ΑΚΟΝΙΣΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ, ΝΑ ΣΦΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μάτια σας για να βλέπετε, τότε θα τα χρειαστείτε για να κλάψετε


Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Η Ευρώπη μιλάει γερμανικά

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ
Την επιδέξια διπλωματική και οικονομική πολιτική της Γερμανίας, με την οποία κατάφερε να αναδειχθεί σε ηγετική δύναμη στην Ευρώπη, ερευνά το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα. 
Το 2008, όταν ο παγκόσμιος οικονομικός πολεμος έφτασε στην Ευρώπη, η γερμανική ηγεσία συνειδητοποίησε γρήγορα ότι μπορούσε να αξιοποιήσει την οικονομική κρίση για δικό της λογαριασμό. Η ελληνική περίπτωση ήταν η κατάλληλη αφορμή. «Η γερμανική πολιτική ήταν σαφής και ξεκάθαρη από την αρχή, λέει στην εκπομπή η πρώην υπουργός  Λούκα Κατσέλη . Ήθελε να ελαχιστοποιήσει το κόστος για το γερμανικό τραπεζικό σύστημα και για τους γερμανούς φορολογούμενους  και η κυρία Μέρκελ να κερδίσει πολιτικό χρόνο ρίχνοντας τα βάρη μονομερώς στην ελληνική  πλευρά». 
Οπως και στους συμβατικούς πολέμους, η προπαγάνδα έπαιξε αποφασιστικό ρόλο. Το δάνειο που συνόδευε το ελληνικό μνημόνιο του 2010 είχε υψηλό επιτόκιο, αλλά στη γερμανική και τη διεθνή κοινή γνώμη παρουσιάστηκε ως δωρεάν βοήθεια.  Οι Έλληνες-αλλά και οι υπόλοιποι λαοί των νοτίων χωρών- κατηγορήθηκαν για τεμπέληδες, οι  χώρες τους μετονομάστηκαν σε  «Γουρούνια» (P.I.I.G.S). Μια γερμανίδα, η Σόνια Γκίζε αποφάσισε να αντιδράσει ιδρύοντας την κίνηση «Είμαστε όλοι γουρουνάκια». «Θύμωσα και αναρωτιόμουν πώς νιώθουν οι Έλληνες, αν διαβάζουν κάθε μέρα στις εφημερίδες ότι είναι 11 εκατομμύρια ψεύτες και απατεώνες, κρύβουν τα λεφτά τους και είναι όλοι πλούσιοι με πισίνες.  Ήξερα  πως δεν ήταν αλήθεια, πως ήταν ένα ηλίθιο στερεότυπο», δηλώνει στο Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα.
 Για τη Γερμανία η κρίση αποδεικνυόταν κερδοφόρα. Το Βερολίνο έφτασε να δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο. «Είναι δύσκολο να συλλάβουμε ότι, έπειτα από δύο χρόνια η Γερμανία θα επιστρέψει λιγότερα απ όσα δανείστηκε», εξηγεί ο Ερίκ Τουσέν, πρόεδρος της επιτροπής για την κατάργηση των χρεών του τρίτου κόσμου. Όμως, η Γερμανία έχει και ένα εναλλακτικό σχέδιο, σε περίπτωση που τα πράγματα στην ευρωζώνη δεν πάνε καλά. Ο Στέλιος Κούλογλου και το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα επισκέπτονται ένα κεντρικό κατάστημα στο Βερολίνο όπου οι συναλλαγές γίνονται και με… ΜΑΡΚΑ!  Για τον πρώην πρόεδρο των γερμανών βιομηχάνων Χάνς Όλαφ Χένκελ ορισμένες χώρες αξίζουν να έχουν ένα καλύτερο νόμισμα από το ευρώ. « Η Γερμανία, η Αυστρία, η Φινλανδία και η Ολλανδία να αφήσουν το ευρώ και να φτιάξουν ένα δικό τους νόμιασμα» δήλωσε στη συνέντευξη του στο Στέλιο Κούλογλου.
 Οσο για την Γαλλία, παραδοσιακή αντίπαλο της Γερμανίας για την ηγεμονία στην Ευρώπη, αυτή θα πρέπει να παραμείνει με τις χώρες του νότου, δηλώνει ο πρώην πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων, ώστε να ξαναγίνει ανταγωνιστική. «Η Ευρώπη μιλάει πλέον γερμανικά», θα αναφωνήσει κορυφαίο στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών, σε μια δήλωση που τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης προτιμούν να περάσουν στα ψιλά.
 Στο Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα μιλούν ακόμη ο διάσημος Γάλλος οικονομολόγος Ελί Κοέν, ο οικονομολόγοι   Γιώργος Δουράκης και Πάνος Παναγιώτου,ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, ο Άλαν Σίμπιλς καθηγητής  στο πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες, ο ισπανός πολιτικός αναλυτής Κάρλος Μαρτίνεθ Γκαρθία και πολλοί άλλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου