποσχέθηκε να της στείλει τον Γιάνη Βαρουφάκη να της κάνει μερικά μαθήματα.

Σύμφωνα πάντα με τις γερμανικές εφημερίδες, η Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε χρήματα από τον Αλέξη Τσίπρα αλλά ο Αλέξης Τσίπρας της είπε ότι τα χρήματα δεν είναι το παν στη ζωή και πως σημασία έχει να αγαπάς και να έχεις φίλους, αλλά, αν δεν το έχεις καταλάβει αυτό στα 60 σου, δεν θα το καταλάβεις ποτέ.

Επειδή η ώρα περνούσε και η Άνγκελα Μέρκελ δεν έκλεινε το τηλέφωνο, ο Αλέξης Τσίπρας -που είχε και δουλειές- της έδωσε να μιλήσει με τον Κώστα Λαπαβίτσα, ο οποίος εξήγησε στην κυρία Μέρκελ γιατί είναι καλύτερο να πάει και η Γερμανία στη δραχμή.
pitsirikos

Τρίτη, 28 Απριλίου 2015

Μηχανορραφίες Μέσω Ειδήσεων

Γράφει ο Νίκος Σβέρκος στην Εφημερίδα των Συντακτών

Όποιος κατέχει τα ηνία στα δίκτυα ενημέρωσης, έχει και μεγαλύτερη δύναμη», λένε όσοι γνωρίζουν τα της πολιτικής επικοινωνίας, που τα εργαλεία της δεν εξαντλούνται σε προεκλογικές περιόδους. Κάθε άλλο. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η δύναμη στα κέντρα λήψης αποφάσεων δεν στηρίζεται μόνο στο μέγεθος μιας οικονομίας, αλλά και στον τρόπο που χειρίζεται τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ.

Είναι άλλωστε κοινό μυστικό στις Βρυξέλλες ότι τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα από το 2008, τη χρονιά που ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση, λειτουργεί με ένα μιντιακό σύστημα με «καλολαδωμένα γρανάζια» (ΕΔΩ η ΕΔΩ), που μπορούν να μεταφέρουν άμεσα την πληροφορία και να τη μοιράσουν σε λίγες ώρες σε όλα τα μέσα ενημέρωσης της ηπείρου.

Ο μηχανισμός αυτός στηρίζεται στη μυστικότητα των πηγών των δημοσιογράφων, αρχή απαραβίαστη για τη δημοσιογραφική δεοντολογία. Ωστόσο, εδώ χρησιμοποιείται αντίστροφα, προστατεύοντας τον μηχανισμό, που παραμένει παρασκηνιακός: Ουδείς δημοσιογράφος στην πρωτεύουσα του Βελγίου είναι διατεθειμένος να «ρισκάρει» την εργασία του. Και έτσι διατηρείται η «ομερτά».

«Το σκληρό μπλοκ»


Τον πρώτο λόγο στον συγκεκριμένο μηχανισμό έχει το «σκληρό μπλοκ» της ευρωζώνης, ήτοι η γερμανική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, συνεπικουρούμενη από κλιμάκια άλλων μικρότερων χωρών, κυρίως πολιτικών και οικονομικών «δορυφόρων» της Γερμανίας, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία και οι Βαλτικές χώρες, μία εκ των οποίων, η Λετονία, κατέχει την προεδρία της Ε.Ε. Σαφώς μικρότερη πρόσβαση διαθέτει η Γαλλία και η Ιταλία.

«Πρωταγωνιστές» στη συλλογή και μετάδοση ειδήσεων είναι τρία μεγάλα μέσα ενημέρωσης με πανευρωπαϊκή απήχηση: Το πρακτορεία Reuters και Bloomberg και η εφημερίδα «Financial Times». Πρόκειται για τις «ναυαρχίδες» που όλα τα ΜΜΕ στην Ευρώπη σπεύδουν να αναπαράγουν, μεταδίδοντας, ηθελημένα ή μη, τις πληροφορίες και τα ρεπορτάζ τους.

Η μεταφορά των πληροφοριών που τελικά αναπαράγονται κινείται σε τρία επίπεδα: από εργαζόμενους στην ευρωπαϊκή γραφειοκρατία, που παρακολουθούν τις κρίσιμες συνεδριάσεις (διερμηνείς και διοικητικοί υπάλληλοι), από τους ίδιους τους πολιτικούς συμμετέχοντες ή στενούς συνεργάτες τους και από υψηλόβαθμους υπαλλήλους της Ε.Ε.


Αυτά τα τρία επίπεδα χρησιμεύουν για να ικανοποιήσουν την «ανάγκη» για γρήγορη και αποκλειστική μετάδοση μιας «είδησης», η οποία κάνει τους δημοσιογράφους πολύ ανταγωνιστικούς στη λήψη πληροφοριών για το τι συζητείται εκεί κατά τη διάρκεια κρίσιμων συνεδριάσεων.

Για τη μετάδοση χρησιμοποιούνται κυρίως τα γραπτά μηνύματα των κινητών (SMS), ενώ για τις αναλυτικές «διαρροές» υπάρχει εδώ και μήνες μια άτυπη σύσκεψη ενημέρωσης, στην οποία συμμετέχουν ρεπόρτερ των τριών μέσων που αναφέρθηκαν νωρίτερα και άλλα, κυρίως γερμανικά και βρετανικά.

Σε αυτές τις συσκέψεις την ενημέρωση αναλαμβάνει πολύ συχνά ο ίδιος υπάλληλος του γραφείου Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γερμανικής καταγωγής, που «ξεχνά» τους «ευρωπαϊκούς» τρόπους συμπεριφοράς, αλλά και τον ουδέτερο ρόλο που οφείλει να διαδραματίζει.

Η χαρακτηριστικότερη περίπτωση όπου δούλεψε αποτελεσματικά ο συγκεκριμένος μηχανισμός ήταν στη Ρίγα, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup. Την Πέμπτη 23 Απριλίου ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών συμμετείχε σε δείπνο με τους συναδέλφους του στην πρωτεύουσα της Λετονίας, εν είδει προεργασίας των όσων θα συζητηθούν την επόμενη ημέρα. Ολα έμοιαζαν να κυλούν ως συνήθως. Η 24η Απριλίου, ωστόσο, ήταν η ημέρα κατά την οποία «ξεδιπλώθηκε» η άκρως επιθετική ρητορική ενάντια στον Ελληνα υπουργό Οικονομικών.

Ο εξωγήινος


Ο ανώτερος υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λίγα λεπτά μετά τη λήξη του Eurogroup, κάλεσε οκτώ δημοσιογράφους για την «καθιερωμένη» άτυπη ενημέρωση. «Ηταν εξαιρετικά επιθετική απέναντι στην ελληνική αποστολή», λέει δημοσιογράφος με έδρα τις Βρυξέλλες, που μίλησε στην «Εφ.Συν.», αλλά προτιμά να κρατήσει την ανωνυμία του. Σημείωσε δε πως «όταν ρωτήσαμε τι υποστήριξε ο Βαρουφάκης στη συνεδρίαση, ο υπάλληλος είπε «ο άνθρωπος είναι σε άλλον κόσμο» κι έκανε υποτιμητικές χειρονομίες. Δεν έχουμε συνηθίσει κάτι τέτοιο από υπαλλήλους της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας, ούτε από τον συγκεκριμένο».

Πανομοιότυπη «ενημέρωση» επαναλήφθηκε και από ακόμα δύο υπαλλήλους, έναν του Eurogroup και έναν από διπλωματική αποστολή χώρας του ευρωπαϊκού Νότου. «Ηταν το ίδιο επιθετικοί, προσπαθώντας να παρουσιάσουν τον Βαρουφάκη ως έναν ‘‘εξωγήινο’’», μας λέει ο δημοσιογράφος, που παρέστη στις συζητήσεις. Και προσθέτει ότι «όταν μπήκαμε στην ουσία των θεμάτων για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, οι ‘‘πηγές’’ δεν ήθελαν να πουν τίποτα περισσότερο. Μόνο κατηγορούσαν τον Βαρουφάκη». Επειτα ακολούθησαν σκληρές δηλώσεις από υπουργούς που συμμερίζονται την οπτική της γερμανικής κυβέρνησης.

Οι συγκεκριμένες πληροφορίες αναρτήθηκαν στα τρία μεγάλα μέσα ενημέρωσης που αναφέραμε παραπάνω, μεταφέροντας ένα άκρως «πολεμικό» κλίμα, σπάζοντας τον κανόνα που επιβάλλει την τήρηση αποστάσεων από σκληρές εκφράσεις. Η ελληνική αποστολή αποφάσισε κατόπιν να μη συμμετάσχει ο Γιάνης Βαρουφάκης στο βραδινό δείπνο, δείχνοντας την ενόχλησή του για τον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζονται οι συνάδελφοί του τον ίδιο και την Ελλάδα.

Η επιθετικότητα, ωστόσο, από υπουργούς, αξιωματούχους και μέσα ενημέρωσης δεν κόπασε. Αντιθέτως, το Reuters παρουσίασε τον Γιάνη Βαρουφάκη ως «απομονωμένο», δεν ζήτησε την οπτική της ελληνικής πλευράς, γιατί δεν παραβρέθηκε στο δείπνο, ενώ σχολίασε μέχρι και το γεγονός ότι είναι ο μοναδικός υπουργός που δεν φοράει... γραβάτα. Το «σύνθημα», μάλιστα, για την νέα επιχείρηση αποδόμησης δόθηκε με ένα SMS από Γερμανό αξιωματούχο σε ρεπόρτερ ενός από τα τρία προαναφερόμενα μέσα. Ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος κάλεσε μάλιστα πηγές του στην Αθήνα για να τους προειδοποιήσει...

Το τείχος


Η ελληνική κυβέρνηση, βλέποντας το αδιαπέραστο επικοινωνιακό τείχος που υψώνεται γύρω της, επιχείρησε να του προκαλέσει «ρήγματα» κατά τη διάρκεια των απανωτών συνεδριάσεων του Eurogroup τον περασμένο Φεβρουάριο. «Το γεγονός ότι διέρρευσε από την ελληνική αποστολή το προσχέδιο απόφασης του Γερούν Ντάισελμπλουμ, που ανέτρεπε όλες τις συζητήσεις εξόργισε ουκ ολίγους στις Βρυξέλλες» μας λέει ο δημοσιογράφος. «Τότε άρχισε ο πόλεμος και οι απανωτές διαρροές των ελληνικών θέσεων στον Peter Spiegel των “Financial Times”», συμπληρώνει.

Το ερώτημα, πάντως, που θέτει ο δημοσιογράφος στις Βρυξέλλες είναι χαρακτηριστικό: «Θα αντέξει ο Βαρουφάκης την πίεση;». «Τουλάχιστον ο Τσίπρας τον εμπιστεύεται ακόμα», απαντάμε εμείς. «Τότε πες τους εκεί στην Αθήνα, στην κυβέρνηση και τον κόσμο, να περιμένουν ακόμα περισσότερα τρομοκρατικά σενάρια» ανταπαντά

Λίστα υβριστών ΒαρουφάκηΜέχρι στιγμής τον βρίζουν ταυτόχρονα (σε σημείο εμμονής):

 1. Σόιμπλε
 2. Μέρκελ
 3. Ντάισενμπλουμ
 4. Γιούνκερ
 5. Ραχόι
 6. Σαμαράς
 7. Βούλτεψη
 8. Άδωνις 
 9. Ντόρα
 10. Κυριάκος
 11. Βενιζέλος
 12. Χρυσαυγίτες
 13. Ποτάμι
 14. ΚΚΕ
 15. Mega
 16. ΑΝΤ-1
 17. Σκάι
 18. Reuters
 19. Financial Times
 20. Σύσσωμος ο γερμανικός τύπος

...
και άλλα φιντάνια της εγχώριας και διεθνούς πολιτικο-δημοσιογραφικο-επιχειρηματικής σκηνής
που -όπως ξέρουμε καλά- θέλουν το καλό μας!

Ω, ναι!
Όλα αυτά αποδεικνύουν πως ο Βαρουφάκης είναι... "πουλημένος και έχει υπογράψει"!

Η μόνη μου απορία είναι: μα σε ποιον τελοσπάντων είναι πουλημένος, αφού τον βρίζουν όλοι;
Ο μόνος που δεν τον βρίζει είναι ο Έλληνας που σιχάθηκε να βλέπει υπουργούς οικονομικών να τους αγαπάνε πολύ οι ξένοι.
Γιατί όσο πιο πολύ οι ξένοι και τα κανάλια τους αγαπούσαν, τόσο πιο πολύ εμάς μας γαμούσαν!
Τώρα ο Έλληνας αισθάνεται πως κάποιος πάει στην Ευρώπη και τον εκπροσωπεί με σθένος.
Βαρέθηκε να του λένε τα ΜΜΕ και οι Ευρωπαίοι πόσο καλοί και αξιόπιστοι είναι οι ληστές του.

Ενδεικτικά, το Reuters πριν 7 μήνες, άλλωστε, έγραφε:

"Reuters: Ο Στουρνάρας έχει κερδίσει το σεβασμό όλων"

stournaras

Όταν λέει "όλων", εννοεί φυσικά αυτών που περιλαμβάνονται στη λίστα παραπάνω.

Τώρα το Reuters βρίζει τον Βαρουφάκη.
Συγκεκριμένα, γράφει: 

Reuters: Κρύο ντους για Βαρουφάκη, απομονωμένη η Ελλάδα στην Ρίγα

Reuters: «Έκλειναν τα αυτιά τους στο Eurogroup όταν μιλούσε ο Βαρουφάκης»

ΥΓ.: Πριν λίγο είδα ειδήσεις στο Μέγκα.
Προσπαθούσε σώνει και καλά να αποδείξει πως υπάρχει πρόβλημα με τον Βαρουφάκη στην κυβέρνηση.
Τα ρεπορτάζ έλεγαν άλλα και ο παρουσιαστής έλεγε αυτό που... "έπρεπε" να ειπωθεί.
Και προφανώς οι τίτλοι ήταν εμφανώς παραπλανητικοί.
Συγκεκριμένα, ενώ η είδηση ήταν ότι συστάθηκε μια επιτροπή διαπραγμάτευσης ΥΠΟ τον Βαρουφάκη, ο παρουσιαστής είπε ως τίτλο-πρώτη είδηση ότι ο Τσίπρας... έκανε πέρα τον Βαρουφάκη!

Τόσο πολύ τους ενοχλεί;
Είναι προφανές τί γίνεται!
toixo-toixo

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ο άγνωστος πόλεμος σε βάρος της κυβέρνησης με πρωταγωνιστές ξένες μυστικές υπηρεσίες-μιντιάρχες

Ένας άγνωστος, παράλληλος πόλεμος, εξελίσσεται πίσω από αυτό που φαίνεται στα Μέσα Ενημέρωσης και στις δημόσιες δηλώσεις ως μάχη της Ελλάδος για το μεγάλο θέμα της οικονομίας. Ξένες υπηρεσίες, δείχνουν να είναι ενοχλημένες από την είσοδο της Ελλάδας σε ένα ασυνήθιστο ως σήμερα διπλωματικό παιχνίδι. Η δραστηριότητα αυτή δεν αφορά τους αγωγούς και τις διαπραγματεύσεις μόνο, αλλά την απαίτηση του Αλέξη Τσίπρα από τους υπουργούς αλλά και τις ελληνικές υπηρεσίες, να χαράξουν πολιτική «ανάκτησης και αποκατάστασης της εθνικής κυριαρχίας».
Αυτό το οποίο φαίνεται πως έχει θορυβήσει όσους είχαν συνηθίσει να έχουν εξασφαλίσει
συγκεκριμένου τύπου σχέσεις με τις ελληνικές Αρχές, είναι πληροφορίες που έχουν φτάσει στο μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με τις οποίες, αρχεία εθνικής σημασίας με πληροφορίες που αφορούν δραστηριότητες ξένων υπηρεσιών στη χώρα, έχουν εξαφανιστεί. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ομάδα η οποία λειτουργούσε μέσα ή παράλληλα με την ΕΥΠ, είχε προχωρήσει σε παράνομες ή παράτυπες δραστηριότητες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται ακόμη και παρακολουθήσεις πολιτών ή πολιτικών.
Η απόφαση να διεξαχθεί έρευνα γι αυτές τις πληροφορίες, φαίνεται πως έχει θορυβήσει τους πρωταγωνιστές οι οποίοι ενδέχεται να έχουν αφήσει ηλεκτρονικά ίχνη. Οι ξένες μυστικές υπηρεσίες φαίνεται να έχουν ενημερωθεί από την ελληνική πλευρά πως η χώρα θα διατηρήσει καλές σχέσεις με όσους διώκουν το διεθνές έγκλημα, είτε πρόκειται για τρομοκρατία είτε για οικονομικό έγκλημα, αλλά η κόκκινη γραμμή είναι η διαφύλαξη του εθνικού χώρου. Τις τελευταίες δέκα ημέρες, δημοσιεύματα εμφανίζουν τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες να προσανατολίζονται στην «εσωτερική παρακολούθηση» πράγμα το οποίο δεν ισχύει και σύμφωνα με παράγοντες της κυβέρνησης είναι μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως έχει εντοπιστεί σχέδιο να χρησιμοποιηθεί ο ελληνικός Τύπος, ο οποίος ήδη είναι δυσαρεστημένος από τις πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης, ως πολιορκητικός κριός και παράγοντας φθοράς. Με τον ίδιο τρόπο που το ελληνικό μιντιακό σύστημα εμφανίζει συνεχώς αδιέξοδα στη διαπραγμάτευση, θα εμφανίσει φθορά σε θέματα ασφάλειας ,αίσθημα ανασφάλειας και ενοχοποίηση μελών της κυβέρνησης .

Βασικός κορμός αυτής της τακτικής θα είναι, να αξιοποιηθούν καταστάσεις ακόμη και δικογραφίες που αφορούν εγκλήματα, και πάνω σε αυτές να δημιουργηθεί ένα ψευδές οικοδόμημα. Πρώην πρωταγωνιστές της «ομάδας αλήθειας» της ΝΔ αλλά και μιντιάρχες, θεωρούν πως μπορούν να δημιουργήσουν πολλές ιστορίες τύπου «Κατρούγκαλου», για να δημιουργήσουν σύγχυση και την αίσθηση πως «όλοι ίδιοι είναι». Αυτή τη φορά όμως το παιχνίδι θα είναι πολύ πιο σοβαρό και με ξένη βοήθεια.

Ένα σενάριο το οποίο σύμφωνα με ισχυρό παράγοντα της κυβέρνησης έχει δρομολογηθεί, είναι να υπάρξουν δημοσιεύματα τα οποία περιγράφουν αληθινά περιστατικά που αφορούν εγκλήματα αλλά εμπλέκουν και μη σχετιζόμενους. Στη συνέχεια κάποιος εισαγγελέας, θα εμφανιστεί πρόθυμος να διατάξει έρευνα με βάση τα δημοσιεύματα. Έτσι οι μιντιάρχες θα έχουν το δικαίωμα να παράγουν δημοσιεύματα που θα περιέχουν ονόματα, που οι ίδιοι ενέπλεξαν, σαν να ήταν πραγματικά εμπλεκόμενοι.

Το σχέδιο αυτό φαίνεται πως έχει αποκαλύψει σε κυβερνητικό αξιωματούχο ένας από τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης, υποδεικνύοντας μάλιστα και το όνομα του εισαγγελέα ο οποίος θα φροντίσει να συμπεριλάβει τα ονόματα των μη σχετιζόμενων στην έρευνα για να προσδώσει αξιοπιστία. Αναμένουμε να δούμε αν ο πόλεμος αυτός θα καταλήξει σε μία ακόμη «επιχείρηση μονταζιέρα», ή θα αποκαλύψει μια βρώμικη δραστηριότητα υπηρεσιών τα τελευταία χρόνια.

Δευτέρα, 27 Απριλίου 2015

Απέναντι στη φαιά προπαγάνδα

Ήταν ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης στην αρχή, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στη συνέχεια που, από του βήματος της Βουλής, κάλεσαν (και προκάλεσαν) τα κόμματα να...
πουν τι προτείνουν. Σε τι ακριβώς, κατά τη γνώμη τους, θα πρέπει να κάνει πίσω η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να κλείσει η συμφωνία. Και να εξασφαλιστεί η ρευστότητα.

Να συναινέσει στις ομαδικές απολύσεις και γενικώς στην περαιτέρω αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων και των αντίστοιχων δικαιωμάτων; Να προσυπογράψει την παραπέρα μείωση των συντάξεων, διά των κύριων, των επικουρικών ή και του εφάπαξ; Να δεχτεί την αύξηση του ΦΠΑ σε νησιά ή δεν ξέρω 'γω πού αλλού; Να επανέλθει στη λογική των ιδιωτικοποιήσεων, δίχως συνέργειες, δίχως τίποτα; Στο καθαρό και ξάστερο ξεπούλημα των πάντων δηλαδή;

Γιατί, απ' ό,τι λέει το ρεπορτάζ, πάνω - κάτω αυτά ζητούν οι εταίροι και δανειστές. Ζητούν από τον Αλέξη Τσίπρα να υπογράψει όλα όσα περιέχονταν στο mail Χαρδούβελη, εκείνα που ήταν έτοιμοι να υπογράψουν ο Σαμαράς κι ο Βενιζέλος. Λες και δεν έγιναν εκλογές σ' αυτή τη χώρα. Λες και σ' αυτές τις εκλογές δεν καταδικάστηκαν ακριβώς αυτά. Αυτά επί των οποίων ζητείται σήμερα από τον Τσίπρα να συναινέσει.

Ε, λοιπόν, δεν απάντησαν το παραμικρό στον Βούτση και στον Παππά τα κόμματα. Δεν τόλμησαν να ονοματίσουν τις υποχωρήσεις που προκρίνουν και προτείνουν. Περιορίζονται να ζητούν επιμόνως την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, το κλείσιμο της συμφωνίας. Λες και το ένα δεν προϋποθέτει το άλλο. Λες και το ένα δεν συνεπάγεται το άλλο.

Α, ναι, μονάχα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Άδωνις Γεωργιάδης «ανακάλυψαν» μονομερείς ενέργειες στις κυβερνητικές επιλογές. Εκεί που ούτε οι «θεσμοί» διανοήθηκαν να παρέμβουν. Αλλά έτσι, φαίνεται, αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους οι... αξιωματικώς αντιπολιτευόμενοι. Να «καρφώνουν» την κυβέρνηση της χώρας τους στους δανειστές...

avgi.gr

Ικεύοντας... Δόλωμα!

Tου ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*

Μπουρδέλο η Βουλή την Παρασκευή! Μπουρδέλο και η Ευρωομάδα, τοΓιούρογκρουπ! Άσχετο διακοσμητικό στοιχείο το κοινοβούλιο. Τίποτα δεν μπορεί να αποφασίσει πλέον, αν προηγουμένως δεν το έχουν εγκρίνει οι ευρωπαίοι επικυρίαρχοι, με επικεφαλής φυσικά το Δ΄ Ράιχ της Γερμανίας.Συμμορία εκβιαστών δανειστών και η Ευρωομάδα, με μοναδικό μέλημα πώς θα εξοντώσουν μέσω της λιτότητας τον ελληνικό πληθυσμό, θα τονφτωχύνουν για να έρθουν οι «Ούννοι» της Γερμανίας και των άλλων να του αρπάξουν τα σπίτια, τα οικόπεδα, τα χωράφια και ό,τι έχει και δεν έχει.Βάρβαροι άρπαγες είναι οι Ευρωπαίοι, τίποτα λιγότερο.

Το μάτι γουρλωμένο είχε ο κάποτε υπουργός και τώρα... βουλευτής εν αποδρομή Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος επιτέθηκε φραστικά μαινόμενος κατά του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μη ξέροντας φυσικά τι έλεγε. Ωραία τον συγύρισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος του είπε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Υπάρχει ένα κόκκινο νήμα που διαπερνά τα όσα λέει ο Ανδρέας Λοβέρδος: Η Πέμπτη Φάλαγγα! Υπάρχει μια Πέμπτη Φάλαγγα, η οποία δεν θέλει να ακούσει την παραμικρή κριτική προς το ευρωπαϊκό κατεστημένο. Λειτουργεί ως υπαλληλία των πιστωτών. Υπάρχει μια Πέμπτη Φάλαγγα ολιγαρχών, διαπλεκόμενων μίντια και πολιτικών υπαλλήλων, η οποία αν ακούσει κάτι να λέγεται για "γερμανική Ευρώπη", θεωρεί ότι είναι βολή κατά της... χώρας!» υπογράμμισε ο υπουργός Λαφαζάνης προς τον βουλευτή Λοβέρδο. «Απάντησε αυτός ο οποίος υπερασπίζεται τη ρήξη!» είπε ο Λοβέρδος, νομίζοντας ο καημένος ότι... μειώνει (!) τον Π. Λαφαζάνη, αποκαλώντας τον οπαδό της ρήξης με τους τοκογλύφους του Δ΄ Ράιχ και της ΕΕ. Απολαυστικός ήταν ο Λαφαζάνης στην ανταπάντησή του προς τον Λοβέρδο: «Έχουμε ένα παραλήρημα ενοχής» είπε και πρόσθεσε: «Στο πρόσωπό του βλέπουμε την Ελλάδα των Μνημονίων. Την Ελλάδα, την οποία αυτή έφεραν σε αυτά τα χάλια!»Εννοείται, φυσικά, ότι οι Γερμαναράδες ηγούνται κάθε επίθεσης εναντίον της χώρας μας. Αυτή τη φορά ήταν ο γερμανός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της Ευρωδεξιάς, ονόματι Μάνφρεντ Βέμπερ, που αποτέλεσε την πέτρα του σκανδάλου. Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Ντερ Στάνταρντ, όταν ρωτήθηκε από το δημοσιογράφο σχετικά με το γεγονός ότι πολλοί στην Ευρωζώνη θεωρούν πως με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι καλύτερα να διώξουν την Ελλάδα από το ευρώ, συναίνεσε: Είναι σωστό ότι πολλοί θεωρούν σήμερα το Grexit ρεαλιστική επιλογή, ήταν η «στημένη»ερώτηση στον Βέμπερ. «Θα έλεγα ότι αυτή η εκτίμηση δυστυχώς είναι ορθή. Σήμερα υπάρχουν περισσότερες σοβαρές συζητήσεις για μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη» είπε ο δεξιός Γερμανός και συμπλήρωσε: «Σήμερα αυτό που ισχύει είναι ότι ολόκληρη η Ευρωζώνη έχει στραφεί κατά της Ελλάδας. Δεν είναι η Γερμανία απομονωμένη. Η Ελλάδα είναι απομονωμένη»! Δεν παρέλειψε φυσικά, όπως κάνουν συχνά οι Γερμανοί όταν αναφέρονται στην κυβέρνηση Τσίπρα, να επικρίνει τον πρωθυπουργό που πήρε στην κυβέρνηση τους ΑΝΕΛ. Ευνόητο είναι ότι το Βερολίνο θα προτιμούσε να έχει ο Τσίπρας προσλάβει για κυβερνητικούς εταίρους τους σύγχρονους «γερμανοτσολιάδες» τουΠοταμιού. Η ΝΔ, όπως αναμενόταν φυσικά, τάχθηκε αναφανδόν υπέρ του Βέμπερ. «Η αλήθεια που θα πρέπει να τους απασχολεί (σ.σ. εννοεί την κυβέρνηση Τσίπρα) είναι ότι οι δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων από όλο το πολιτικό φάσμα της ΕΕ δείχνουν το πολύ κακό για την Ελλάδα κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη – [οι δηλώσεις] και του κ. Σουλτς και του Βέμπερ και του Μοσκοβισί και του Ντάισελμπλουμ» διακήρυξε ο εκπρόσωπος της ΝΔ. Μόνο που ξέχασε να πει ότι τα κόμματα του Σουλτς και του Βέμπερ συγκυβερνούν στη Γερμανία, επαναλαμβάνοντας την τόσο «πετυχημένη» συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, την οποία έδιωξε κλοτσηδόν ο ελληνικός λαός από την εξουσία!

Οι ανελέητοι ευρωπαίοι δανειστές, τώρα που έχουν πάρει τον αέρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με ευθύνη πρώτα απ' όλα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρόκειται πλέον να δώσουν ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα, αν ο Αλέξης Τσίπρας δεν υποταχθεί πλήρως στις απαιτήσεις τους, πράγμα που αν κάνει θα μεθοδεύσουν στη συνέχεια τη σύντομη ανατροπή του οι Γερμανοί, αφού πρώτα θα τον έχουν καταξεφτιλίσει σε όλη την Ευρώπη! Η «πολιτική εκτέλεση» του Τσίπρα εν μέσω καταισχύνης θέλει το Βερολίνο να λειτουργήσει παραδειγματικά για όλη τη Γηραιά Ήπειρο, ώστε να μην τολμάει κανένας πολιτικός ηγέτης χώρας του ευρώ να παρουσιάζει ένα αστικό πρόγραμμα διαφοροποιημένο έστω και κατ' ελάχιστο από τη γερμανική γραμμή. Ακόμη κι αν πρόκειται για το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του Αλέξη Τσίπρα, όπου δεν του έχουν επιτρέψει οι Γερμανοί να υλοποιήσει καμιά από τις φιλολαϊκές υποσχέσεις του, η καγκελαρία είναι άτεγκτη. Δεν επιτρέπει καμιά παρέκκλιση από την πολιτική της λιτότητας που έχει χαράξει ο Σόιμπλε, ως εκπρόσωπος του γερμανικού κεφαλαίου. Τα ίδια συμφέροντα άλλωστε έχουν και οι κορυφαίοι όμιλοι του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, οι οποίοι αφενός μεταφέρουν ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα της δραστηριότητάς τους εκτός Ευρώπης και αφετέρου θα ήταν πανευτυχείς, αν πλήρωναν τους εργαζόμενους που τους έχουν απομείνει στην Ευρώπη με μισθούς... Βιετνάμ, Ινδίας ή Κίνας!

«Νέου τύπου πραξικόπημα, όχι με τανκς όπως το 1967 αλλά μέσω των τραπεζών» χαρακτήρισε –πολύ σωστά– τις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους δανειστές. Οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ πολλά σωστά λένε, αλλά δυστυχώς τίποτα από όσα λένε δεν το κάνουν πράξη, όταν πρόκειται για φιλολαϊκό μέτρο...

*Πηγή: Δημοσιεύθηκε στο ''ΠΡΙΝ'' την Κυριακή 26 Απριλίου

Που θ' έρχεσαι; απ' τη Βαβυλώνα

Του ΆΡΗ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ*
«Επιχείρηση ομοιοπαθητική» θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος τις αποφάσεις που έλαβε το έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό. Οι ένοπλες δυνάμεις που ευθύνονται για τη δημιουργία των προσφυγικών ροών καλούνται τώρα να τις αντιμετωπίσουν. Πίσω από τις κορόνες περί τριπλασιασμού των κονδυλίων για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών κρύβεται η ενίσχυση της Ευρώπης-φρούριο αλλά και η σταδιακή αντικατάσταση των επιχειρήσεων διάσωσης με συγκαλυμμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις, που υποτίθεται ότι θα στρέφονται εναντίον των λαθρεμπόρων. Ήταν όμως αυτές ακριβώς οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των τελευταίων χρόνων που ευθύνονται για τη γιγάντωση των προσφυγικών ρών.
Αρκεί να διαβάσει κανείς την πρόσφατη έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με τίτλο «Τάσεις Ασύλου για το 2014», για να διαπιστώσει ότι σχεδόν όλες οι χώρες από τις οποίεςαναχωρούν οι μεγαλύτερες ομάδες προσφύγων έχουν δεχτεί πρόσφατα την άμεση ή έμμεσηστρατιωτική παρέμβαση των ΗΠΑ ή κάποιας ευρωπαϊκής χώρας. Για τις τρεις πρώτες στη λίστα (Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν) δεν χρειάζεται καν να επιχειρηματολογήσει κάποιος: το Ιράκ και τοΑφγανιστάν ισοπεδώθηκαν από την αμερικανική εισβολή, ενώ στην περίπτωση της Συρίας είναι γνωστό ότι οι μυστικές υπηρεσίες χωρών-μελών του ΝΑΤΟ εξόπλιζαν ακραίους ισλαμιστές ρίχνοντας λάδι στη φωτιά του εμφυλίου. Τι γίνεται όμως με τις υπόλοιπες χώρες, που φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις της έκθεσης, όπως την Ερυθραία ή το Μάλι και τη Νιγηρία; Μια σύντομη αναφορά στην πρόσφατη ιστορία τους αρκεί για να εντοπιστεί αμέσως ο ηθικός αυτουργός της καταστροφής.
ΜΑΛΙ
Ο πρόσφατος εμφύλιος στο Μάλι είναι παράπλευρη απώλεια της ΝΑΤΟϊκής επιδρομής στη Λιβύη. Συγκεκριμένα οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές –οι αντάρτες Τουαρέγκ και ομάδες ακραίων ισλαμιστών- εξοπλίστηκαν πολεμώντας ως μισθοφόροι στο πλευρό του Καντάφι και των ΗΠΑ αντίστοιχα.
Οι συγκρούσεις έδωσαν το πρόσχημα στο Παρίσι να στείλει και πάλι στρατιωτικές δυνάμεις σε μια περιοχή (που περιλαμβάνει τον γειτονικό Νίγηρα) όπου βρίσκονται τα πέμπτα μεγαλύτερα κοιτάσματα ουρανίου στον κόσμο – από τα οποία εξαρτάται η βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας της Ευρώπης.
ΝΙΓΗΡΙΑ
Τουλάχιστον 1,7 εκατομμύριο άνθρωποι πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στα βόρεια της χώρας μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και της ισλαμικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, η οποία ενισχύεται από την Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μπαγκρέμπ (AQIM). Η τελευταία είδε τις δυνάμεις και τις πηγές χρηματοδότησής της να αυξάνονται κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στη Λιβύη, όταν οι ΗΠΑ εξόπλιζαν ομάδες ακραίων ισλαμιστών από αρκετές χώρες της Αφρικής.
Η αποσταθεροποίηση στον Βορρά οδήγησε στην εκλογική ανατροπή του προέδρου Γκούντλαγκ Τζόναθαν και την επικράτηση του Μουχαμάντου Μπουχάρι. Πρόκειται για τον πρώην δικτάτορα της Νιγηρίας ο οποίος κατέλαβε την εξουσία το 1984 – λίγα χρόνια αφού αποφοίτησε από την ακαδημία πολέμου των ΗΠΑ.
ΕΡΥΘΡΑΙΑ
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ο αριθμός των προσφύγων από την Ερυθραία σχεδόν τριπλασιάστηκε τους πρώτους δέκα μήνες του 2014 – σήμερα αποτελούν το δεύτερο μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα που φτάνει στην Ιταλία μετά τους Σύρους. Οι περισσότεροι επιχειρούν να διαφύγουν από το απολυταρχικό καθεστώς του προέδρου Ησαϊα Αφβέρκι, που συχνά χρησιμοποιεί ακόμη και ανήλικα παιδιά σε συνθήκες σκλαβιάς στα ορυχεία όλης της χώρας. Πάλαι ποτέ αγαπημένο παιδί της Ουάσινγκτον, όταν ακόμη πολεμούσε για την ανεξαρτησία της Ερυθραίας από τη φιλοσοβιετική Αιθιοπία, ο Αφβέρκι συνέχισε να απολαμβάνει την ανοχή των ΗΠΑ για μεγάλο τμήμα της δεκαετίας του ’90.
ΣΟΜΑΛΙΑ
Αν και δεν περιλαμβάνεται πλέον στην πρώτη πεντάδα των χωρών με τους περισσότερες πρόσφυγεςπου αιτούνται άσυλο στην Ευρώπη, η Σομαλία αποτελεί εδώ και δεκαετίες πηγή αστάθειας για αρκετές γειτονικές της χώρες. Η αποτυχημένη αμερικανική επέμβαση στις αρχές της δεκαετίας του ’90άφησε τη χώρα χωρίς κεντρική εξουσία για σχεδόν δύο δεκαετίες, ενώ οι ΗΠΑ συνέχισαν να στηρίζουν συγκεκριμένους οπλαρχηγούς. Όταν ομάδες μετριοπαθών ισλαμιστών υποσχέθηκαν να δώσουν τέλος στην πολιτική αναρχία, οι ΗΠΑ ενορχήστρωσαν την εισβολή της γειτονικής Αιθιοπίας, που βύθισε και πάλι τη χώρα στον εμφύλιο.
ΗΠΑ και Ε.Ε. έστειλαν στην περιοχή ισχυρές ναυτικές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενοτης πειρατείας, το οποίο ξεκίνησε ως απάντηση των κατοίκων στους παράνομους αλιευτικούς στόλους ευρωπαϊκών χωρών αλλά και στην παράνομη απόρριψη τοξικών και ραδιενεργών αποβλήτων από χώρες της Δύσης.
Πηγή: ''Eφημερίδα των Συνακτών''

Κυριακή, 26 Απριλίου 2015

Ανάπτυξη και ανεξάρτητη στρατηγική η μόνη λύση

Η Γερμανία περιορίζει όλες τις πρακτικές επιλογές της Ελλάδας... Πρέπει λέει, να προσαρμοστούμε εν λευκώ στις απαιτήσεις των δανειστών και από το βαθμό της προσαρμογής αυτής θα κρίνουν, αν θα παραμείνουμε στο ευρώ ή όχι. Και για να το επιβάλλουν στέλνουν το εξής μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση… ή αυτά που λέμε εμείς ή αλλιώς το χάος!!!

Εν τω μεταξύ με τις πολιτικές τους εδώ και χρόνια έχουν «στεγνώσει» την αγορά και τις τσέπες των ελληνικών μικρομεσαίων νοικοκυριών. Ούτε αγοράζει κανείς, ούτε πουλάει… οι περισσότερες επιχειρήσεις προσπαθούν να παραμείνουν ζωντανές ενώ άλλες κρύβονται πίσω από την κατάσταση κι αρπάζουν την ευκαιρία για να βγάλουν όσα περισσότερα μπορούν.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η αναμονή δημιουργεί ζημιά στην πιάτσα και δυστυχώς η επανεκκίνηση της φαντάζει δύσκολη ακόμη!

Και σαν να μη φθάνει μόνο αυτό έχεις και τους εταίρους να σου λένε ότι τους εκνευρίζουμε κιόλας (βλ. Σουλτς)… γιατί δεν ακολουθούμε πειθήνια τις εντολές τους… οι οποίες μας εξαθλίωσαν τα προηγούμενα χρόνια όσο δεν πάει… με τους λανθασμένους σχεδιασμούς τους η ανεργία και οι αυτοκτονίες χτύπησαν «κόκκινο» την ώρα που η ανάπτυξη πέταγε μακριά…

Ευτυχώς που οι Έλληνες παραμένουν ακόμη ψύχραιμοι και επιμένουν στην διαπραγμάτευση, η οποία μεν διεξάγεται από μειονεκτική θέση αλλά έχει μοναδικό σκοπό την ανοικοδόμηση της χώρας, με μια ανεξάρτητη στρατηγική, βασισμένη στην ανάπτυξη και στη δύναμη του λαού.
Το Ποντίκι

Όταν οι Έλληνες έφτασαν πρόσφυγες στη Συρία – μια συγκλονιστική φωτογραφία

Δεν ήταν μόνο μοίρα των Σύρων να γίνονται πρόσφυγες στην Ελλάδα.
Όταν οι Έλληνες έφτασαν πρόσφυγες στη Συρία – μια συγκλονιστική φωτογραφία

Και οι Έλληνες έφτασαν κάποτε κυνηγημένοι στη Συρία, ζητώντας προστασία.

Σε αυτή την σπανια φωτογραφία από το Βιβλιοθήκη του Κογκρέσσου που η LifO αναδημοσιεύει, Έλληνες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, καταφεύγουν στο Χαλέπι, κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923, μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης.  

Τότε, 17.000 εξαθλιωμένοι Έλληνες κατέφθασαν στις μεγάλες Συριακές πόλεις για να εγκατασταθούν, πρόσκαιρα ή και μόνιμα.

Στη λεζάντα της φωτογραφίας, που προφανώς εικονίζει μια σκηνή συσσιτίου, αναγράφεται ότι οι Αμερικανοί σίτισαν 12.000 Έλληνες».   Ανάλογες σκηνές, αντεστραμμένες όμως, συμβαίνουν σήμερα στην πλατεία Συντάγματος. Η Ιστορία δοκιμάζει τον ανθρωπισμό των Ελλήνων.
www.lifo.gr

Το μέλλον μας διαγράφεται σκοτεινόν και αβέβαιο.

Ήταν κάπου εκεί στα 1929, στην Αμερική, την εποχή του Μεγάλου Κράχ.

Ήταν τότε, που μέσα σε λίγες μέρες μια υπερδύναμη γονάτισε οικονομικά.

Τα εργοστάσια ήταν εκεί, το ίδιο και οι εργάτες, οι δρόμοι, τα αγαθά, οι καταναλωτές.

Όμως έλειπε το καύσιμο, και αυτό, στην περίπτωσή μας, ήταν το ΧΡΗΜΑ.

Η FED (Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ) περιόρισε την κυκλοφορία του χρήματος κατά 1/3. Η FED για τους όποιους λόγους μπορεί να επικαλεστεί απέσυρε από την κυκλοφορία το 1/3 των χρημάτων που κυκλοφορούσαν στις ΗΠΑ.

Ήταν η εποχή που μεγαλούργησε ο σορτάκιας Irving Kahn!

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει σήμερα στην χώρα, άσχετα με τον τρόπο που ένας οικονομολόγος, ένας πολιτικός ή ένας πολίτης το επεξηγεί.

Η ECB ( Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και το ΔΝΤ, αποσύρουν σε τακτική βάση τεράστιες ποσότητες χρήματος από την Ελληνική Επικράτεια και θα συνεχίζουν να το κάνουν (σύμφωνα με όσα έχουμε υπογράψει) για τα επόμενα 40 χρόνια.

Και αυτή η απόσυρση χρήματος δεν ξεκίνησε το ’09 όπως πολλοί θέλουμε να πιστεύουμε. Το ’09 μπήκε απλά πωλητήριο στην χώρα. Η απόσυρση είχε αρχίσει όταν το χρηματιστήριο «έβλεπε» τις 6000 μονάδες όπως ο Σεργκέι Μπούμπκα τα 4 μέτρα ή όταν από την μια μέρα στην άλλη το σέλινο τριπλασίασε την τιμή του.

Ναι ο γράφων είναι παλιός. Έζησε σε μια εποχή που αδυνατούσε να καταλάβει γιατί ο Γερμανός αγόραζε το καρπούζι σε φέτες.

Έτσι λοιπόν ο καθημερινός πολίτης θεωρεί ότι αυτή η ποσότητα χρήματος είναι χρέος και πρέπει να πληρωθεί, ο πολιτικός μιλά για διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και ο οικονομολόγος θα αναφέρει όλα όσα διδάχθηκε στην Εσπερία.

Όμως μονεταριστές όπως ο Μίλτον Φρίντμαν ή και ακόμα-ακόμα ο πρώην Πρόεδρος της FED, Ben Bernanke, θεωρούν ως αιτία του Μεγάλου Κραχ στις ΗΠΑ, όχι τους τεμπέληδες εργάτες, ούτε τους διεφθαρμένους πολιτικούς αλλά την FED, την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ.

Στην Ελλάδα μας επέτρεψαν να πιστεύουμε, ότι φταίει ο τυροπιτάς και ο Άκης ή ότι ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητές μας.

Έτσι λοιπόν η Ελληνική Κυβέρνηση, η όποια Ελληνική Κυβέρνηση θεωρεί ότι ανταλλάσσοντας περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου και τον ιδρώτα των πολιτών της, με χαρτάκια τυπωμένα στο Εξωτερικό, θα φέρει τη ανάπτυξη στον τόπο.

Το Μέλλον μας Διαγράφεται Σκοτεινόν και Αβέβαιο.

toufekiastoskotadi

Nonews-NEWS: "Handelsblatt": Η Ευρώπη δεν αντέχει το Grexit...

Nonews-NEWS: "Handelsblatt": Η Ευρώπη δεν αντέχει το Grexit...: Άρθρο γνώμης που φέρει τις υπογραφές των Simone Peter und Reinhard Bütikofer φιλοξενεί η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt στην ηλεκτρονικ...

Αυτό είναι το «ανέντιμο Plan B» των πιστωτών

Μ’ ένα «ανέντιμο Plan B», όπως θα έλεγε ίσως κι ο «τυχοδιώκτης» Γιάνης Βαρουφάκης, οι πιστωτές σπέρνουν με νάρκες κάθε πολιτική δίοδο προς το new deal που επιδιώκει η κυβέρνηση με την Ευρώπη.
Το εν λόγω σχέδιο δεν είναι ούτε το Grexit, ούτε το...
Graccident με το οποίο απείλησε ευθέως στο χθεσινό Eurogroup ο - γνωστός «λαγός» του Σόιμπλε - υπουργός Οικονομικών της Σλοβενίας, προκαλώντας τον Γιάνη Βαρουφάκη να μιλήσει για «ανέντιμα» και «αντιευρωπαϊκά» σενάρια. Δεν είναι επίσης ούτε τα προειδοποιητικά πυρά περί capitals controls, ούτε η πλήρης πιστωτική ασφυξία την οποία υπαινίχθηκε επίσης χθες ο Μάριο Ντράγκι.

Το «ανέντιμο Plan B» του σκληρού κλαμπ των πιστωτών είναι απλά ο σταθερός και κλιμακούμενος τορπιλισμός κάθε δυνατότητας για έναν πραγματικά «έντιμο συμβιβασμό».

Με το Grexit να έχει αποκλειστεί οριστικά και αμετάκλητα στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο από τον άξονα Μέρκελ - Γιούνκερ, η «φράξια των γερακιών» πυροβολεί κατά ριπάς το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης Τσίπρα. Με στόχο να την σύρει, την ύστατη ώρα, σε συμφωνία άτακτου συμβιβασμού, τραυματισμένη και βαριά εκτεθειμένη απέναντι στους ίδιους τους ψηφοφόρους της.

«Οι πιέσεις κατά της χώρας είναι αναμενόμενο ότι θα ενταθούν όσο πλησιάζει η ώρα της συμφωνίας», σημείωναν πηγές του Μαξίμου μετά το χθεσινό... πολεμοχαρές Eurogroup, ενώ για «τακτικές υπονόμευσης μέχρι την τελευταία στιγμή» μίλησε και ο υπουργός Οικονομικών.

Τις εν λόγω τακτικές επιβεβαιώνουν και παράγοντες που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις τονίζοντας ότι «είναι αστεία τα επιχειρήματα περί ανύπαρκτης μεταρρυθμιστικής λίστας» και πως «η δουλειά που ήδη έχει γίνει στο Brussels Group είναι βαθιά και απολύτως τεκμηριωμένη». Ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης, άλλωστε, άφησε χθες από τη Ρίγα ευθείες αιχμές ακόμη και για τον ρόλο του επικεφαλής του EuroWorkingGroup Τόμας Βίζερ, ενώ κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για «επιχείρηση αποδόμησης κάθε προόδου σε μεσαίο πολιτικό και τεχνοκρατικό επίπεδο».

Σ' αυτή την «επιχείρηση» εντάσσουν οι ίδιες πηγές και την - ευρωπαϊκή και εγχώρια - στοχοποίηση του υπουργού Οικονομικών. «Ο Βαρουφάκης», τόνιζε κυβερνητικό στέλεχος, «δεν πάει στην Ευρώπη για να κομίσει τις προσωπικές του απόψεις. Δεν είναι δική του απόφαση ότι δεν κόβουμε τις συντάξεις. Ο Βαρουφάκης μεταφέρει τις κεντρικές κυβερνητικές θέσεις. Και τον χτυπούν για να χτυπήσουν την κυβέρνηση και να εγκλωβίσουν τον Τσίπρα».

Παρά τις πολεμικές ιαχές στην Ευρώπη, πάντως και το κλίμα... Αρμαγεδδώνα στα συστημικά media, το Μαξίμου αντιμετωπίζει την κατάσταση με ψυχραιμία και «ρεαλιστική αισιοδοξία». Κύκλοι του Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου επέμεναν χθες πως η συμφωνία θα κλείσει σύντομα, ενδεχομένως και πριν από τις 11 Μαίου, κι έδειχναν σταθερή εμπιστοσύνη στους πολιτικούς διαύλους που έχουν ανοίξει ανάμεσα στον πρωθυπουργό και την γερμανική καγκελαρία. Η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ, βεβαίως, επέλεξε ρόλο... παρατηρητή στη χθεσινή σύρραξη και περιορίστηκε να επαναλάβει ότι «θα κάνουμε το παν για διασφαλιστεί η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ». Το πώς ακριβώς εννοεί αυτό «το παν» θα φανεί μέσα στις επόμενες μέρες...

"Τέλειο φόντο για γύρισμα" θα σκέφτηκε ο Σταύρος

"Ποτάμι" τα κροκοδείλια δάκρυα...
"Εκδήλωση φόρο τιμής στους μετανάστες που χάθηκαν στη Μεσόγειο" διοργανώνει τη Δευτέρα στον Πειραιά το Ποτάμι.
Θα ανάψουμε κεριά. Ναι, μάλιστα. Ιδού και η...
ανακοίνωση: "Το κόμμα απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους κατοίκους και τους φορείς της πόλης, σε μια προσπάθεια να δείξει τη στοιχειώδη αλληλεγγύη αλλά και τον σεβασμό σε όλους αυτούς που έχασαν τη ζωή τους διεκδικώντας μια καλύτερη τύχη. Θα γίνουν πεντάλεπτες τοποθετήσεις από βουλευτές και στελέχη του κινήματος, καθώς και εκπροσώπους φορέων και στο τέλος θα ανάψουν κεριά και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή".
"Τέλειο φόντο για γύρισμα" θα σκέφτηκε ο Σταύρος...
Ελπίζουμε στην πεντάλεπτη τοποθέτησή του ο Νίκος Ορφανός να μας ξαναπεί πως "δεν μπορεί να εξαρτάται η εισροή προσφύγων από το πώς πηγαίνουν οι εμπόλεμες ζώνες". Και βέβαια ο πρόεδρος να επαναλάβει πως πρέπει να "δεχόμαστε νόμιμους μετανάστες ανάλογα με τις ανάγκες που έχουμε σε δουλειές... Και να φεύγουν όταν τελειώσει η δουλειά τους".

Σ.Ρ.

"Ρήσεις & Παραπολιτικά" (avgi.gr)