ΑΚΟΝΙΣΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ, ΝΑ ΣΦΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μάτια σας για να βλέπετε, τότε θα τα χρειαστείτε για να κλάψετε


Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Το Έπος της Κατσαρίδας

Τον Ιούνιο του 1987, ξέσπασε στην Ελλάδα ο Πόλεμος της Κατσαρίδας. Σύμφωνα με φιλοκυβερνητική εφημερίδα, εκατομμύρια κατσαρίδες από την Τουρκία πέρασαν ταυτόχρονα τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο ή έκαναν απόβαση στα ελληνικά νησιά από κότερα.

Το δημοσίευμα υποστήριζε πως οι κατσαρίδες είχαν σταλεί από την τουρκική κυβέρνηση και κατονόμαζε ως υπεύθυνο για την εισβολή των κατσαρίδων στην Ελλάδα τον Τούρκο πρωθυπουργό Οσμάν Τσιμπουκλού.

Ο Τσιμπουκλού αρνήθηκε τις κατηγορίες και η τουρκική πλευρά διέψευσε την είδηση, κάνοντας πολλά ειρωνικά σχόλια για τους Έλληνες δημοσιογράφους.

Η διάψευση των Τούρκων δεν καθησύχασε καθόλου τους Έλληνες. Αν και η κυβέρνηση έμοιαζε να τα έχει χαμένα και να μην ξέρει τι θέση να πάρει, όλες οι ελληνικές εφημερίδες είχαν εκτενή αφιερώματα στις τουρκάλες κατσαρίδες που εισέβαλαν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι τουρκάλες κατσαρίδες είχαν σκοπό να φτάσουν στην Αθήνα και να πλήξουν με επικίνδυνες ασθένειες –όπως ο τύφος- τους κατοίκους της πρωτεύουσας.
Οι Αθηναίοι πανικοβλήθηκαν και κλείστηκαν στα σπίτια τους-αφού, βέβαια, άδειασαν πρώτα τα ράφια των σούπερ μάρκετ μέσα σε ελάχιστες ώρες-, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που έφυγαν για τα νησιά του Ιονίου και την Δυτική Ελλάδα, όπου θεωρούσαν πως θα είναι ασφαλείς.

Μια εφημερίδα έγραψε πως μόνο οι δικές μας κατσαρίδες μπορούν να αντιμετωπίσουν τις τουρκάλες κατσαρίδες, και επικαλέστηκε την άποψη ενός άγνωστου Έλληνα επιστήμονα από τη Βοστώνη, ο οποίος υποστήριζε πως, αν οι Έλληνες ψεκάσουν για να εξολοθρεύσουν τις τουρκάλες κατσαρίδες, θα σκοτώσουν τις ελληνίδες κατσαρίδες, και μετά οι τουρκάλες –που έχουν ανοσία στα κατσαριδοκτόνα- θα κυριεύσουν όλη την Ελλάδα και θα σκορπίσουν τον όλεθρο.

Την ημέρα που οι εφημερίδες έγραψαν πως οι τουρκάλες κατσαρίδες είχαν φτάσει πια στην Αθήνα –από την ξηρά αλλά και από την θάλασσα γιατί ήταν δεινές κολυμβήτριες-, οι δρόμοι της Αθήνας ήταν πιο έρημοι και από την ημέρα που μπήκαν στην πόλη οι Γερμανοί.
Πολλές εφημερίδες ανέφεραν πως οι αθηναίες κατσαρίδες μάχονταν λυσσαλέα για να μην πέσει η Αθήνα στα χέρια των κατσαρίδων-εισβολέων.

Οι Αθηναίοι ήξεραν πως κάτω από τα πόδια τους γινόταν ένας αδυσώπητος πόλεμος τον οποίο δεν μπορούσαν να παρακολουθήσουν. Μέσα σε αποχετεύσεις, φρεάτια, υπόγεια και βόθρους, οι ηρωικές κατσαρίδες της Αθήνας έδιναν τον υπέρ πάντων αγώνα, για να σώσουν την χώρα από τις τουρκάλες κατσαρίδες.

Όταν μια εφημερίδα έγραψε πως μια ελληνίδα κατσαρίδα κατάφερε να σκοτώσει μόνη της τρεις χιλιάδες τουρκάλες κατσαρίδες σε ένα βόθρο στο Αιγάλεω, οι καμπάνες της Αθήνας χτύπησαν χαρμόσυνα και πολλοί Αθηναίοι έβαλαν ελληνικές σημαίες στα μπαλκόνια.

Οι γιαγιάδες προσεύχονταν για την ηρωική ελληνίδα κατσαρίδα που όρθωσε το ανάστημά της απέναντι στις κατσαρίδες της Τουρκίας και διατράνωσε την αγάπη των Ελλήνων για ελευθερία, αψηφώντας την κολοσσιαία υπεροπλία των αντιπάλων κατσαρίδων και σφραγίζοντας με ανεξίτηλη δόξα την Ιστορία του Έθνους μας.

Την επόμενη ημέρα, όλες οι εφημερίδες είχαν φωτογραφία της ηρωικής κατσαρίδας. Βέβαια, η κατσαρίδα ήταν διαφορετική σε κάθε εφημερίδα αλλά αυτό δεν εμπόδισε πολλούς Αθηναίους να κόβουν τις φωτογραφίες της κατσαρίδας, να τις κορνιζάρουν και να τις κρεμάνε στον τοίχο δίπλα σε ένδοξους προγόνους.

Μια εφημερίδα είχε την κατσαρίδα βαμμένη στα χρώματα της ελληνικής σημαίας, ενώ υπογράμμιζε τη σεμνότητα της ηρωικής κατσαρίδας που δεν θέλησε να πει ούτε μια λέξη για τον άθλο της.
Το Έπος της Κατσαρίδας γέμισε με περηφάνια τους Έλληνες αλλά το ενδιαφέρον τους ατόνησε όταν μια άλλη είδηση άρχισε να κάνει το γύρο της χώρας από στόμα σε στόμα: Σύμφωνα με την κουνιάδα μιας κομμώτριας που δούλευε ως νοσοκόμα σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας, γνωστή τραγουδίστρια είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο από τον εραστή της, ο οποίος της είχε σφηνώσει στον πρωκτό έναν νάνο που δεν έβγαινε με τίποτα.

Ενώ οι Έλληνες αποθέωναν τις ηρωικές κατσαρίδες της χώρας μας, ο Πέτρος Νταγλαράς είχε φροντίσει να κλείσει τα μάτια στη λαθρεμπορία χιλιάδων τόνων ναυτιλιακού πετρελαίου και τη μεταφορά μεγάλης ποσότητας κοκαΐνης με πλοίο, αποκομίζοντας εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές. Έκτοτε, ο Πέτρος δεν σκότωσε ξανά κατσαρίδα.

(Το κείμενο γράφτηκε για το τεύχος του Unfollow που θα είναι στα περίπτερα μέχρι το τέλος του μήνα. Είναι απόσπασμα από μια ιστορία που έγραφα σε συνέχειες.)
pitsirikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου