ΑΚΟΝΙΣΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ, ΝΑ ΣΦΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μάτια σας για να βλέπετε, τότε θα τα χρειαστείτε για να κλάψετε


Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Ευρώπη-οχυρό υπό το πρόσχημα της ανάσχεσης της τρομοκρατίας


Σε μέτρα περιορισμού των δημοκρατικών ελευθεριών προχωρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι χώρες μέλη της οποίας οχυρώνονται απέναντι στην ισλαμική τρομοκρατική απειλή μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2016 αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Αντιτρομοκρατικό Κέντρο (ECTC) της Europol, με στόχο να εντατικοποιηθούν οι έρευνες για τον εντοπισμό τζιχαντιστών.

Το νέο αυτό κέντρο της Europol θα κληθεί να απαντήσει και σε ερωτήματα γύρω από τις μετακινήσεις 5.000 μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι έφυγαν από την Ευρώπη, ταξίδεψαν στην Συρία και στο Ιράκ και επέστρεψαν στη Γηραιά Ήπειρο.

Αυτοί οι μαχητές, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, είναι πιθανόν να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικά χτυπήματα σε Ευρωπαϊκό έδαφος. Κάτι τέτοιο όχι μόνο απίθανο δεν είναι αλλά έχει ήδη συμβεί, καθώς τα τρομοκρατικά του Παρισιού οργανώθηκαν ακριβώς με αυτό τον τρόπο.

Όπως έχει γίνει γνωστό, αρκετοί από τους δράστες είχαν επιστρέψει από τη Συρία ενώ τουλάχιστον δύο από αυτούς πέρασαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανάμεσα σε πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες.

«Στο στόχαστρο της νέας υπηρεσίας θα βρίσκεται και η καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, για την οποία θα συγκεντρώνονται πολύτιμες πληροφορίες σε μια νέα βάση δεδομένων. Στους στόχους της βρίσκεται ωστόσο και το εμπόριο όπλων. Οι αστυνομικές υπηρεσίες γνωρίζουν ότι πολλοί τρομοκράτες έχουν στη διάθεσή τους όπλα, όπως πιστόλια και χειροβομβίδες, τα οποία περνούν στην Δυτική Ευρώπη μέσω Βαλκανίων» δήλωσε στο ραδιοσταθμό Deutschlandfunk ο γερμανός χριστιανοδημοκράτης βουλευτής κ. Αξελ Φος.
Η Deutsche Welle διερωτάται, όμως, τι είναι το Ευρωπαϊκό Αντιτρομοκρατικό Κέντρο. Μια αντίδραση στα τραγικά γεγονότα του Παρισιού ή μια καλοσχεδιασμένη απάντηση στο πρόβλημα της τρομοκρατίας.

Ο ευρωβουλευτής από το κόμμα του Πρασίνων κ. Γιαν Φίλιπ Άλμπρεχτ θεωρεί σε κάθε περίπτωση ότι το νέο κέντρο έχει νόημα: «Το βασικό πρόβλημα στην ΕΕ είναι ότι οι υπηρεσίες των χωρών μελών δεν ανταλλάσσουν πληροφορίες, όπως ίσως θα περίμενε κανείς. Και εδώ ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί με τη βοήθεια της Europol. Υπό αυτή την έννοια μπορούμε μόνο να επικροτήσουμε τη νέα προσπάθεια».

Το όλο εγχείρημα θα έχει όμως πιθανότητες επιτυχίας μόνο αν το αντιτρομοκρατικό κέντρο εξελιχθεί σε πραγματικό σημείο καταγραφής και ανταλλαγής πληροφοριών. Μέχρι στιγμής υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις στην ετοιμότητα των χωρών μελών να ανταλλάξουν δεδομένα στη στελέχωση αλλά και την χρηματοδότηση της νέας αστυνομικής αρχής. Μόνο εάν λυθούν αυτά τα προβλήματα, το νέο κέντρο θα συμβάλλει ουσιαστικά ώστε η Ευρώπη να καταστεί πιο ασφαλής, εκτιμά ο γερμανός βουλευτής κ. Γιάν Φίλιπ Άλμπρεχτ.

πηγή:

http://www.hitandrun.gr

 anhsyxia.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου