ΑΚΟΝΙΣΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ, ΝΑ ΣΦΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μάτια σας για να βλέπετε, τότε θα τα χρειαστείτε για να κλάψετε


Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Το «κέρας της Αμαλθείας» η λογική της λιτότητας . Λαέρτης ο Πύλιος

Πηγή: http://dipanoskaltsis.blogspot.gr/
Το «κέρας της Αμαλθείας» η λογική της λιτότητας

«Επί ξυρού ακμής»[1]
Ιλιάδα,Κ,173

Λαέρτης ο Πύλιος


Εισαγωγή: 
Δυόμισι χρόνια ο ελληνικός λαός περνά μέσα από τα «καυδιανά δίκρανα»
[2], ενώ συνεχίζετε το «φιλολαϊκό» θέατρο, καθόσον, με αυτά και με εκείνα, οι διαδρομές της κυβέρνησης του «καταλληλότερου» κυβιστή είτε στο εσωτερικό της κοινωνίας, είτε στον πυρήνα της εξουσίας και των μηχανισμών της, «κλωθογυρίζει κουλουβάχατα κλισέ», με μέτρα όπου η κλεψιά…ονομάστηκε «φόρος», το χαράτσι…ονομάστηκε «αλληλεγγύη»,η απόλυση … «εφεδρεία», η πείνα…. «άσκηση διαλογισμού», η τακτοποίηση των δικών μας παιδιών… «κτύπημα της ανεργίας», η ακατάσχετη διαφθορά….. «αποκρατικοποιήσεις», η καθολική φασιστικοποίηση…. «δημοκρατική μεταρρύθμιση» και η κοινωνική αποκτήνωση….. «πολιτική χειραφέτηση»[3]. Πράγματι οι βασικοί «παίκτες» στο πεδίο της χάραξης οικονομικής πολιτικής δεν δείχνουν διατεθειμένοι να παραδεχτούν το αυτονόητο: ότι το μοντέλο απέτυχε.
Είπερ ποτέ και άλλοτε η οικονομική πολιτική πρέπει να επανασχεδιαστεί ώστε να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία. Έτσι γιατί “Εκών άκων” δηλαδή θέλοντας και μη, οι τοκογλύφοι δανειστές μας είναι εμμονικοί στην εφαρμογή ενός καινούργιου μνημονίου που το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αποτύχει όπως τα προηγούμενα, γιατί συνεχίζουν την ίδια οικονομική πολιτική; μήπως υπάρχει κάτι άλλο πίσω από τη λογική της λιτότητας;
Η απάντηση είναι απλή, η λογική της λιτότητας κρύβει την αποφασιστικότητα των τροϊκανών να εξασφαλίσουν το μέγιστο ποσοστό κέρδους, για λογαριασμό των αφεντικών τους. Πράγματι εντός του καπιταλισμού, το ποσοστό κέρδους είναι βασική μεταβλητή που προσδιορίζει:
* τις επενδύσεις,
* την ανάπτυξη,
* τη δημιουργία θέσεων εργασίας (μέχρι, βεβαίως, ενός σημείου).

Η ενεργός ζήτηση ανάλογα με τις συνθήκες μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του ποσοστού κέρδους, αλλά μπορεί και να την εμποδίσει. Η ζήτηση είναι λοιπόν ένα εν δυνάμει μέσο για την αύξηση της κερδοφορίας, όχι αυτοσκοπός στα πλαίσια του καπιταλισμού. Έτσι στην εποχή του «χρυσού αιώνα του καπιταλισμού» η αύξηση της ζήτησης βοηθούσε στην αύξηση του ποσοστού κέρδους, σε μια οικονομία που είχε καταστρέψει τεράστιο απόθεμα από το φυσικό της κεφάλαιο κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σήμερα οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Η αύξηση της ενεργού ζήτησης ως μέσο για την αύξηση της κερδοφορίας δεν είναι εφικτή, αφού πλέον υπάρχει άφθονο κεφάλαιο συσσωρευμένο. Και από τη στιγμή που ο πόλεμος δεν αποτελεί επιλογή για την καταστροφή του πλεονάζοντος κεφαλαίου (ελπίζουμε τουλάχιστον…), η σκληρή λιτότητα είναι το μόνο μέσο για την αύξηση της κερδοφορίας [4]. Επομένως:
Η λογική του Μνημονίου εξυπηρετεί αυτό τον υπόρρητο στόχο στην ελληνική οικονομία, δηλαδή την αύξηση του κέρδους [5]

Πώς επιτυγχάνεται αυτό [6]:
-Με την μείωση των κατώτατων μισθών και όλου του πλέγματος εργασιακών σχέσεων: με σκοπό τη δημιουργία φθηνού εργατικού δυναμικού μέσω της μείωσης του κόστους του μεταβλητού κεφαλαίου.
- Με τις ιδιωτικοποιήσεις: Με σκοπό να περνούν οι κερδοφόρες δραστηριότητες του δημοσίου στην ιδιωτική σφαίρα, μετατρέποντας την μη παραγωγική εργασία (με όρους μαρξιστικής πολιτικής οικονομίας και όχι λαϊκίστικης φυλλάδας που θεωρεί τους δημόσιους υπαλλήλους αντιπαραγωγικούς), σε παραγωγική, αυξάνοντας έτσι τα ποσοστά κέρδους. -Με την προλεταριοποίηση των αυτοαπασχολούμενων και της μικρής ιδιοκτησίας: Με σκοπό το χτύπημα που επιφέρει το Μνημόνιο σε αυτές τις κοινωνικές κατηγορίες δεν είναι άσχετο με την ανάγκη για αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Η ανάγκη για συγκεντροποίηση του κεφαλαίου εμποδίζεται από την ύπαρξη πληθώρας μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, επομένως το κλείσιμό τους είναι ουσιώδους σημασίας για τον ελληνικό καπιταλισμό.
- Με διάλυση του κοινωνικού κράτους. Με σκοπό, οι επιχειρήσεις από την μία ελαφρύνονται από τις εισφορές που πληρώνουν ενώ η μείωση των δημόσιων δαπανών για κοινωνικό κράτος ενισχύουν την αναστροφή της τάσης για αποεμπορευματοποίηση της εργασίας που είχε επιτύχει η άνοδος του κοινωνικού κράτους, ενισχύοντας την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου..
-Να αφήσει άθικτους τους πολύπειρους μηχανισμούς του σάπιου πολιτικού συστήματος. Οι Τροϊκανοί επιβράβευσαν και βοηθούν το σάπιο κομματικό σύστημα με σκοπό να εφαρμόσουν πιστά το Μνημόνιο που εξυπηρετεί την λογική της λιτότητας, δηλαδή την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Βρήκαν τον τρόπο, αφενός να αφήσουν άθικτο το κομματικό κράτος και να του διατίθεται απλόχερα και προκλητικά το δημόσιο χρήμα και αφετέρου να αφήσει άθικτους τους επικοινωνιακούς διαύλους ώστε ως εργαλεία άσκησης προπαγάνδας και διαβουκόλησης των μαζών, να προωθήσουν από την μια χωρίς αντιστάσεις τα μέτρα του μνημονίου και από την άλλη να υποστηρίξουν τους μηχανισμούς του σάπιου πολιτικού συστήματος για να μην καταρρεύσει. [7].


Επίλογος:

Η λογική του Μνημονίου από την μια εξυπηρετεί την αύξηση του κέρδους των κερδοσκόπων και από την άλλη επιφέρει εδώ και τρία χρόνια μια πρωτοφανή ύφεση, που υπόσχεται να συνεχισθεί με την ίδια ένταση επειδή η «συνταγή» που επελέγη για την αντιμετώπιση της κρίσης εκκινεί εξ ολοκλήρου εσφαλμένη βάση : ως προς τη
διάγνωση της αιτίας, αλλά και ως προς τον ασθενή. Ο υπερδανεισμός του κράτους δεν συνδέεται ευθέως με το επίπεδο ζωής της κοινωνίας. Αποτελεί απλώς έναν σημαίνοντα ενδείκτη της διαφθοράς και της ιδιοποίησής του από την πολιτική τάξη και τους νομείς του. Η τεράστια αυτή απώλεια παραγωγικού πλούτου από την πανθομολογούμενη διαπλοκή και διαφθορά, η σπατάλη και η λεηλασία των δημοσίων εσόδων από την πολιτική τάξη και, προφανώς, οι πελατειακές πρακτικές που αποβλέπουν στην ικανοποίηση «οικείων» κοινωνικών ομάδων [8]. Δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι η ελληνική κοινωνία τελεί υπό την κατοχή ενός δυναστικού κράτους που το έχει οικειοποιηθεί η πολιτική τάξη, μεταλλαγμένη σε κομματοκρατία. Βρισκόμαστε στην «Επί ξυρού ακμής» (στην κόψη του ξυραφιού), επιβάλλεται εθνική αντίσταση και συλλογική προσπάθεια ώστε η χώρα μας να βγει από την κρίση, το όποιο εγχείρημα για την επανεκκίνηση της οικονομίας, προϋποθέτει τον ολικό αναπροσανατολισμό του μνημονίου που θα στοχεύσει την αιτία του ελληνικού αδιεξόδου, δηλαδή την αποδόμηση της κομματοκρατίας, την ανασυγκρότηση του δυναστικού κράτους και την κατάργηση της νομοθεσίας που θεσμοθετεί τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Να εξαναγκασθεί το πολιτικό προσωπικό να λειτουργεί με πρόσημο την κοινωνική συλλογικότητα, με όρους κοινού συμφέροντος, αντί να πολιτεύεται ως ολιγαρχική συμμορία [9].
Παρόλο που η τρόικα επιμένει στη λογική της λιτότητας, ώστε να μεγιστοποιηθεί το «κέρας της Αμαλθείας» [10] των δανειστών, εντούτοις η αύξηση του ποσοστού
Κέρδους των τοκογλύφων, προκαλεί το μίσος και την οργή μέχρι να έρθει η λύτρωση και η αλλαγή από το σάπιο πολιτικό σύστημα, με άλλα λόγια αφού με «σκοτώνεις» εσύ, θα σε «σκοτώσω» κι εγώ κάποια στιγμή [11] τουτέστιν «γαία πυρί μειχθήτω»[12] και ο σώζων εαυτόν σωθήτω



Πηγές:

[1] Επί ξυρού ακμής: στην κόψη του ξυραφιού, σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, σε κρίσιμο σημείο. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, είναι επί ξυρού ακμής και πρέπει να πάρουμε ορθές και ταχύτατες αποφάσεις. Ομηρική φράση, ειπώθηκε από το Νέστορα στο Διομήδη στην προσπάθειά του να τον ξεσηκώσει για πόλεμο εναντίον των Τρώων.

[2] Καυδιανά δίκρανα Λέγεται στη φράση περνώ μέσα από τα καυδιανά δίκρανα αναγκάζομαι να υποστώ ταπεινώσεις

[3]ithominews.blogspot.com/.../blog-post_4.ht../.peloponews.gr/index.php?...ο-αντώνης-σα(..)./dipanoskaltsis.blogspot.com Ο Αντώνης Σα(χλα)μαράς κάνει γαργάρα τα όσα είπε προεκλογικά! Λαέρτης ο Πύλιος, 4 Σεπτ. 2012.
[4] www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?... Γ. Μηλιός: Στόχος τους η αναδιανομή του πλούτου - Η Αυγή online [5] www.inegsee.gr/.../Ethsia-Ekthesh-2012-H-... Ετήσια Έκθεση 2012 : Η ελληνική οικονομία και η απασχόληση [6] www.rednotebook.gr/details.php?id=7064 Κι όμως υπάρχει λογική πίσω από τη λιτότητα του Γαβριήλ Σακελλαρίδη 9.10.2012 [7] www.arxaiaithomi.gr/.../εν-δήμω-κομματοκ/dipanoskaltsis.blogspot.com/.../blog-post_2... 10 Αυγ. 2012 – Λαέρτης ο Πύλιος
[8] http://www.mediapart.fr/ με τίτλο: "Europe des peuples, Europe des marchés". Γ Κοντογιώργης TO ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ 11.3.2012
[9] www.patakis.gr/viewshopproduct.aspx?id Κομματοκρατία και δυναστικό κράτος Γιώργος Κοντογιώργης

[10] Κέρας Αμαλθείας =Πλούτος, αφθονία
[11] www.tovima.gr/opinions/article/?aid Μαγκάλια - γνώμες του Δανίκα Δημήτρη
[12] γαία πυρί μειχθήτω < αρχαία ελληνική , κατά λέξη: "ας αναμιχθεί η γη με τη φωτιά"

1 σχόλιο:

  1. Καταπληκτικό και αποκαλυπτικό άρθρο, το προτείνω αναφανδόν στους Σαρκασμοπιτυοκάμπτες και αβέλτερους κομματικούς παρατρεχάμενους αλλά και σε κάθε «ἀλαζὼν καὶ φέναξ», μήπως προβληματιστούν και τιτθία τίλλειν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή