ΑΚΟΝΙΣΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ, ΝΑ ΣΦΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μάτια σας για να βλέπετε, τότε θα τα χρειαστείτε για να κλάψετε


Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Oxfam: Οκτώ άνδρες κατέχουν πλούτο όσο ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός

Σε μια έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα για να συμπέσει με τη συνάντηση στο Νταβός της παγκόσμιας ελίτ στο ελβετικό θέρετρο σκι, αποκαλύπτεται ότι 8 άνδρες: Ο Bill Gates (ΗΠΑ, Microsoft), ο Amancio Ortega (Ισπανία, Inditex fashion group), ο Warren Buffett (ΗΠΑ, Berkshire Hathaway), ο Carlos Slim Helú (Μεξικό, Grupo Carso),  ο Jeff Bezos (ΗΠΑ, Amazon), ο Mark Zuckerberg (ΗΠΑ, Facebook), ο Larry Ellison (ΗΠΑ, Oracle) και ο Michael Bloomberg (ΗΠΑ, Bloomberg news) ελέγχουν μεταξύ τους τον πλούτο που ισοδυναμεί με αυτόν που κατέχουν 3,6 δις των φτωχότερων του κόσμου.
Η Oxfam δήλωσε σχετικά με την έκθεση:
«Νέες εκτιμήσεις δείχνουν ότι μόλις οκτώ άνδρες κατέχουν τον ίδιο πλούτο του φτωχότερου μισού του κόσμου. Καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης ωφελεί τους πλουσιότερους, το υπόλοιπο της κοινωνίας – ιδίως οι φτωχότεροι – υποφέρει. Ο ίδιος ο σχεδιασμός των οικονομιών μας και οι αρχές της οικονομίας μας μας έχουν φέρει σε αυτό το ακραίο, μη βιώσιμο και άδικο σημείο. Η οικονομία μας πρέπει να σταματήσει να επιβραβεύει υπερβολικά εκείνους που βρίσκονται στην κορυφή και να αρχίσει να εργάζεται για όλους τους ανθρώπους. Υπόλογες και με όραμα κυβερνήσεις, επιχειρήσεις που λειτουργούν προς το συμφέρον των εργαζομένων και των παραγωγών, ένα περιβάλλον που θα εκτιμάται, τα δικαιώματα των γυναικών και ένα ισχυρό σύστημα δίκαιης φορολόγησης, βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της πιο ανθρώπινης οικονομίας».
Ανάμεσα στα θέματα που υπογραμμίζει η έκθεση είναι:
  • Από το 2015, το πλουσιότερο 1% έχει στην κατοχή του περισσότερο πλούτο από ό,τι ο υπόλοιπος πλανήτης.
  • Οκτώ άνδρες κατέχουν τώρα το ίδιο ποσό πλούτου όσο το φτωχότερο μισό του κόσμου.
  • Κατά τη διάρκεια των επόμενων 20 ετών, 500 άτομα θα παραδώσουν $ 2,1 τρισεκατομμύρια στους κληρονόμους τους – ένα ποσό μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της Ινδίας, μια χώρα με 1,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους.
  • Το εισόδημα του φτωχότερου 10% του πληθυσμού αυξήθηκε κατά λιγότερο από $ 3 ανά έτος μεταξύ του 1988 και του 2011, ενώ το εισόδημα του πλουσιότερου 1% αυξήθηκε 182 φορές περισσότερο.
  • Ένας διευθύνων σύμβουλος FTSE-100 κερδίζει τόσο πολύ σε ένα χρόνο όσο 10.000 άνθρωποι που δουλεύουν σε εργοστάσια ενδυμάτων στο Μπαγκλαντές.
  • Στις ΗΠΑ, η νέα έρευνα από τον οικονομολόγο Thomas Piketty δείχνει ότι τα τελευταία 30 χρόνια, η αύξηση του 50% των κατώτερων εισοδημάτων ήταν μηδενική, ενώ τα εισοδήματα του 1% της κορυφής έχουν αυξηθεί κατά 300%.
  • Στο Βιετνάμ, οι πλουσιότεροι της χώρας κερδίζουν περισσότερα σε μια μέρα από ό, τι οι κερδίζουν οι φτωχότεροι σε 10 χρόνια.
Την πλήρης έκθεση μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Oxfam εδώ.
Αν περισσότερα στοιχεία χρειάζονταν για να τονιστεί ότι το σημερινό οικονομικό σύστημα δεν είναι κατάλληλο για το σκοπό του, τότε σίγουρα αυτό είναι το στοιχείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου