ΑΚΟΝΙΣΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ, ΝΑ ΣΦΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μάτια σας για να βλέπετε, τότε θα τα χρειαστείτε για να κλάψετε


Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Έχουν για δανειστές, δεν έχουν για μισθούς



Tα μέτρα είναι «αναπόφευκτα», οι νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις «αναγκαίες», η νέα λιτότητα «απαραίτηση» κ.ο.κ. Γιατί; Επειδή «δεν θα έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις». Πρόκειται για το γνωστό παραμύθι που ακούμε τρία χρόνια τώρα.
Λες, δηλαδή, και δεν το έχουν καταλάβει ακόμα και οι πέτρες ότι δεν είναι τα δάνεια και οι δόσεις που μέσω αυτών πληρώνονται οι (κομμένοι) μισθοί και οι (κομμένες) συντάξεις, αλλά είναι οι (κομμένοι) μισθοί και οι (κομμένες) συντάξεις που πληρώνουν τους τόκους για τα δάνεια και τις δόσεις.
Αλλά ας υποθέσουμε ότι υπάρχει έστω και ένας κόκκος αλήθειας σε αυτό που λένε. Ότι δηλαδή δεν υπάρχουν λεφτά για μισθούς και συντάξεις. Ποια είναι η αιτία;
Η αιτία είναι πως η βασική έννοια των κυβερνώντων δεν είναι το πώς και το αν θα ζήσουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι. Η βασική τους έννοια είναι να πληρώνονται στην ώρα τους οι δανειστές. Δηλαδή, οι κερδοσκόποι και οι τοκογλύφοι. Αλλά αν «πρέπει» να πληρώνεις τοκογλύφους, τότε λογικό είναι να μην φτάνουν τα λεφτά για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις.

Στη ζούλα
Αυτό, άλλωστε, το ομολογούν οι ίδιοι οι κυβερνώντες. Δεν το ομολογούν, βέβαια, τόσο φωναχτά και τόσο «λεβέντικα», όπως όταν παριστάνουν τους «σωτήρες». Το ομολογούν στα μουγγά, το ομολογούν στα κιτάπια τους και μάλιστα στα πιο επίσημα. Όπως για παράδειγμα στους προϋπολογισμούς τους.


Όποιος ρίξει μια ματιά και στον περσινό και στον φετινό προϋπολογισμό θα καταλάβει γιατί «δεν υπάρχουν λεφτά για μισθούς και συντάξεις». Γιατί τα λεφτά που υπάρχουν πάνε για τόκους και χρεολύσια.
Συγκεκριμένα, και αν πάρουμε ως βάση τον φετινό προϋπολογισμό του 2012, θα δούμε (πίνακας 3.2, σελίδα 44 του Κρατικού Προϋπολογισμού 2012) ότι οι αμοιβές προσωπικού 17,9 δισ. ευρώ, οι συντάξεις 31,2 δισ. ευρώ και οι λοιπές μεταβιβάσεις 14,1 δισ. ευρώ «δεν μπορούν να πληρωθούν» γιατί – κατά τους κυβερνώντες – πρώτα «πρέπει να πληρωθούν» (πίνακας 3.9, σελίδα 57) τα «κερατιάτικα» σε δανειστές και τοκογλύφους που ξεπερνούν τα 88 δισ. ευρώ!
Να, δηλαδή, γιατί «δεν έχουν» για μισθούς και συντάξεις. Γιατί «έχουν» για χρεολύσια, για τοκογλύφους, για μεσομακροπρόθεσμα δάνεια, για βραχυπρόθεσμα δάνεια, για ομόλογα, για δαπάνες δημόσιου χρέους, για καταπτώσεις εγγυήσεων και για κάθε λογής κερδοσκόπους

Συμβολική συμμετοχή
Στην Ελλάδα «οι εφοπλιστές δεν πληρώνουν φόρους» έγραφε προ καιρού η γερμανική εφημερίδα «Tageszeitung». Η αλήθεια είναι ότι οι εφοπλιστές στην Ελλάδα πληρώνουν φόρους, αλλά... συμβολικά. Σύμφωνα μάλιστα με παλιότερη μελέτη, οι φόροι που πληρώνουν οι εφοπλιστές στη χώρα μας είναι τρεις με τέσσερις φορές λιγότεροι ακόμα κι από τα έσοδα που έρχονται στο δημόσιο ταμείο από τα παράβολα των μεταναστών για την έκδοση προσωρινών αδειών παραμονής στη χώρα...
Την «παράδοση» του αφορολόγητου των εφοπλιστών φροντίζει να τη διατηρήσει και η κυβέρνηση «εθνικής ευθύνης» υπό τον Σαμαρά. Στο «Μεσοπρόθεσμο» που κατέθεσε η κυβέρνηση για την περίοδο 2013 - 2016 αναφέρεται ότι το 2013 οι εφοπλιστές θα καταβάλουν σε φόρους το... αστρονομικό ποσό των 80 εκατομμυρίων ευρώ. Να σημειώσουμε πως όταν μιλάμε για Έλληνες εφοπλιστές αναφερόμαστε στον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο σε όλο τον κόσμο, με περισσότερα από 3.000 πλοία, χωρητικότητας πάνω από 200 εκατομμύρια τόνους. Μέσα στο 2010, όταν εδώ ψηφίζονταν μνημόνια, ο στόλος των Ελλήνων εφοπλιστών αυξήθηκε κατά 13%. Το 2012 οι παραγγελίες των Ελλήνων εφοπλιστών σε νέα πλοία και οι αγορές μεταχειρισμένων ξεπέρασαν τα 8 δισ. δολάρια!
Αυτή η κατηγορία... πενήτων θα πληρώσει, όπως προέκυψε μετά την πρόσφατη συνάντηση του Σαμαρά με το προεδρείο των Ελλήνων εφοπλιστών, μόλις 80 εκατομμύρια φόρους το 2013 και 140 εκατ. ευρώ έως το 2016.
Την ίδια ώρα, άλλες κατηγορίες Ελλήνων, που κατά την κυβέρνηση είναι λιγότερο προνομιούχοι από τους εφοπλιστές, θα αντιμετωπιστούν όπως αξίζει σε... «έχοντες και κατέχοντες».
Για παράδειγμα, όπως αναφέρει το «Μεσοπρόθεσμο», από τους ανάπηρους θα αφαιρεθεί το 2013 το ποσό των 82 εκατομμυρίων (80 οι εφοπλιστές, 82 οι ανάπηροι!) που μέχρι τώρα δαπανούνταν για να καλύπτονται διάφορες μετακινήσεις τους.
Άλλη κατηγορία πλουσίων – που τα πλούτη τους δεν συγκρίνονται με τα πλούτη των εφοπλιστών – είναι οι συνταξιούχοι. Από αυτούς την περίοδο 2013 - 2016 θα αφαιρεθούν κοντά 5,5 δισ. ευρώ όταν για όλη την περίοδο 2013 - 2016 από τους εφοπλιστές τα έσοδα δεν θα ξεπεράσουν τα 140 εκατομμύρια (140 εκατομμύρια οι εφοπλιστές, 5,5 δισεκατομμύρια οι συνταξιούχοι)!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου